Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Enagas και Terega στοχεύουν σε αύξηση των ροών αερίου κατά 1,5 bcm ετησίως μεταξύ Ισπανίας - Γαλλίας

Enagas και Terega στοχεύουν σε αύξηση των ροών αερίου κατά 1,5 bcm ετησίως μεταξύ Ισπανίας - Γαλλίας
H Enagas είπε ότι η χωρητικότητα του αγωγού που περνά από τη βόρεια ισπανική πόλη Irun μέσω της οροσειράς των Πυρηναίων θα μπορούσε να ενισχυθεί κατά 1,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως μετά από μια αναβάθμιση.

Ο ισπανική εταιρία διαχείρισης του δικτυου φυσικού αερίου Enagas και ο Γάλλος διαχειριστής Terega ανακοίνωσαν σήμερα Πέμπτη 15/9 ότι εργάζονται εντατικά και πυρετωδώς για την επέκταση του αγωγού ώτε να αυξηθει η χωρητικότητας ενός διασυνοριακού αγωγού καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να ενισχύσει τον ενεργειακό της εφοδιασμό.

Δύο αγωγοί

Υπάρχουν δύο αγωγοί μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας με συνδυασμένη χωρητικότητα για τη μεταφορά επτά δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου ετησίως, που ισοδυναμεί με επτά δεξαμενόπλοια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ανά μήνα, και μια τρίτη διασύνδεση βρίσκεται υπό εξέταση.

Ο Enagas είπε ότι η χωρητικότητα του αγωγού που περνά από τη βόρεια ισπανική πόλη Irun μέσω της οροσειράς των Πυρηναίων θα μπορούσε να ενισχυθεί κατά 1,5 bcm ετησίως μετά από μια αναβάθμιση.
«Γίνονται επείγουσες τεχνικές εργασίες στη διασύνδεση Irun για να μεγιστοποιηθεί η χρήση των δύο κινητήρων συμπιεστών της», δήλωσε ο Enagas.

Πρόβλημα με την πυρηνική ενέργεια στη Γαλλία

Η Γαλλία, κάποτε ο κορυφαίος εξαγωγέας ενέργειας της ηπείρου, μπορεί να μην παράγει αρκετή πυρηνική ενέργεια αυτόν τον χειμώνα για να βοηθήσει τους ευρωπαίους γείτονες που αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για το ρωσικό φυσικό αέριο, και ίσως χρειαστεί ακόμη και να μεριμνήσει με μερίδιο ηλεκτρικής ενέργειας για να καλύψει τις δικές της ανάγκες. 
Η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν επτά τερματικούς σταθμούς LNG που λένε ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εφοδιασμό της κεντρικής Ευρώπης εάν κατασκευαστούν επιπλέον αγωγοί.

Οι συζητήσεις έχουν αναζωπυρωθεί επίσης, γύρω από ένα έργο μεταξύ Ισπανίας-Γαλλίας με το όνομα "Midcat" που έληξε το 2019. 
Ωστόσο, η Γαλλία είναι κατά του έργου, υποστηρίζοντας ότι οι δύο υφιστάμενοι αγωγοί υποχρησιμοποιούνται με ροές κυρίως προς την Ισπανία.
Οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της Terega είναι ο Ιταλός πάροχος δικτύου φυσικού αερίου Snam  και το κρατικό επενδυτικό ταμείο GIC της Σιγκαπούρης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης