Δαγούμας: Η ΡΑΕ έχει αδειοδοτήσει 337 έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 23,5 GW μέχρι τον Ιούλιο του 2022

Δαγούμας: Η ΡΑΕ έχει αδειοδοτήσει 337 έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 23,5 GW μέχρι τον Ιούλιο του 2022
Ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ανέλυσε τη φιλοσοφία στην αποθήκευση και την αδειοδοτική διακασία σε έργα ΑΠΕ

Τη φιλοσοφία και τις ενέργειας της ΡΑΕ σχετικά με την αποθήκευση ενέργειας παρουσίασε εκτενώς και αναλυτικά ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Θανάσης Δαγούμας στο Workshop που διοργάνωσε το ΙΕΝΕ, με κεντρικό θέμα «Αποθήκευση Ενέργειας και Διαχείριση Δικτύου για Μέγιστη Διείσδυση ΑΠΕ».

Μεταξύ άλλων ο κ. Δαγούμας αναφέρθηκε στα νέα Κριτήρια Αδειοδότησης για τους Αυτόνομους Σταθμούς Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας

Τα κριτήρια αδειοδότησης των αυτόνομων σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (BESS) σύμφωνα με το Ν. 4951/2022 κοινοποιούνται στη ΡΑΕ και αφορούν ζητήματα εθνικής ασφάλειας, δημόσιας υγείας αλλά και προστασίας του περιβάλλοντος.Επίσης, σχετίζονται με την ενεργειακή απόδοση, την οικονομική βιωσιμότητα του έργου, την τεχνική και οικονομική ικανότητα του αιτούντος, την ασφάλεια του εξοπλισμού, προκειμένου να καταστεί εφικτή και δυνατή η σύνδεση του έργου στο δίκτυο.

Η ΡΑΕ από την πλευρά της στηρίζει και εφαρμόζει σθεναρά την άρση των ρυθμιστικών φραγμών για τη συμμετοχή στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, είχε ήδη δώσει αδειοδότηση σε 337 έργα συνολικής ισχύος 23,5 GW, με τα περισσότερα από αυτά να είναι αυτόνομα συστήματα μπαταριών.

Η επικαιροποιημένη Άδεια περιλαμβάνει μια ποικιλία τεχνικών χαρακτηριστικών όσον αφορά την ισχύ και τη χωρητικότητα της εγκατάστασης αποθήκευσης και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θεωρεί περιττή ενέργεια την ενημέρωση των υφιστάμενων αδειών.

Οι προκλήσεις της αδειοδότησης καινοτόμων έργων για τη ΡΑΕ

Η ΡΑΕ εξετάζει καινοτόμες τεχνολογίες στη διαδικασία της αδειοδότησης των projects, όπως:

Καινοτόμα έργα υδρογόνου που ενσωματώνουν ΑΠΕ, ηλεκτρολύτες, δεξαμενές αποθήκευσης υδρογόνου και κυψέλες καυσίμου (Ο νόμος πρέπει να επικαιροποιηθεί ώστε να επεκταθούν οι όροι του φυσικού αερίου σε υδρογόνο και εναλλακτικά αέρια).

Σύγχρονες μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας Αυτή η τεχνολογία αφορά την αποθήκευση ενέργειας στο μαγνητικό πεδίο ενός αντιδραστήρα σε αντίθεση με τις μη σύγχρονες μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούν μετατροπείς (μπαταρίες).

Υπόλοιπες τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας όπως η αποθήκευση ενέργειας συμπιεσμένου αέρα

Δείτε ΕΔΩ την αναλυτική παρουσίαση της ΡΑΕ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης