Ενέργεια

ΔΕΠΑ: Τα 180 εκατ. ευρώ θα προσεγγίσει η παροχή εκπτώσεων έως το τέλος Οκτωβρίου

ΔΕΠΑ: Τα 180 εκατ. ευρώ θα προσεγγίσει η παροχή εκπτώσεων έως το τέλος Οκτωβρίου

Η ΔΕΠΑ μπορεί να συνεχίσει αυτή την πολιτική χωρίς ουσιαστικές επιπτώσεις στα οικονομικά της μεγέθη, ούσα ετοιμοπόλεμη για τους χειμερινούς μήνες

 

Σε περίπου 30 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος της επιδότησης ύψους 90 ευρώ/θερμικήMWh που θα παρέχει η ΔΕΠΑ στο σύνολο των οικιακών καταναλωτών φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 90 ευρώ/θερμική MWh για όλους τους οικιακούς καταναλωτές, και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, απορροφώντας πάνω από το 50% της αύξησης. Το μέτρο αφορά σε 700.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι για την εφαρμογή του μέτρου οι πάροχοι φυσικού αερίου προκειμένου να λάβουν την έκπτωση ώστε να την μετακυλήσουν στους καταναλωτές τους θα πρέπει να προμηθευτούν τις αντίστοιχες ποσότητες αερίου από τη ΔΕΠΑ. Πάντως δεδομένου ότι ειδικά για τον Οκτώβριο οι καταναλώσεις δεν είναι μεγάλες εκτιμάται ότι αυτό δεν θα έχει ουσιαστική επίπτωση στο μερίδιο αγοράς της ΔΕΠΑ.

Χαρτοφυλάκιο και αναδιανομή των κερδών

Η κρατική εταιρία έχοντας διαμορφώσει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο προμήθειας αερίου έχει τη δυνατότητα να παρέχει τις σημαντικές εκπτώσεις οι οποίες θα συνεχιστούν όλους τους επόμενους μήνες για τη στήριξη των οικιακών καταναλωτών. Μάλιστα υπολογίζεται ότι η ΔΕΠΑ μπορεί να διαχειριστεί ευχερώς τα σημερινά δεδομένα και να ασκήσει την συγκεκριμένη πολιτική ακόμα και οι οι τιμες TTF κινούνται στα επίπεδα των 200-210 ευρώ/MWh.
Οι τιμές υποχώρησαν χθες 21/9 στην τιμή των 182 ευρώ/MWh.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΠΑ ακολουθεί τη συγκεκριμένη πολιτική ήδη από το τελευταίο τρίμηνο του 2021, οπότε και διέθεσε 55 εκατ. ευρώ για την παροχή εκπτώσεων στους καταναλωτές. Αντιστοίχως το πρώτο τρίμηνο του 2022 διέθεσε 85 εκατ. ευρώ και τον Απρίλιο του 2022 οπότε και έληξε η περίοδος θέρμανσης διέθεσε περισσότερα από 8 εκατ. ευρώ. Συνολικά μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου του 2022 το ποσό που θα έχει διαθέσει η εταιρία για την παροχή εκπτώσεων στους οικιακούς καταναλωτές προσεγγίζει τα 180 εκατ ευρώ.

Όπως δε αναφέρουν κύκλοι της εταιρίας, απαντώντας εμμέσως στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί υπερκερδών, παρέχοντας εκπτώσεις που καλύπτουν το 50% της αύξησης των τιμών του αερίου, η ΔΕΠΑ Εμπορίας αναδιανέμει στην κοινωνία το όφελος από την ορθή διαχείριση και το ευρύ καλάθι προμηθειών που έχει εξασφαλίσει.

Οι βιομηχανικοί καταναλωτές

Πρέπει να σημειωθεί ότι η επιδότηση του φυσικού αερίου για τους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές που για τον Οκτώβριο, θα φτάσει στα 40 ευρώ/θερμική MWh προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και αφορά όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων.

Όσο δε για την μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου σε ποσοστό 15% που ζητεί η Κομισιόν πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη πολλές εταιρίες, στρέφονται σε εναλλακτικά καύσιμα όπως για παράδειγμα οι δυο εταιρίες διύλισης της χώρας Motor Oil και Helleniq Energy που από την αρχή του έτους χρησιμοποιούν νάφθα για τις ανάγκες των μονάδων τους, έχοντας ελαχιστοποιήσει τη χρήση του φυσικού αερίου.
Μείζονος σημασίας για την επίτευξη του στόχου μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου είναι η ηλεκτροπαραγωγή. Εκτιμάται ότι η κατανάλωση τους χειμερινούς μήνες θα επιτευχθεί μέσω της αύξησης της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ αλλά και της αύξησης της χρήσης των υδροηλεκτρικών εργοστασίων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης