Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Δύο οι ελληνικές επιστολές στην ΕΕ - Δημιουργία Ταμείου 80 δισ προτείνει ο Σκρέκας με βάση και το Τέλος 10 ευρώ/MWh

Δύο οι ελληνικές επιστολές στην ΕΕ - Δημιουργία Ταμείου  80 δισ προτείνει ο Σκρέκας με βάση και το Τέλος 10 ευρώ/MWh
Στην επιστολή ο υπουργός προτείνει τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου στο οποίο θα κατευθύνονται οι πόροι από ένα ειδικό τέλος ύψους 10 €/ θερμική MWh

UPD (15.31):  O Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ενόψει του Έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της 30ής Σεπτεμβρίου, απέστειλε επιστολή στον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιο για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Frans Timmermans, και την Επίτροπο Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Kadri Simson, στην οποία καταθέτει πρόταση για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου.

Ο κ. Σκρέκας στην επιστολή του, προτείνει τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου στο οποίο θα κατευθύνονται οι πόροι από ένα ειδικό τέλος ύψους 10 €/ θερμική MWh που προτείνει να επιβληθεί στις ευρωπαϊκές εταιρείες Ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του Φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα έσοδα που θα συγκεντρώνονται στο Ταμείο θα αξιοποιούνται:

  • Για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απέναντι στις αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου.
  • Για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε εναλλακτικά καύσιμα, όπως πράσινο υδρογόνο και βιομεθάνιο.
  • Για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών των εταιρειών ενέργειας, λόγω των προσπαθειών τους για αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου.
  • Για την επέκταση και την τροποποίηση των υποδομών που είναι απαραίτητες για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου και την ενίσχυση της δυνατότητας εισαγωγών από εναλλακτικές πηγές.
  • Για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου με άλλο καύσιμο και την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης.

Ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισήμανε πως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, εάν εφαρμοστεί ειδικό τέλος 10 €/ θερμική MWh που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, θα εισπράττεται ετησίως ποσό ύψους 9 δισ. ευρώ σε ολόκληρη την Ε.Ε., με βάση την κατανάλωση του 2021.

Τα έσοδα των 9 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να συνδυαστούν με ένα χαμηλότοκο δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ύψους 80 δισ. ευρώ, το οποίο θα εξυπηρετείται από τα ετήσια έσοδα της ειδικής εισφοράς.

Σύγχυση για το θέμα των ΥΚΩ

Πηγές του ΥΠΕΝ έδωσαν την πληροφόρηση την Δευτέρα το απόγευμα για σχέδιο του Υπουργού, δημιουργίας Ταμείου Αντιστάθμισης με βάση τον μηχανισμό των ΥΚΩ σαν πρότασή του προς την Ευρωπαίκή Ένωση.
Σήμερα όμως δημιουργείται σύγχυση με την εικόνα που δίνεται, από αρμόδιους φορείς ότι τελικά δεν θα ισχύσει αυτό, αλλά η πρόταση θα αναφέρεται στο γνωστό επιβληθέν τέλος 10 ευρώ/MWh στους εγχώριους ηλεκτροπαραγωγούς.
Γίνεται σαφές ότι αυτή η επικοινωνιακή πολιτική απαιτεί διορθώσεις σε μια τόσο κρίσμη περίοδο.

Τι έγραφε νωρίτερα το WEN

Δύο θα είναι τελικώς σύμφωνα με πληροφορίες οι επιστολές της ελληνικής πλευράς προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εν όψει του Συμβουλίου Υπουργών της Παρασκευής.

Η πρώτη από τις επιστολές που αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των πρέσβεων στις Βρυξέλλες, θα συνυπογράφεται από τους αρμόδιους υπουργούς Ενέργειας της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Βελγίου και της Πολωνίας και θα αφορά τη δυνατότητα επιβολής πλαφόν και στην τιμή του ηλεκτρισμού που παράγεται από φυσικό αέριο.
Το σκεπτικό πίσω από το συγκεκριμένο μέτρο είναι ότι το πλαφόν θα βοηθήσει τόσο στον περιορισμό της κατανάλωσης φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή, όσο και στον έλεγχο των τιμών βοηθώντας τις χώρες να περιορίσουν τις «μη βιώσιμες πληθωριστικές πιέσεις» που πλήττουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Στην επιστολή σημειώνεται ότι το πλαφόν μπορεί να σχεδιαστεί με τρόπο που να διασφαλίζει την ασφάλεια του εφοδιασμού, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες η συγκεκριμένη επιστολή να συνυπογραφεί και από άλλες χώρες μέλη πέραν των προαναφερόμενων.

Πάντως κάποια κράτη μέλη αντιτίθενται στον περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου. Η Γερμανία αρχικά, η Ολλανδία και η Δανία υποστηρίζουν ότι ο περιορισμός των τιμών θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του εφοδιασμού υπονομεύοντας την ικανότητα της ΕΕ να προσελκύει παραδόσεις φυσικού αερίου τον εφετινό χειμώνα. Πληροφορίες του Bloomberg έφερναν την Γερμανία να αναζητά επιεγόντως λύση στην κατεύθυνση του διπλού πλαφόν (τόσο σε αέριο, όσο και σε τιμές ηλεκτρικής ενέργειας), αργά χθες το μεσημέρι.
Πάντως η ελληνική εμπειρία είναι καθοριστικής σημασίας καθώς στον μηχανισμό που εφαρμόζεται από τον περασμένο Ιούλιο υπάρχει πλαφόν στην τιμή της ενέργειας από φυσικό αέριο το οποίο αναπροσαρμόζεται κάθε μήνα, όπως συμβαίνει άλλωστε και με το πλαφόν στην παραγωγή από λιγνίτη.

Το Ταμείο Αντιστάθμισης Κινδύνου με βάση τα ΥΚΩ

Η δεύτερη επιστολή προς την Κομισιόν θα έχει την υπογραφή μόνο του Έλληνα υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και θα προτείνει τη δημιουργία ενός Ταμείου Αντιστάθμισης Κινδύνου κατά τα πρότυπα του Ταμείου που έχει ανακοινώσει ότι θα δημιουργήσει το ΥΠΕΝ για την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων, αναπροσαρμόζοντας τα ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας).
Η επιστολή Σκρέκα θα απευθύνεται στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φράνς Τίμερμανς και την Επίτροπο Ενέργειας Κάρντι Σίμσον και θα παρουσιάζει το ελληνικό σχέδιο αναπροσαρμογής των ΥΚΩ δηλαδή των χρεώσεων που επιβάλλονται σε όλους τους καταναλωτές για την αντιστάθμιση του κόστους παροχής της ενέργειας στα νησιά στην ίδια τιμή με το ηπειρωτικό σύστημα.

Ο κ. Σκρέκας έχει ανακοινώσει ήδη από τον Αύγουστο ότι τα ελληνικά ΥΚΩ θα αυξηθούν σε κάποιες κατηγορίες καταναλωτών καθώς θα υιοθετηθεί ενιαία χρέωση για τις τρεις υφιστάμενες κλίμακες κατανάλωσης. Η χρέωση αυτή θα είναι 1,7 λεπτά/KWh και θα σημάνει αύξηση κατά 1,01 λεπτό/KWh για τις τετραμηνιαίες καταναλώσεις έως 1600 KWh που πλήρωναν 0,69 λεπτά/ KWh. Αντίθετα, η επιβάρυνση για ΥΚΩ θα μειωθεί για τα νοικοκυριά που καταναλώνουν 1601 – 2000 KWh (σήμερα η χρέωση σε αυτή την κλίμακα είναι 5 λεπτά/KWh). Μείωση θα επέλθει και στην επόμενη κλίμακα κατανάλωσης δηλαδή πάνω από 2000 KWh που σήμερα η χρέωση είναι 8,5 λεπτά/KWh. Αύξηση θα υπάρξει και για τους καταναλωτές στη Μέση Τάση, αφού από 0,69 λεπτά/KWh θα πληρώνουν 1,7 λεπτά.

Για τις λεγόμενες επιλέξιμες βιομηχανίες δηλαδή αυτές που έχουν μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ η χρέωση παραμένει ίδια στα 4,14 ευρώ/MWh.
Από τις αυξομειώσεις αυτές η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά ότι ο «κουμπαράς» των ΥΚΩ που σήμερα ανέρχεται σε 700 εκατ ευρώ θα φθάσει στο 1 δις ευρώ.
Τα επιπλέον 300 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στη δημιουργία αποθεματικού για την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων.
Με δεδομένο ότι οι άλλες χώρες της ΕΕ δεν έχουν στους λογαριασμούς τους χρεώσεις ΥΚΩ η πρόταση Σκρέκα προβλέπει την επιβολή μιας ρυθμιζόμενης χρέωσης σε όλους τους καταναλωτές για τη δημιουργία του αποθεματικού αντιμετώπισης κρίσεων.


Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά την επιστολή

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης