Ενέργεια

Αυξημένες εξαγωγές LNG στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο

Αυξημένες εξαγωγές LNG στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο
87 φορτία αναχώρησαν από λιμάνια των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα μεταφέροντας 6,3 εκατομμύρια τόνους (mt) LNG

Οι Αμερικανοί παραγωγοί υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αύξησαν τις εξαγωγές στην Ευρώπη τον Σεπτέμβριο, παρόλο που η διακοπή της μονάδας κράτησε τις συνολικές αποστολές κάτω από τον μέσο όρο του οκταμήνου, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Eikon. Η Ευρώπη κάνει αγώνα δρόμου προκειμένου να γεμίσει τις αποθήκες, προκειμένου να μην αντιμετωπίσει προβλήματα ενόψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα.

Συνολικά 87 φορτία αναχώρησαν από λιμάνια των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα μεταφέροντας 6,3 εκατομμύρια τόνους (mt) LNG, σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα παρακολούθησης δεξαμενόπλοιων. Το σύνολο ήταν ελαφρώς μεγαλύτερο από τα 6,25 mt του Αυγούστου, αλλά κάτω από τα περισσότερα από 7 mt ανά μήνα που εξήχθησαν νωρίτερα φέτος.

Σημειώνεται ότι μια πυρκαγιά που που ξέσπασε τον περασμένο Ιούνιο στον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα των Ηνωμένων Πολιτειών Freeport LNG έχει περιορίσει την παραγωγή της χώρας. Σχεδόν το 70% των φορτίων, ή 4,37 mt, κατευθύνθηκε προς την Ευρώπη, από 56% και 63% αντίστοιχα, τους προηγούμενους δύο μήνες. Οι υψηλότερες αποστολές προς την Ευρώπη άφησαν λιγότερα φορτία για την Ασία, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική τον περασμένο μήνα.

Οι διακοπές του Nord Stream «αναπόφευκτα θα επηρεάσουν τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο της Ευρώπης αυτόν τον χειμώνα», δήλωσε η αναλύτρια της Rystad Energy, Emily McClain σε σημείωμα προς τους πελάτες. «Αλλά ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ο αντίκτυπος στα αποθέματα αποθήκευσης αερίου ενόψει του επόμενου χειμώνα».

O αντίκτυπος του Nord Stream

Τον Αύγουστο, η Freeport LNG ανέβαλε τη μερική επαναλειτουργία της εγκατάστασής της για τον Νοέμβριο, με στόχο την πλήρη δυναμικότητα έως τον Μάρτιο του 2023.

Ωστόσο, παγκοσμίως, οι επενδύσεις σε νέες υποδομές LNG πρόκειται να αυξηθούν στα 42 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024, σύμφωνα με την έρευνα της Rystad. Αυτή η επένδυση θα ήταν 20 φορές μεγαλύτερη από το ποσό το 2020, όταν μόλις 2 δισεκατομμύρια δολάρια πήγαν για την ανάπτυξη LNG.

Οι νέες εγκαταστάσεις θα βοηθήσουν στο διπλασιασμό της συνολικής προσφοράς LNG σε περίπου 636 εκατομμύρια τόνους το 2030, σύμφωνα με την Rystad.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης