Ενέργεια

PSE (Πολωνία): Ανεπαρκές το ηλεκτρικό δίκτυο για το απόγευμα της Παρασκευής (23/9)

PSE (Πολωνία): Ανεπαρκές το ηλεκτρικό δίκτυο για το απόγευμα της Παρασκευής (23/9)
Το αποθεματικό περιθώριο στο σύστημα ορίστηκε να πέσει κάτω από τα 1000 MW

Ο πάροχος ηλεκτρικού δικτύου της Πολωνίας, PSE ζήτησε από ορισμένες εταιρείες να μειώσουν τη χρήση ενέργειας το βράδυ της Παρασκευής (23/9), ενώ οι γεννήτριες θα πρέπει να παρέχουν επιπλέον χωρητικότητα για την ενίσχυση των αποθεμάτων τις ώρες αιχμής της ζήτησης, σύμφωνα με το Reuters.

Οι επικίνδυνες ώρες, σύμφωνα με το PSE, όπου ενδέχεται να υπάρξει έλλειψη αρκετών αποθεμάτων στο σύστημα θα διαρκέσει από τις 17.00 ως τις 19.00.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι ο Διαχειριστής πληρώνει τακτικά τέλη στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής για να διατηρεί τις γεννήτριες σε κατάσταση αναμονής και στους βιομηχανικούς χρήστες για να είναι έτοιμοι να μειώσουν την κατανάλωσή τους.

Την ίδια ώρα η υπουργός Ενέργειας της Πολωνίας, Anna Moskwa έγραψε στο twitter ότι: «Έχω καλέσει τη σύγκληση ομάδας ενεργειακής ασφάλειας. Η κατάσταση οφείλεται στους χαμηλούς ανέμους και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σήμερα. Τα αποθέματα ενέργειας ενισχύονται εκ νέου. Δεν υπάρχει η απειλή ενός μπλακ άουτ».

Το αποθεματικό περιθώριο στο σύστημα ορίστηκε να πέσει κάτω από τα 1000 MW, ενώ η ζήτηση θα ξεπεράσει τα 22.000 MW κατά τις ώρες αιχμής της ζήτησης το απόγευμα της Παρασκευής, σύμφωνα με στοιχεία του PSE.

Όταν το περιθώριο πέσει κάτω από ένα κρίσιμο επίπεδο, ο διαχειριστής δικτύου είναι υποχρεωμένος να ανακοινώσει την περίοδο κινδύνου και να καλέσει τους συμμετέχοντες στην αγορά χωρητικότητας να παρέχουν τις υπηρεσίες τους.Το μεσημέρι της Παρασκευής, περίπου το 20% της πολωνικής κατανάλωσης ενέργειας προήλθε από φωτοβολταϊκά πάρκα.

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας λειτουργούν τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής τους με καύση άνθρακα πολύ κάτω από την πλήρη δυναμικότητα τις τελευταίες εβδομάδες, επικαλούμενοι τις συνθήκες της αγοράς. Εν τω μεταξύ, η Πολωνία πρέπει να εισάγει αρκετά εκατομμύρια τόνους άνθρακα και αγωνίζεται να καλύψει το κενό εφοδιασμού μετά την απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών στις αρχές του έτους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης