Ενέργεια

Η τελευταία «πράξη» Draghi ως πρωθυπουργός: Ενεργειακά μέτρα στήριξης 50 δισ. ευρώ

Η τελευταία «πράξη» Draghi ως πρωθυπουργός: Ενεργειακά μέτρα στήριξης 50 δισ. ευρώ
Οι πληροφορίες του Bloomberg για το ύψος της στήριξης σε νοικοκυριά και εργαζομένους

Η Ιταλία πρόκειται να επεκτείνει την υποστήριξή της σε εταιρείες που συμπιέζονται από το ενεργειακό κόστος στην τελευταία πρωθυπουργική «παράσταση» του Mario Draghi, πριν από τις γενικές εκλογές την επόμενη εβδομάδα.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, από τον Οκτώβριο, οι εταιρείες θα μπορούν να χρησιμοποιούν πιστώσεις έναντι του φόρου τους που κυμαίνονται από 25% έως 40% του ενεργειακού τους κόστους, ανάλογα με τις ανάγκες τους, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο. Σήμερα (16/9) θα συζητηθούν τα μέτρα σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Μέχρι στιγμής, η Ιταλία έχει ξοδέψει πάνω από 50 δισεκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να προστατεύσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τα χειρότερα. Και όλα αυτά χωρίς να ζητήσει επιπλέον δανεισμό από το Κοινοβούλιο. Οι ψηφοφόροι κατευθύνονται στις κάλπες στις 25 Σεπτεμβρίου, τη στιγμή που το αυξημένο ενεργειακό κόστος και η αύξηση των επιτοκίων επισκιάζουν τον επερχόμενο χειμώνα.

Άλλα θέματα που πρόκειται να εγκριθούν σήμερα περιλαμβάνουν κρατικές εγγυήσεις για δάνεια που ζητούνται από εταιρείες με προβλήματα ρευστότητας λόγω υψηλότερων εξόδων και παράταση έως τον Νοέμβριο της φορολογικής έκπτωσης στα καύσιμα με στόχο τη μείωση του κόστους στην αντλία. Η Ιταλία θα διαθέσει επίσης χρήματα για τον αγροτικό τομέα, τα σχολεία, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, τις δημόσιες συγκοινωνίες και τον τομέα της υγείας.

Η διαρροή των πληροφοριών

Παράλληλα, τα νέα μέτρα αναμένεται να αγγίξουν τα 13 δις. ευρώ. Σύμφωνα δε με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το νέο πακέτο μέτρων θα περιέχει την παράταση της επιστροφής φόρου στις επιχειρήσεις που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ενέργειας, αλλά και τη δυνατότητα μείωσης του κόστους των λογαριασμών, χάρη σε νέα κρατική βοήθεια.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό όμιλο Μπερλουσκόνι, η κυβέρνηση Draghi ετοιμάζεται να αυξήσει το όριο ετήσιου εισοδήματος, βάσει του οποίου τα ιταλικά νοικοκυριά θα μπορούν να εντάσσονται στα μειωμένου κόστους τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, στη δυνατότητα πληρωμής των λογαριασμών σε μηνιαίες δόσεις, από πέντε που είναι μέχρι σήμερα, αναμένεται να φτάσουν τις επτά δόσεις.

Τέλος, αναμένεται να δοθεί «πράσινο φως» στην μερική κάλυψη από το δημόσιο, των μισθών των υπαλλήλων που εργάζονται σε εταιρίες, οι οποίες πλήττονται έντονα από την αύξηση της τιμής της ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης