Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γερμανία: Aύξηση 13,5% στις εισαγωγές πετρελάιου το 7μηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου

Γερμανία: Aύξηση 13,5% στις εισαγωγές πετρελάιου το 7μηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου

Υπερδιπλασιάσθηκαν οι δαπάνες λόγω υψηλών τιμών

 

Ο όγκος των γερμανικών εισαγωγών αργού πετρελαίου αυξήθηκε κατά 13,5% τους πρώτους επτά μήνες του 2022 σε ετήσια βάση, καθώς η οικονομία ανέκαμψε από την πανδημία COVID-19, ενώ οι δαπάνες υπερδιπλασιάστηκαν λόγω υψηλότερων τιμών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία την Παρασκευή.

Η Ρωσία παρέμεινε ο κορυφαίος προμηθευτής, κατέχοντας μερίδιο 30,5% στις εισαγωγές πετρελαίου της Γερμανίας κατά την συγκεκριμένη περίοδο, σύμφωνα με μηνιαία στατιστικά στοιχεία από το γραφείο εξωτερικού εμπορίου BAFA.

Η γερμανική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταργήσει τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία έως το τέλος του έτους, υπό τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Πριν από μια εβδομάδα, ανέλαβε τον έλεγχο ενός μεγάλου διυλιστηρίου πετρελαίου που ανήκει στη Ρωσία στο Schwedt στην ανατολική Γερμανία.

Περίπου το 23,6% των εισαγωγών την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου προήλθε από τη Βρετανική και τη Νορβηγική Βόρεια Θάλασσα, ενώ οι εισαγωγές από μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) συνεισέφεραν κατά 16,0%.
Τα υπόλοιπα προέρχοντας από άλλες πηγές, όπως το Καζακστάν και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η BAFA δημοσιεύει δεδομένα εισαγωγής με δύο μήνες καθυστέρηση.

Ο αντίκτυπος της εισβολής στην Ουκρανία, που οδήγησε σε οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία και σε ενέργειες αντιμετώπισης των ενεργειακών ροών, εμφανίζεται μόνο σταδιακά.

Οι εισαγωγές πετρελαίου τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο από όλες τις προελεύσεις αυξήθηκαν σε 51,0 εκατομμύρια τόνους, από 44,9 εκατομμύρια τους ίδιους μήνες του 2021, σύμφωνα με την BAFA.

Η Γερμανία δαπάνησε 35,9 δισεκατομμύρια ευρώ για εισαγωγές αργού πετρελαίου τους πρώτους επτά μήνες του 2022, 100,6% περισσότερα από την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η μέση τιμή που καταβάλλεται ανά τόνο στα σύνορα αυξήθηκε 76,4% σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, φθάνοντας στα 702,95 ευρώ, ανέφερε η BAFA.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Παρασκευή σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί από τον Ιανουάριο λόγω των φόβων για ύφεση, αφού οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αύξησαν τα επιτόκια ως μέρος μιας προσπάθειας να περιορίσουν τον υψηλό πληθωρισμό. Υπάρχουν διάχυτοι φόβοι ότι η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής θα μειώσει την οικονομική δραστηριότητα, περιορίζοντας τη ζήτηση καυσίμων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης