Ενέργεια

ΑΔΜΗΕ: Επιστροφή διακοψιμότητας και απόκριση ζήτησης σε β΄φάση για τον περιορισμό της κατανάλωσης - Το εύλογο τίμημα

ΑΔΜΗΕ: Επιστροφή διακοψιμότητας και απόκριση ζήτησης σε β΄φάση για τον περιορισμό της κατανάλωσης - Το εύλογο τίμημα

 Στο ΥΠΕΝ έως το τέλος της εβδομάδας η μελέτη

 

Εντός της εβδομάδας, ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης αναμένεται να παραδοθεί από τον ΑΔΜΗΕ στο ΥΠΕΝ μελέτη για τον τρόπο εφαρμογής της υποχρεωτικής μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 5%, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνει δημοπρασίες «διακοψιμότητας» και επικουρική λειτουργία δεύτερη φάση της πλατφόρμας του demand response.


Οι επιτελείς του ΑΔΜΗΕ εξετάζουν τα ιστορικά στοιχεία λειτουργίας του δικτύου υπό το νέο πρίσμα που έχει θέσει η Κομισιόν, η οποία ζητεί περικοπή της κατανάλωσης όχι κατά τις ώρες αιχμής της ζήτησης, αλλά κατά τις ώρες αιχμής των τιμών. Προετοιμάζουν δε τις προτάσεις τους με κύριο γνώμονα τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του συστήματος και την αποτροπή οποιουδήποτε κινδύνου διαταραχών.
Πρόκειται για ένα περίπλοκο στόχο, καθώς η πρόταση της Κομισιόν δεν αφορά τις παραδοσιακές ώρες αιχμής της κατανάλωσης ρεύματος αλλά τις ώρες αιχμής τιμών. Αυτό σημαίνει ότι το ενδιαφέρον της Κομισιόν επικεντρώνεται στο περιορισμό της λειτουργίας μονάδων φυσικού αερίου για την κάλυψη αυξημένης ζήτησης και με έμμεσο τρόπο έλεγχο των τιμών στην χονδρική αγορά ρεύματος.

Στο πλαίσιο αυτό θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η παραδοσιακή αιχμιακή ζώνη των χειμερινών μηνών από 18.00-21.00 ή 19.00 ως 22.00 ανάλογα με τον μήνα θα συμπληρωθεί και με μία πρωινή ζώνη, το πιθανότερο μεταξύ 9.00-10.00.
Μέσω της μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρισμού κατά τις ώρες που οι τιμές διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα, η Κομισιόν αποσκοπεί αφενός να χαλαρώσει την πίεση στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και αφετέρου να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου.

Στο πλαίσιο αυτό, οι χώρες μέλη έχουν κληθεί να προσδιορίσουν το 10% των ωρών με την υψηλότερη αναμενόμενη τιμή και να μειώσουν την κατανάλωση κατά τουλάχιστον 5% στο διάστημα εκείνων των ωρών.  Η περίοδος εφαρμογής του μέτρου έχει οριστεί το πεντάμηνο Νοέμβριος 2022- Μάρτιος 2023, σε σχέση με τη μέση κατανάλωση των προηγούμενων 5 ετών, αρχής γενομένης από την περίοδο Νοέμβριος 2017-Μάρτιος 2018.
Με βάση αυτά τα δεδομένα θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το βάρος της μείωσης της κατανάλωσης κατά τις ώρες αιχμής θα πέσει στη βιομηχανία, ενώ η πρόταση της Κομισιόν δίνει τη δυνατότητα στις χώρες- μέλη να υιοθετήσουν μέτρα αποζημίωσης των καταναλωτών που θα κληθούν να μειώσουν την κατανάλωση τους τις συγκεκριμένες ώρες.

Τι περιλαμβάνουν οι νέες δημοπρασίες διακοψιμότητας

Στο πλαίσιο αυτό ο ΑΔΜΗΕ στην πρόταση του αναμένεται να συμπεριλάβει σχέδιο επανενεργοποίησης του μέτρου της διακοψιμότητας με τη διενέργεια δημοπρασιών στις οποίες οι ενδιαφερόμενοι για να «περικόψουν» την κατανάλωση τους θα προτείνουν το ύψος της αμοιβής που θεωρούν εύλογο.
Η διαφορά του συγκεκριμένου μέτρου σε σχέση όσα ίσχυαν στο παρελθόν που η διακοψιμότητα λειτούργησε και ως ένα μέτρο έμμεσης μείωσης του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας, είναι ότι με το προηγούμενο καθεστώς οι συμμετέχοντες δήλωναν ότι μπορούν να περικόψουν φορτία εφόσον τους ζητηθεί ενώ τώρα δηλώνουν ότι θα περικόψουν φορτία σε συγκεκριμένες ώρες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της βιομηχανίας ένα εύλογο τίμημα για τέτοιου είδους δημοπρασίες είναι τα 300 ευρώ/MWh περικοπής της κατανάλωσης.
Επικουρικά και σε μεταγενέστερο χρόνο μπορεί να λειτουργήσει και η απόκριση ζήτησης (demand response) μέσω της ειδικής πλατφόρμας που λειτουργεί πιλοτικά ο ΑΔΜΗΕ από τον Ιούνιο στο πλαίσιο της Αγοράς Εξισορρόπησης.
Σημειώνεται ότι η βιομηχανία στην Υψηλή Τάση καταναλώνει περί τις 7.000 GWh/έτος ή 6.000 GWh χωρίς τη ΛΑΡΚΟ που έπαψε να λειτουργεί από τον Αύγουστο, δηλαδή περί τις 500GWh/μήνα, όση σχεδόν είναι η συνολική μηναία μείωση που προκύπτει με το δεσμευτικό 5% της μείωσης κατανάλωσης ρεύματος κατά τις ώρες αιχμής.
Η Κομισιόν στην πρόταση της καλεί πάντως τις χώρες -μέλη να μειώσουν τη συνολική ζήτηση ηλεκτρισμού κατά 10% μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023. Υπολογίζει δε ότι η μείωση της ζήτησης τις ώρες αιχμής θα ελαττώσει τη συνολική κατανάλωση αερίου Ευρώπη κατά 1,2 δισ. κυβικά μέτρα κατά τη διάρκεια της φετινής χειμερινής περιόδου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης