Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ακριβαίνει για τις μικρές βιομηχανίες η ενέργεια μετά την αύξηση των τελών χρήσης

Ακριβαίνει για τις μικρές βιομηχανίες η ενέργεια μετά την αύξηση των τελών χρήσης

 Μονάδες της μεταποίησης, στη Χαμηλή και στη Μέση Τάση κάτω των 13 GWh ετησίως είναι αυτές που θα δουν το κόστος να ανεβαίνει σημαντικά

 

Μια ακόμη σημαντική επιβάρυνση του ενεργειακού κόστους για τις μικρότερες βιομηχανίες με ετήσια κατανάλωση κάτω των 13 GWh συνεπάγεται η αναπροσαρμογή των τελών χρήσης του συστήματος μεταφοράς που ενέκρινε η ΡΑΕ το καλοκαίρι.

Η σχετική χρέωση αυξήθηκε στα 3,240 ευρώ/KW ανά μήνα από 1,384 ευρώ/KW και αφορά επιχειρήσεις για τις οποίες δεν προβλέπονται εκπτώσεις. Πρόκειται για το τελικό κόστος ανά KW ισχύος, όπως αυτό διαμορφώνεται μετά την αναπροσαρμογή του ρυθμιζόμενου εσόδου του ΑΔΜΗΕ σε συνδυασμό με την αλλαγή της μεθόδου βάσει τη οποίας υπολογίζεται η ισχύς που χρεώνεται για το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η αύξηση των τελών χρήσης του ΑΔΜΗΕ έχει επέλθει μετά από απόφαση της ΡΑΕ για την απόδοση κεφαλαίου (WACC), στην οποία έχει συνεκτιμηθεί η διεύρυνση της περιουσιακής βάσης του Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς, μετά την ανάπτυξη των νέων ηλεκτρικών διασυνδέσεων με Κρήτη και Κυκλάδες.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η αύξηση αυτή θα μπορούσε να αντισταθμιστεί από τη μείωση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, αφού οι διασυνδέσεις θεωρητικά μειώνουν το κόστος παραγωγής ενέργειας στα νησιά από σταθμούς ντήζελ.
Ο προσδιορισμός των ΥΚΩ γίνεται με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος- Ενέργειας και παρά το γεγονός ότι λειτουργεί ήδη η μικρή διασύνδεση της Κρήτης όπως και η διασύνδεση των Κυκλάδων δεν έχει προχωρήσει στην αναθεώρηση τους προς τα κάτω. Αντιθέτως έχει προαναγγείλει την αύξηση των ΥΚΩ σε κάποιες κατηγορίες καταναλωτών.

Κατανάλωση

Σε ότι αφορά τα τέλη χρήσης συστήματος για τους μεγαλύτερους καταναλωτές ηλεκτρισμού, με ετήσια κατανάλωση άνω των 13 GWh προβλέπονται κλιμακούμενες εκπτώσεις της χρέωσης ανάλογα με την ετήσια κατανάλωση και τον συντελεστή φορτίου.
Πρόκειται για εκπτώσεις που ξεκινούν από 33% για ετήσια κατανάλωση 13 GWh με συντελεστή φορτίου 0,3 και φθάνουν στο 54% για ετήσια κατανάλωση 1.000 GWh με συντελεστή φορτίου 0,8. Δηλαδή όλες οι εκπτώσεις αφορούν μεγάλους καταναλωτές ηλεκτρισμού, κυρίως βιομηχανίες στη Μέση και την Υψηλή Τάση.
Οι μικρότερες όμως μονάδες της μεταποίησης, στη Χαμηλή και στη Μέση Τάση κάτω των 13 GWh ετησίως είναι αυτές που θα δουν το κόστος να ανεβαίνει σημαντικά, σε μία περίοδο έντονης ενεργειακής κρίσης με πολύ υψηλές τιμές ρεύματος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης