Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Άνοδος πάνω από 4% για το πετρέλαιο καθώς ο ΟΠΕΚ + σχεδιάζει μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής από το 2020

Άνοδος πάνω από 4% για το πετρέλαιο καθώς ο ΟΠΕΚ + σχεδιάζει μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής από το 2020

Στα 88 δολ. κινείται το brent, στα 82 δολ. το αργό - Ο ΟΠΕΚ+ εξετάζει το ενδεχόμενο περικοπής άνω του 1 εκατ. bpd

 

Το πετρέλαιο εκτινάχθηκε πάνω από 3% τη Δευτέρα, καθώς ο ΟΠΕΚ + σκέφτηκε να μειώσει την παραγωγή κατά περισσότερο από 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd) για να στηρίξει τις τιμές με τη μεγαλύτερη μείωση από την έναρξη του COVID -19.

Περί τις 18:55 ώρα Ελλάδας το Brent ενισχύοταν κατά 3,52% στα 88,15 δολάρια το βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate σημείωνε άνοδο 3,94%, στα 82,55 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου μειώνονται για τέσσερις συνεχόμενους μήνες από τον Ιούνιο, καθώς τα lockdown λόγω COVID-19 στον κορυφαίο καταναλωτή ενέργειας την Κίνα πλήττουν τη ζήτηση, ενώ η αύξηση των επιτοκίων και η άνοδος του δολαρίου ΗΠΑ επιβαρύνουν τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοί του, γνωστοί ως ΟΠΕΚ+, εξετάζουν το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής άνω του 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα ενόψει της συνεδρίασης της Τετάρτης, ανέφεραν πηγές του ΟΠΕΚ+ στο Reuters.
Αυτός ο αριθμός δεν περιλαμβάνει πρόσθετες εθελοντικές περικοπές από μεμονωμένα μέλη, πρόσθεσε μια πηγή του ΟΠΕΚ.

Οι περισσότεροι traders περίμεναν περικοπές περίπου 50.000 bpd, δήλωσε ο Dennis Kissler της BOK Financial.

Εάν συμφωνηθεί, θα είναι η δεύτερη συνεχόμενη μηνιαία περικοπή του ομίλου μετά τη μείωση της παραγωγής κατά 100.000 bpd τον περασμένο μήνα.

Ο ΟΠΕΚ + έχασε τους στόχους παραγωγής του κατά σχεδόν 3 εκατομμύρια bpd τον Ιούλιο, ανέφεραν πηγές , καθώς οι κυρώσεις σε ορισμένα μέλη και οι χαμηλές επενδύσεις εμπόδισαν την ικανότητά του να αυξήσει την παραγωγή.

Αν και οι έγκαιρες τιμές του Brent θα μπορούσαν να ενισχυθούν βραχυπρόθεσμα, οι ανησυχίες για μια παγκόσμια ύφεση είναι πιθανό να περιορίσουν την ανοδική πορεία, ανέφερε η FGE.

«Εάν ο ΟΠΕΚ+ αποφασίσει να μειώσει την παραγωγή βραχυπρόθεσμα, η προκύπτουσα αύξηση στην πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα του ΟΠΕΚ+ πιθανότατα θα ασκήσει μεγαλύτερη πτωτική πίεση στις μακροπρόθεσμες τιμές», ανέφερε σημείωμα την Παρασκευή.

Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε για τέταρτη συνεχή ημέρα τη Δευτέρα, αφού έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών. Ένα φθηνότερο δολάριο θα μπορούσε να ενισχύσει τη ζήτηση πετρελαίου και να στηρίξει τις τιμές.

Η Goldman Sachs δήλωσε ότι πιστεύει ότι η μείωση της προσφοράς του ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκατάσταση της μεγάλης φυγής επενδυτών πετρελαίου που άφησε τις τιμές να υποαποδίδουν τα θεμελιώδη μεγέθη.

Ο ΟΠΕΚ + ακυρώνει την τεχνική συνεδρίαση πριν από τη βασική συνάντηση των υπουργών

Ο ΟΠΕΚ + ακύρωσε μια συνεδρίαση της Μικτής Τεχνικής Επιτροπής (JTC) που είχε προγραμματιστεί για τις 4 Οκτωβρίου εν όψει μιας βασικής συγκέντρωσης υπουργών από την ομάδα παραγωγών για τον καθορισμό της πολιτικής, ανέφεραν στο Reuters τρεις πηγές του ΟΠΕΚ + τη Δευτέρα.

Η JTC συμβουλεύει την Κοινή Υπουργική Επιτροπή Παρακολούθησης του ΟΠΕΚ+ (JMMC) και τη συνολική υπουργική σύνοδο του ΟΠΕΚ+ σχετικά με τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς.

Μία από τις πηγές είπε ότι η απόφαση να ακυρωθεί η συνεδρίαση του JTC προήλθε από το JMMC, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης