Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Reuters: Δύσκολη η ομοφωνία των «27» - Διαφορετικές οι ενεργειακές ανάγκες για κάθε χώρα

Reuters: Δύσκολη η ομοφωνία των «27» - Διαφορετικές οι ενεργειακές ανάγκες για κάθε χώρα
Απίθανο σήμερα να υπάρξουν οριτικές λύσεις

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κλείσουν τις συζητήσεις σήμερα (7/10) για το αν και πώς θα περιοριστούν οι τιμές του φυσικού αερίου, καθώς προσπαθούν να περιορίσουν την άνοδο των τιμών της ενέργειας που απειλεί να ωθήσει το μπλοκ των 27 εθνών σε ύφεση.

Σύμφωνα με το Reuters, είναι απίθανο σήμερα να προκύψουν συγκεκριμένα μέτρα, αλλά είναι αναγκαία η συζήτηση με τους υπουργούς Ενέργειας και Οικονομικών για την διαθεσιμότητα των λύσεων. «Η ενέργεια  είναι ίσως το πιο σημαντικό θέμα της άτυπης συνάντησης. Οι ηγέτες πρέπει να παρέχουν στρατηγική καθοδήγηση και στη συνέχεια οι υπουργοί ενέργειας και οι υπουργοί Οικονομικών μπορούν να βρουν τις κατάλληλες λύσεις», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ που συμμετέχει στις προετοιμασίες για τις συνομιλίες .

Η εξεύρεση λύσης είναι δύσκολη επειδή οι 27 χώρες της ΕΕ έχουν διαφορετικές ενεργειακές ανάγκες, προμηθευτές και αγορές ενέργειας - που σημαίνει ότι η πτώση των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου και η συνακόλουθη άνοδος στις τιμές της ενέργειας έχει πλήξει ορισμένες χώρες πιο σκληρά από άλλες.

Η άνευ προηγουμένου άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, που προκλήθηκε από τη διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τη Ρωσία, οδήγησε τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ του 10% και προκάλεσε απότομες αυξήσεις των επιτοκίων, πυροδοτώντας μια κρίση κόστους ζωής στην ΕΕ.

Δύσκολο το ενεργειακό σκηνικό

Η άνοδος της τιμής της ενέργειας έχει επιφέρει ένα ντόμινο αρκετών δυσκολιών σε πολλά επίπεδα, με αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις να αναζητούν τρόπους για να αμβλύνουν το κόστος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η Γερμανία δέχθηκε έντονη κριτική από τους ομολόγους της στην ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, όταν ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα στήριξης για εταιρείες και νοικοκυριά ύψους έως και 200 ​​δισεκατομμυρίων ευρώ (196 δισεκατομμύρια δολάρια), υποβαθμίζοντας παρόμοια γαλλικά και ιταλικά προγράμματα.

Το σχέδιο του Βερολίνου ώθησε κορυφαία στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προτείνουν νέο κοινό δανεισμό από το μπλοκ για τη δημιουργία κεφαλαίων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Αλλά αρκετές χώρες της Βόρειας Ευρώπης είναι διστακτικές. Μια συμβιβαστική λύση θα μπορούσε να είναι εάν τα χρήματα που δανείστηκε από κοινού η ΕΕ ήταν με τη μορφή δανείων προς τις κυβερνήσεις της ΕΕ και θα μπορούσαν να δαπανηθούν μόνο για επενδύσεις και όχι για κατανάλωση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης