Ενέργεια

Tηλεδιάσκεψη ΥΠΕΝ με τους Παρόχους για αλλαγές στον Κώδικα - Πως η ΡΑΕ εισηγείται να μπει φρένο στον ενεργειακό τουρισμό

Tηλεδιάσκεψη ΥΠΕΝ με τους Παρόχους για αλλαγές στον Κώδικα - Πως η ΡΑΕ εισηγείται να μπει φρένο στον ενεργειακό τουρισμό
Το πρωί της Τετάρτης 28/9 στις 11 π.μ. - Πώς θα μπλοκάρονται οι έχοντες διαδοχικούς ανεξόφλητους λογαριασμόυς
Η στιγμή των αλλαγών στον Κώδικα Προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, που αναμένει η αγορά με αιχμή στην αλλαγή προμηθευτή με ληξιπρόθεσμες οφειλές φαίνεται ότι έφτασε. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που επιμελώς μέχρι σήμερα απέφυγε να αγγίξει το ζήτημα, εμφανίζεται έτοιμο να ανοίξει τη συζήτηση καθώς τα μηνύματα που φτάνουν για τον κίνδυνο εκτόξευσης των ανεξόφλητων οφειλών από το φαινόμενο του "ενεργειακού τουρισμού" μετά και την αυξημένη κινητικότητα των καταναλωτών μεταξύ των παρόχων .
Βάσει των υπολογισμών της ΡΑΕ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές καταναλωτών προς τους παρόχους ξεπερνούν το 1 δις. ευρώ και όπως έχει επισημάνει με επιστολή της προς τον αρμόδιο υπουργό στις 28 Ιουλίου, " αναδεικνύονται δυνητικά σε παράγοντα αποσταθεροποίησης της αγοράς ".

Τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη το πρωί στις 11

Ο υπουργός Κώστας Σκρέκας έχει συγκαλέσει σε τηλεδιάσκεψη αύριο Τετάρτη στις 11 το πρωϊ τους παρόχους με θέμα αλλαγές στον Κώδικα Προμήθειας και συγκεκριμένα σε δύο κρίσιμα άρθρα που αφορούν στην αλλαγή προμηθευτή με ληξιπρόθεσμες οφειλές στον παλαιό πάροχο και την Καθολική Υπηρεσία ενώ παράλληλα έχει ζητήσει γνωμάτευση και για τα δύο ζητήματα από τη ΡΑΕ.
Η ελεύθερη αλλαγή παρόχου και μάλιστα από μήνα σε μήνα που καθιερώθηκε με το νέο μοντέλο της τιμολόγησης μετά την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής είναι ένα θέμα που καίει τους παρόχους, καθώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν εκτιναχθεί κατά την διάρκεια της ενεργειακής κρίσης και φοβούνται για περεταίρω επιδείνωση.

Η πλευρά των προμηθευτών έχει ενημερώσει τον υπουργό μέσω του Συνδέσμου της ΕΣΠΕΝ σε προηγούμενη τηλεδιάσκεψη για τη δρομολόγηση ενός φορέα τύπου «ενεργειακού» Τειρεσία, κάτι που ο ίδιος φέρεται να βλέπει θετικά. Άλλωστε αντίστοιχες πρακτικές ακολουθούν και προμηθευτές σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές και η αποτελεσματικότητά τους είναι εις γνώσιν του υπουργού.

Πότε αναστέλλεται το δικαίωμα αλλαγής προμηθευτή

Η ΡΑΕ από την πλευρά της, αναμένεται να επαναφέρει την εισήγησή της για την καθιέρωση ενός συστήματος «Debt Flagging», που θα τηρεί ο ΔΕΔΔΗΕ και με βάση τις εντολές των προμηθευτών ρεύματος οι πελάτες θα επισημαίνονται με «κόκκινη» ένδειξη εφόσον έχουν χρέη, και με «πράσινη» αυτοί που έχουν εξοφλήσει ή έχουν διακανονίσει τις οφειλές τους. Πιο συγκεκριμένα, η ΡΑΕ προτείνει στην περίπτωση που παρέλθει άπρακτη και η δεύτερη κατά σειρά προθεσμία εξόφλησης λογαριασμού ρεύματος, τότε ο προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να δώσει στο Διαχειριστή εντολή για την απενεργοποίηση του μετρητή φορτίου λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η υποβολή εντολής απενεργοποίησης συνεπάγεται σε κάθε περίπτωση την επισήμανση του Πελάτη – οφειλέτη ως υπερήμερου στο πληροφοριακό σύστημα του Διαχειριστή (debt flagging), σύμφωνα με την ΡΑΕ. Έτσι, ο πελάτης θα επισημαίνεται ως υπερήμερος οφειλέτης (με κόκκινη ένδειξη) και αυτόματα αναστέλλεται το δικαίωμα του να αλλάξει προμηθευτή. Αν ο πελάτης, σύμφωνα με την πρόταση της ΡΑΕ, εξοφλήσει όλο το ποσό της οφειλής ή αν την διακανονίσει, τότε ο προμηθευτής οφείλει να προχωρήσει στην απενεργοποίηση της εντολής διακοπής του φορτίου και να επισημάνει με «πράσινη» ένδειξη τον πελάτη. Τότε ο τελευταίος αποκτά το δικαίωμα αλλαγής προμηθευτή.

Στην περίπτωση που ένας πελάτης έχει αλλάξει προμηθευτή κατόπιν καταγγελίας σύμβασης από τον παλιό προμηθευτή, ο τελευταίος διατηρεί το δικαίωμα να δώσει εντολή απενεργοποίησης εφόσον έχει αφήσει οφειλές για δύο συνεχόμενους λογαριασμούς ρεύματος. Σε περίπτωση, διαδοχικών αλλαγών προμηθευτή, όλοι οι προηγούμενοι προμηθευτές διατηρούν αυτοτελές το δικαίωνα υποβολής εντολής απενεργοποίησης.

Πέμπτος μεγαλύτερος πάροχος η Καθολική Υπηρεσία

Το δεύτερο ζήτημα που θα απασχολήσει την αυριανή τηλεδιάσκεψη είναι η Καθολική Υπηρεσία που έχει θεσμοθετηθεί για την διασφάλιση της ηλεκτροδότησης καταναλωτών που τους έχει καταγγελθεί η σύμβαση λόγω οφειλών μέχρι να βρουν νέο προμηθευτή. Στην πράξη ωστόσο, βρίσκουν καταφύγιο "στρατηγικοί κακοπληρωτές" που καταχρώνται το ευνοϊκό πλαίσιο παραμονής τους χωρίς χρονικό όριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ ένας αριθμός 35.500 καταναλωτών προστέθηκε στην Καθολική Υπηρεσία μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, ανεβάζοντας το συνολικό πελατολόγιό της στις 182.000 στο τέλος Ιουνίου, που την καθιστά πέμπτο μεγαλύτερο πάροχο της αγοράς.

Οι εταιρίες προμήθειας έχουν υποβάλλει στο ΥΠΕΝ αιτήματα για νομοθετικές παρεμβάσεις ώστε να μπει «φρένο» στην αξιοποίηση μιας κατά τα άλλα αναγκαίας Υπηρεσίας σε καταφύγιο μπαταχτσήδων.
Ένα ακόμη ζήτημα που συνδέεται με την Καθολική Υπηρεσία και θα απασχολήσει την τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης είναι ο τρόπος τιμολόγησης των καταναλωτών που εντάσσονται σε αυτή. Το ΥΠΕΝ μάλιστα φέρεται να έχει ζητήσει γνωμάτευση από τη ΡΑΕ για την απλοποίησή του.

Οι χρεώσεις προμήθειας καθολικής υπηρεσίας υπολογίζονται με βάση την ανώτερη τιμή χρέωσης προμήθειας (Τιμολόγιο Αναφοράς) προσαυξημένο κατά 5% ανά κατηγορία πελατών. Με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας δύναται να προκρίνεται ως Τιμολόγιο Αναφοράς διαφορετικό τιμολόγιο από το τιμολόγιο με την ανώτερη τιμή σε περίπτωση που το τελευταίο έχει απόκλιση μεγαλύτερη από 20% από το μέσο όρο των επόμενων τεσσάρων κατά σειρά ακριβότερων τιμολογίων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης