Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Mεγαλώνει το discount των τιμών LNG σε σχέση με το TTF - Κομβικό για το δείκτη της EE

tags :
Mεγαλώνει το discount των τιμών LNG σε σχέση με το TTF - Κομβικό για το δείκτη της EE
Πτώση για τα συμβόλαια TTF κατά 5% σήμερα 30/9

Μεγαλώνει το discount του LNG έναναντι του φυσικού αερίου και των συμβολαίων  ΤΤF για τις τιμές Οκτωβρίου σύμφωνα με το Spark Commodities και το Montel
To discount σύμφωνα με στοιχεία της Τετάρτης 28/9 ήταν 22,47 δολ/MMbtu σε σχέση με τα 21,02 δολ/MMbtu που ήσαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Η τρέχουσα τιμή εισαγωγής LNG στην Ευρώπη (εκτός πλοίων) είναι στα 42,4 δολ/ΜΜbtu, υψηλότερα της Ασίας και του benchmarh JKM ύψους 39,10 /ΜΜbtu στην παρούσα φάση.
To ομόλογο συμβόλαιο TTF στα 203 ευρώ/MWh αντιστοιχεί  σε μονάδα LNG  στα 57,96 δολ/MMbtu.

To τελευταίο φορτίο που έκλεισε για το Νοέμβριο στην Ευρώπη ήταν σε δολάρια 2,97 δολ/MMbtu υψηλότερο, από αυτό της Ασίας, που αντιστοιχούσε  στα 38,21 δολ/mmbtu.

Το όλο ζήτημα είναι κριτικής σημασίας καθώς η Ευρώπη αναμένεται να λάβει απόφαση σήμερα 30/9 για  να προχωρήσει στην δημιουργία ενός αντιπροσωπευτικότερου δείκτη,  όσον αφορά τις τιμές που προσδιορίζονται από το LNG σε σχέση με αυτές του TTF, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για χαμηλότερες τιμές στον ηλεκτρισμό.

Tα συμβόλαια TTF  σήμερα 30/9 σημειώνουν πτώση 5% με τα συμβόλαια να βρίσκονται στα 191 ευρώ/MWh.

H παρέμβαση που ετοιμάζεται

Ουσιαστική παρέμβαση στην αγορά φυσικού αερίου με στόχο να ανακόψει την τρελή πορεία των τιμών και να τις καταστήσει περισσότερο αντιπροσωπευτικές των θεμελιωδών παραγόντων της προσφοράς και της ζήτησης ετοιμάζει η Κομισιόν. Όπως προκύπτει από το πλέον επικειροποιημένο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της 30ης Σεπτεμβρίου, το οποίο παραδόθηκε χθες στους εκπροσώπους των 27 κρατών-μελών για διαβούλευση, η Κομισιόν σχεδιάζει τη δημιουργία ενός νέου νέου δείκτη αναφοράς για τις τιμές του φυσικού αερίου, παράλληλα με το TTF.

Στόχος όπως αναλύεται από την ίδια την Κομισιόν είναι ο νέος δείκτης να είναι περισσότερο αντιπροσωπευτικός και αξιόπιστος και για το λόγο αυτό θα λαμβάνει υπόψη τις τιμές εισαγωγής. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες είναι πιθανόν ο νέος δείκτης να συνδυαστεί τόσο με την τιμή του αμερικανικού Henry Hub όσο και με την σποτ τιμή Ιαπωνίας- Κορέας. Πάντως δεν υπάρχει σχετική αναφορά στο κείμενο της Κομισιόν που είναι το τρίτο αναθεωρημένο σχέδιο Κανονισμού, στο πλαίσιο της αναζήτησης μέτρων για τον περιορισμό των τιμών φυσικού αερίου που συμπαρασύρουν και την τιμή του ηλεκτρισμού. Το τελικό σχέδιο της Επιτροπής αναμένεται να κοινοποιηθεί την Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου.

Εναλλακτική τιμή

Όπως αναφέρεται στο σχέδιο της Επιτροπής «μία εναλλακτική τιμή αναφοράς για το εισαγόμενο αέριο μπορεί να μειώσει την εξάρτηση από τις προθεσμιακές αγορές, ως την κύρια τιμή αναφοράς των εισαγωγών αερίου».
«Στόχος δεν είναι να καταργήσουμε σταδιακά τις προθεσμιακές αγορές για το “entry-paid gas” αλλά να δοθεί στους συμμετέχοντες της αγοράς μία εναλλακτική τιμή αναφοράς που θα αντανακλά τις δυναμικές της προσφοράς και της ζήτησης στις διεθνείς αγορές αερίου. Σε σύγκριση με τις προθεσμιακές αγορές αερίου, ο νέος δείκτης τιμής αναφοράς δεν θα αντανακλά τα εσωτερικά σημεία συμφόρησης εντός του ευρωπαϊκού δικτύου αγωγών» προσθέτει το κείμενο.

Διαβάστε περισσότερο εδώ:

https://www.worldenergynews.gr/index.php?id=538139

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης