Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Recharge: Ταφόπλακα για το επενδυτικό μέλλον των ΑΠΕ η επιβολή πλαφόν 180 ευρώ/MWh

Recharge: Ταφόπλακα για το επενδυτικό μέλλον των ΑΠΕ η επιβολή πλαφόν 180 ευρώ/MWh
Σύμφωνα με την SolarPower Europe, η Ευρώπη κινδυνεύει να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα της ενεργειακής κρίσης και όχι την αιτία

Η βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει προειδοποιήσει ότι ένα προγραμματισμένο ανώτατο όριο στα έσοδα από την αιολική και ηλιακή ενέργεια στις χώρες της ΕΕ θα μπορούσε να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό και να ωθήσει τους επενδυτές να αναζητήσουν άλλα «λιμάνια», σύμφωνα με δημοσίευμα του recharge

Στο πλαίσιο της σημερινής έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας των 27 κρατών μελών της ΕΕ, αναμένεται να διευκρινιστεί για το τι θα γίνει σχετικά με την πρόταση για τον περιορισμό των εσόδων της αγοράς στα 180 ευρώ/MWh για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των μεσαζόντων, που χρησιμοποιούν διαφορετικές τεχνολογίες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όπως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πυρηνικά και λιγνίτη.

Η προειδοποίηση της WindEurope

Σε περίπτωση που προσχωρήσει το εν λόγω μέτρο, οι εθνικές κυβερνήσεις θα αποκτούν το δικαίωμα θέσπισης πρόσθετων φόρων, προειδοποιεί η WinEurope.

«Και αυτά τα πρόσθετα μέτρα περιλαμβάνουν φόρους στα συνολικά έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και όχι στα κέρδη τους. Αυτό θα σταματήσει τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι επενδυτές απλώς θα πάνε αλλού. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, όπου ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού έχει μεγάλες φορολογικές εκπτώσεις για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Σύμφωνα με την SolarPower Europe, η Ευρώπη κινδυνεύει να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα της ενεργειακής κρίσης και όχι την αιτία, επισημαίνοντας ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι η μακροπρόθεσμη λύση για τη μείωση των τιμών της ενέργειας. «Η ηλιακή ενέργεια είναι διαθέσιμη και δίνει πολύτιμες οικονομικές ανάσες» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, η SolarPower Europe κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εφαρμόσει ένα πακέτο έκτακτης ανάγκης για την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η ομοσπονδία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Γερμανίας (BEE) ζήτησε από την ΕΕ να περιοριστούν τα μέτρα σε έξι μήνες και να αφήσει επαρκή κέρδη για συνεχείς επενδύσεις σε μια ταχεία συσσώρευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας φοβάται την αβεβαιότητα των επενδυτών σχετικά με το ανώτατο όριο εσόδων της ΕΕ. «Σε περίπτωση βιαστικής κρατικής παρέμβασης στην αγορά, η επενδυτική ασφάλεια μπορεί να υπονομευθεί και να τεθεί σε κίνδυνο η περαιτέρω επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» τόνισε ο πρόεδρος της BEE Simone Peter.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης