Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Έως και 20% φθηνότερα οι χρεώσεις της κιλοβατώρας για τον Οκτώβριο

Έως και 20% φθηνότερα οι χρεώσεις της κιλοβατώρας για τον Οκτώβριο

Οι νέες τιμές θα αναρτηθούν σήμερα 20/9 στην ιστοσελίδα του κάθε προμηθευτή ρεύματος

 

Χαμηλότερος κατά 15% με 20% αναμένεται ότι θα είναι ο νέος τιμοκατάλογος των προμηθευτών ρεύματος για τις καταναλώσεις Οκτωβρίου, σε σύγκριση με εκείνον του Σεπτεμβρίου. Ειδικότερα, χθες όλοι οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας ολοκλήρωσαν τους υπολογισμούς τους, οι οποίοι τούς επιτρέπουν να χρεώσουν χαμηλότερα την κιλοβατώρα για τον επόμενο μήνα. Οι νέες τιμές θα αναρτηθούν σήμερα στην ιστοσελίδα του κάθε προμηθευτή ρεύματος.

Οι υπολογισμοί έγιναν με βάση τη μέση τιμή αερίου στο TTF στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ τον προηγούμενο μήνα οι υπολογισμοί έγιναν με μέση τιμή TTF περίπου στα 260 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Επιπλέον, οι προβλέψεις που είχαν γίνει από τους παρόχους στα τέλη Αυγούστου για άλμα στην χονδρεμπορική τιμή ρεύματος πάνω από τα 500 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τον Σεπτέμβριο δεν επαληθεύτηκαν - η μέση τιμή χονδρεμπορικής στο ρεύμα στην Ελλάδα από τις αρχές του μήνα έως και χθες ήταν στα 438 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Οπότε τα επιπλέον έσοδα από τις υψηλές χρεώσεις του Σεπτεμβρίου τούς δίνουν μεγαλύτερα περιθώρια για προσφορά χαμηλότερων τιμών τον Οκτώβριο στους πελάτες τους.
Γενικότερα, όπως αναφέρουν στο “worldenergynews.gr» πηγές της αγοράς προμήθειας, στην πλειονότητα των παρόχων ρεύματος, μεταξύ των οποίων και η ΔΕΗ, οι τιμές θα κυμανθούν περίπου στα 60 με 70 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τις ανταγωνιστικές χρεώσεις Οκτωβρίου. Είναι αξιοσημείωτο ότι τον περασμένο μήνα η ΔΕΗ είχε δώσει την υψηλότερη τιμή με περίπου 80 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Εκπτώσεις

Σε κάθε περίπτωση, η τελική τιμή για τους καταναλωτές θα διαμορφωθεί με βάση τις εκπτώσεις συνεπείας των ίδιων των παρόχων οι οποίες κυμαίνονται γύρω στο 20% αλλά κυρίως βάσει των κρατικών επιδοτήσεων του επόμενου μήνα, οι οποίες αναμένεται ότι θα ανακοινωθούν αύριο Τετάρτη. Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, επανέρχεται το μοντέλο της κλιμακωτής επιδότησης ρεύματος, το οποίο είχε εφαρμόσει η κυβέρνηση τους πρώτους μήνες της ενεργειακής κρίσης, αν και αρκετά διαφοροποιημένο.

Οι κλίμακες των επιδοτήσεων θα είναι τελικά τρεις και η επιδότηση θα διαφοροποιείται ανάλογα με την κατανάλωση. Στο πρώτο εισαγωγικό κλιμάκιο με τη χαμηλότερη κατανάλωση (ενδέχεται να φτάνει τις 500 κιλοβατώρες τον μήνα) και την υψηλότερη επιδότηση οι επιδοτήσεις πιθανότατα θα διατηρηθούν κοντά στα ισχύοντα για τον Σεπτέμβριο, δηλαδή κοντά στα 63,9 λεπτά η κιλοβατώρα.
Για τα επόμενα δύο κλιμάκιο με τις υψηλότερες καταναλώσεις οι επιδοτήσεις θα βαίνουν μειούμενες. Για αυτά τα κλιμάκια θα προβλέπεται και ένα «μπόνους» σε όσους πετυχαίνουν εξοικονόμηση ενέργειας 15%, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και θα φτάνουν στο ύψος επιδότησης του αμέσως προηγούμενου κλιμακίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης