Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Όχι» της ΕΕ στις ενεργειακές κυρώσεις κατά της Ρωσίας

«Όχι» της ΕΕ στις ενεργειακές κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Η έγκριση αναμένεται πριν από την τακτική συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στα μέσα Οκτωβρίου

Η πυρηνική ενέργεια και ένα ανώτατο όριο τιμών στο πετρέλαιο της ΕΕ είναι απίθανο να βρουν το δρόμο τους στην πρόταση για το έβδομο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, δήλωσαν αρκετοί διπλωμάτες της ΕΕ μετά τις διαβουλεύσεις.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πραγματοποίησε διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη της ΕΕ σχετικά με το επόμενο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, για το οποίο η Κομισιόν αναμένεται να υποβάλει επίσημη πρόταση στις πρωτεύουσες μέσα σε αυτή την εβδομάδα.

Η έγκριση αναμένεται πριν από την τακτική συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στα μέσα Οκτωβρίου, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ στη EURACTIV.

Τα μέτρα που προτείνονται από τις «εχθρικές» προς τη Ρωσία χώρες της Ένωσης θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη στόχευση των πυρηνικών, των ειδών πολυτελείας και τους τομείς πληροφορικής και τεχνολογίας της Ρωσίας, καθώς και τον αποκλεισμό περισσότερων τραπεζών από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT, σύμφωνα με έγγραφο θέσεων που είδε η EURACTIV.

Η Γερμανία, λένε διπλωμάτες της ΕΕ, θα υποστηρίξει επίσης περισσότερα, έχοντας πιέσει για την απαγόρευση των εταιρειών της ΕΕ που παρέχουν χρηματοδότηση σε ορυχεία μετάλλων και σπάνιων γαιών στη Ρωσία και για τις εισαγωγές ουρανίου.

Απίθανο για πυρηνικά και ανώτατο όριο τιμών πετρελαίου

Στο έβδομο πακέτο δεν θα υπάρξουν περαιτέρω κυρώσεις για τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας από την ΕΕ, παρά το γεγονός ότι ορισμένες χώρες ζητούν να συμπεριληφθούν το ορυκτό αέριο και η πυρηνική ενέργεια.

Η πυρηνική ενέργεια, τομέας-κλειδί για χώρες όπως η Γαλλία και η Βουλγαρία, είναι απίθανο να συμπεριληφθεί στο πακέτο και έχει προκαλέσει ανησυχίες σε ορισμένα κράτη μέλη σχετικά με τη συντήρηση των πυρηνικών σταθμών της Ευρώπης, σύμφωνα με όσα δήλωσαν στη EURACTIV αρκετοί διπλωμάτες της ΕΕ που ενημερώθηκαν για τις συνομιλίες του Σαββατοκύριακου.

Το μέτρο θα έπληττε «την κατασκευή εγκαταστάσεων ή την εγκατάσταση εξοπλισμού για/ή την παροχή υπηρεσιών, εξοπλισμού ή τεχνολογίας για, δραστηριότητες που σχετίζονται με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τόσο στη Ρωσία όσο και στο εξωτερικό».

Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την κατασκευή της επέκτασης του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Πακς, η οποία υποστηρίζεται από τη Ρωσία στην Ουγγαρία, και στην οποία η Βουδαπέστη θα είχε σίγουρα ασκήσει βέτο.

Ομοίως, η ιδέα να συμπεριληφθεί ένας μηχανισμός ανωτάτων τιμών στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου, όπως συμφωνήθηκε από τις χώρες της G7, δεν κερδίζει ομοφωνία μεταξύ των κρατών μελών, πρόσθεσαν οι διπλωμάτες.

Είναι πιθανό ότι, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, οι Βρυξέλλες θα εξετάσουν την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου μέσω συνομιλιών με τις προμηθεύτριες χώρες και όχι μέσω του περιορισμού των εισαγωγών.

Εν μέσω των πιέσεων των ΗΠΑ να υπάρξει ένας μηχανισμός μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου, όπου και τίθεται σε ισχύ μια προηγουμένως συμφωνηθείσα απαγόρευση των θαλάσσιων εισαγωγών ρωσικού αργού πετρελαίου, ιδίως οι Νοτιοευρωπαίοι, αντιστέκονται στο βήμα αυτό.

«Υπάρχει πολλή περιστροφή και θόρυβος γύρω από το πλαφόν τιμών και τα πυρηνικά, αλλά απ’ όσο γνωρίζουμε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει αποκλείσει ακόμη τίποτα (ή μέσα σε αυτό το θέμα)», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ στη EURACTIV.

Ένας άλλος διπλωμάτης της ΕΕ, ωστόσο, εξέφρασε την απογοήτευση που συμμερίζονται τα ρωσικά γεράκια ότι ο αποκλεισμός του ενεργειακού στοιχείου από τα μέτρα θα καθιστούσε το πακέτο «μικροσκοπικό».

Κριτήριο αποφυγής κυρώσεων

Μια ομάδα κρατών μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων της Ολλανδίας, της Γαλλίας, της Πολωνίας και των Βαλτικών χωρών, πρότεινε ένα νέο κριτήριο καταχώρισης, σύμφωνα με το οποίο η παροχή βοήθειας για την αποφυγή και την καταστρατήγηση κυρώσεων θα μπορούσε να αποτελέσει λόγο για την επιβολή κυρώσεων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φάνηκε πρόθυμη να το εξετάσει, δεδομένου ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αποτρεπτικό μέσο για την υποβοήθηση της αποφυγής κυρώσεων», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ στη EURACTIV.

Τον Μάιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σχέδια σύμφωνα με τα οποία η παραβίαση των κυρώσεων της ΕΕ θα καταστεί έγκλημα σε ολόκληρη την ΕΕ.

Ωστόσο, η πρόταση εξακολουθεί να χρειάζεται την υποστήριξη των κρατών μελών, τα οποία παραδοσιακά είναι επιφυλακτικά απέναντι σε μεταρρυθμίσεις που απαιτούν αλλαγές στα ποινικά τους δίκαια.

Απαγόρευση διαμαντιών

Τα κράτη-μέλη που είναι επιφυλακτικά, η Πολωνία, η Ιρλανδία, η Λιθουανία, η Εσθονία και η Λετονία, είχαν επίσης προτείνει τη θέσπιση αντίποινων για την απαγόρευση των εισαγωγών διαμαντιών από τη Ρωσία, όπου η Alrosa είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ακατέργαστων πολύτιμων λίθων στον κόσμο.

Τα ρωσικής κατασκευής διαμάντια παρέμεναν μέχρι στιγμής μια λαμπρή απουσία από τον κατάλογο του εμπάργκο, με το Βέλγιο, που φιλοξενεί τον μεγαλύτερο κόμβο εμπορίας διαμαντιών στον κόσμο, στην Αμβέρσα, να έχει ασκήσει σκληρή πίεση για να τα κρατήσει εκτός λίστας.

Ωστόσο, το Βέλγιο αναμένεται να εγκαταλείψει την αντίθεσή του στη συμπερίληψη του πολυτελούς προϊόντος στο επόμενο πακέτο, σύμφωνα με δύο διπλωμάτες της ΕΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης