Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Κατά των εθνικών πλαφόν οι ευρωπαϊκοί φορείς των ΑΠΕ - Κριτική στις προτάσεις της Κομισιόν

Κατά των εθνικών πλαφόν οι ευρωπαϊκοί φορείς των ΑΠΕ - Κριτική στις προτάσεις της Κομισιόν
Οι φορείς του κλάδου απαιτούν περισσότερη δράση για την αδειοδότηση και ζητούν εξαιρέσεις για πηγές όπως η γεωθερμίας

Ένα συνονθύλευμα εθνικών ανώτατων ορίων τιμών, υψηλή αβεβαιότητα για τους επενδυτές και μέτρα που αντιμετωπίζουν μόνο τα συμπτώματα και όχι την αιτία της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης είναι μεταξύ των πιθανών επιπτώσεων ενός ανώτατου ορίου στα έσοδα (πλαφόν) από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως προειδοποίησαν σημαντικοί παράγοντες του κλάδου.
Η SolarPower Europe χαιρετίζει τα κοινά ευρωπαϊκά μέτρα που προτείνει η Επιτροπή για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, προσθέτοντας ότι κατανοεί ότι το ανώτατο όριο εσόδων στα 180 ευρώ / ΜWh δεν θα ισχύει για φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις που δεν αποφέρουν επιπλέον κέρδη στις χονδρικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, όπως αυτές των σταθερών τιμολογίων FIT, των συμβολαίων CfD ή έχουν ισχύ συμφωνιών PPA.

Η Κομισιόν να καθορίσει μια πανευρωπαϊκή, ενιαία, αναλογική βάση για τα νέα μέτρα πλαφόν

«Ωστόσο, είναι λυπηρό ότι τα κράτη μέλη διατηρούν τη δυνατότητα να ορίσουν χαμηλότερο όριο στα έσοδα σε εθνικό επίπεδο», δήλωσε η Naomi Chevillard, επικεφαλής ρυθμιστικών υποθέσεων της SolarPower Europe.
«Αυτό δημιουργεί υψηλή αβεβαιότητα για τους επενδυτές και θέτει σε κίνδυνο την ακεραιότητα και την ενότητα της αγοράς της ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να καθορίσει μια πανευρωπαϊκή, ενιαία, αναλογική βάση για τα νέα μέτρα πλαφόν».

«Οι επενδυτές χρειάζονται ορίζοντα»

Η WindEurope εξέφρασε παρόμοιες επιφυλάξεις, λέγοντας ότι τα εθνικά πλαφόν που αποκλίνουν από αυτό της ΕΕ θα δημιουργήσουν ένα «συνονθύλευμα» που υπονομεύει τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Σύμφωνα με το προτεινόμενο πακέτο, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα έχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν τα ήδη θεσπισθέντα πλαφόν στις τιμές, για παράδειγμα στην Ισπανία ή την Ελλάδα, και η Επιτροπή θα επιτρέψει στις χώρες που επιθυμούν να προχωρήσουν περαιτέρω στον περιορισμό των εσόδων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.

"Αλλά οι επενδυτές χρειάζονται ορίζοντα.
Επομένως, ένα πλαφόν σε όλη την ΕΕ στα έσοδα από την αιολική ενέργεια θα πρέπει να είναι ακριβώς αυτό - ένα ενιαίο ανώτατο όριο σε όλη την ΕΕ.
«Το να επιτρέπεται στις χώρες να αποκλίνουν από αυτό και να έχουν χαμηλότερα πλαφόν δημιουργεί σύγχυση και αβεβαιότητα – και θα επιβραδύνει τις επενδύσεις που τόσο χρειαζόμαστε».

Η «υποκείμενη αιτία»

Ο διευθύνων σύμβουλος της Vestas, Hernik Andersen, σε ένα άρθρο γνώμης για το Recharge κατανοεί την αναγκαιότητα των επειγόντων μέτρων, αλλά κατέστησε σαφές ότι αυτά «θα αντιμετωπίσουν μόνο τα συμπτώματα του ενεργειακού σοκ, όχι την υποκείμενη αιτία».

Για να καταστήσουν το ενεργειακό σύστημα ανθεκτικό σε εξωτερικούς κραδασμούς που προκαλούνται από την αστάθεια των τιμών των ορυκτών καυσίμων, οι κυβερνήσεις πρέπει να βεβαιωθούν ότι τα μέτρα τους που επιταχύνουν την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας λειτουργούν πραγματικά, όπως είπε.

Η ΕΕ έχει περίπου τέσσερις φορές μεγαλύτερη αιολική δυναμικότητα στα... χαρτιά από όση είναι υπό κατασκευή

«Ενώ οι φιλοδοξίες για επιτάχυνση της εγκατεστημένης ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ενισχύθηκαν φέτος, ως απάντηση στην κλιμακούμενη ενεργειακή κρίση, επί του παρόντος η αιολική ικανότητα της ΕΕ είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη στα... χαρτιά, δηλαδή σε επίπεδο αδειοδοτήσεων από όση βρίσκεται υπό κατασκευή», είπε ο Andersen, προσθέτοντας ότι η δημιουργία του τόσο απαραίτητου δικτύου είναι ακόμη πιο αργή.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος επεσήμανε επίσης ότι οι νέες άδειες γεώτρησης για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Βόρεια Θάλασσα ή η ενίσχυση των εισαγωγών LNG για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου έχουν «χαιρετιστεί ως γρήγορη λύση», ενώ δεν θα σπάσουν τον «φαύλο κύκλο της αστάθειας των ορυκτών καυσίμων». .

Εξαιρέσεις για τη βιοενέργεια και τη γεωθερμία

Οι Πράσινοι στη Γερμανία είναι δυσαρεστημένοι με το γεγονός ότι το Βερολίνο επιτρέπει επί του παρόντος τη μείωση σε σημαντικό βαθμό των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων για να επιταχύνει την κατασκευή αρκετών τερματικών σταθμών εισαγωγής LNG, ενώ τα αιολικά έργα στην πράξη εξακολουθούν να καθυστερούν παραμένοντας πέντε ή περισσότερα χρόνια στη διαδικασία αδειοδότησης παρότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να την επιταχύνει.

Η γερμανική ομοσπονδία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας BEE, καθώς και η «απελευθέρωση» της επέκτασης της αιολικής και ηλιακής ενέργειας, απαίτησαν επίσης τη χρήση άλλων τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως εφεδρείες, και τη χορήγηση εξαιρέσεων σε αυτές.

Στήριξη  βιοενέργειας, υδροηλεκτρικής , γεωθερμικής , αποθήκευσης και πράσινου υδρογόνου

«Πρέπει να αναπτυχθεί και να δημιουργηθεί μια ευέλικτη, αποκεντρωμένη υποστήριξη βιοενέργειας, υδροηλεκτρικής ενέργειας, γεωθερμικής ενέργειας, αποθήκευσης και πράσινου υδρογόνου», δήλωσε ο πρόεδρος της BEE Simone Peter.

«Για να γίνει αυτό, όλες αυτές οι τεχνολογίες χρειάζονται ελευθερία επενδύσεων, η οποία δεν πρέπει να περιορίζεται από ένα ανώτατο όριο εσόδων».
Το βιοαέριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αντικαταστήσει το ορυκτό αέριο και η γεωθερμική ενέργεια (που ήδη επεκτείνεται γρήγορα στο Μόναχο, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας) μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια και θέρμανση.

Μεταρρύθμιση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας;

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen στην ομιλία της για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης χθες (Τετάρτη) είπε επίσης ότι η Επιτροπή ως πιο μακροπρόθεσμο μέτρο σχεδιάζει μια βαθιά και ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι πολιτικοί σε πολλές χώρες είναι ολοένα και πιο δυσαρεστημένοι από τα ισχύοντα στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ, σύμφωνα με τα οποία  η πιο ακριβή πηγή ενέργειας – επί του παρόντος το ορυκτό αέριο – καθορίζει τη χονδρική τιμή της ενέργειας.

Η BEE σε μια πρόσφατη μελέτη σχετικά με το σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας πρότεινε τη δημιουργία μιας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αποκλειστικά για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την αποσύνδεσή τους από τις στρεβλώσεις της αγοράς.
«Οι αλλαγές στον σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ή στα ανώτατα όρια κερδών πρέπει να προσεγγίζονται με προσοχή», προειδοποίησε, ωστόσο, ο Andersen της Vestas.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης