Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Ισπανία ετοιμάζει σύστημα ευέλικτης χρήσης ενέργειας σε ώρες αιχμής

Η Ισπανία ετοιμάζει σύστημα ευέλικτης χρήσης ενέργειας σε ώρες αιχμής
Εταιρείες έντασης ενέργειας θα αποσυνδέονται από το δίκτυο για έως και τρεις ώρες την ημέρα κατά τη διάρκεια αιχμής χρήσης με αντάλλαγμα αποζημίωση

Η Ισπανία θα δημιουργήσει ένα σύστημα που θα επιτρέπει σε εταιρείες έντασης ενέργειας να αποσυνδέονται από το δίκτυο για έως και τρεις ώρες την ημέρα κατά τη διάρκεια αιχμής χρήσης με αντάλλαγμα αποζημίωση εν μέσω της ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης, δήλωσε την Τρίτη η υπουργός Ενέργειας Τερέζα Ριμπέρα.

Ο υπουργός Βιομηχανίας Ρέγιες Μαρότο δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να καταφύγει σε αναγκαστικές διακοπές ρεύματος για τέτοιες εταιρείες αυτόν τον χειμώνα, αλλά δεν ήταν απαραίτητο προς το παρόν.

Σύμφωνα με το προτεινόμενο σύστημα που ανακοίνωσε η Ribera, οι βιομηχανίες έντασης ισχύος, όπως η χαλυβουργία ή η κατασκευή πλακιδίων, θα μπορούσαν οι ίδιες να επιλέξουν να μειώσουν τη χρήση ενέργειας για μέγιστο διάστημα τριών ωρών με προειδοποίηση 15 λεπτών.

«Αυτό προσφέρει ευελιξία στο σύστημα και επομένως μειώνει τη ζήτηση κατά τις ώρες αιχμής», είπε η Ριμπέρα σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Είπε επίσης ότι η προαναγγελθείσα μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας στο φυσικό αέριο στο 5% από 21% από τον επόμενο μήνα και μέχρι το τέλος του έτους, με στόχο να αμβλύνει τον αντίκτυπο της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου στους λογαριασμούς κοινής ωφελείας των νοικοκυριών, θα μπορούσε να παραταθεί περαιτέρω αν χρειαστεί.

Μετά τη διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου μετά την εισβολή στην Ουκρανία και τις επακόλουθες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, πολλές ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν πιθανές ελλείψεις φυσικού αερίου που θα επηρεάσουν επίσης την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με αέριο κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης