Ενέργεια

Δημοπρασίες για την Υψηλή και Μέση Τάση με αποζημίωση για την μείωση της κατανάλωσης

Δημοπρασίες για την Υψηλή και Μέση Τάση με αποζημίωση για την μείωση της κατανάλωσης
O στόχος της εξοικονόμησης τοποθετείται κοντά στις 1.500 MWh ανά ημέρα - Δεν θα υπάρξει υποχρεωτικότητα για τα νοικοκυριά

Με δημοπρασίες για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις της Μέσης και της Υψηλής Τάσης και καμπάνια ενημέρωσης για τους καταναλωτές της Χαμηλής Τάσης θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 5% το τετράμηνο Δεκεμβρίου - Μαρτίου μετά την σχετική απόφαση του πρόσφατου Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Η επίτευξη του στόχου μείωσης συναρτάται με την κατανάλωση του αντίστοιχου διαστήματος των τελευταίων 5 ετών, ενώ ερωτηματικό παραμένει αν η σύγκριση θα γίνεται ανά μήνα, ή για όλη τη διάρκεια της περιόδου.

Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό Κανονισμό η μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρισμού στόχο έχει μεταξύ άλλων τη μείωση των τιμών τόσο του ηλεκτρισμού όσο και του φυσικού αερίου αφού θα περιορίσει τη ζήτηση του για ηλεκτροπαραγωγή. Έτσι ο Κανονισμός  αφήνει ανοιχτό το εάν η μείωση της κατανάλωσης θα αφορά τις ώρες αιχμής τιμών, ή τις ώρες αιχμής της ζήτησης. Πάντως τους χειμερινούς μήνες οι δυο αιχμές εν πολλοίς ταυτίζονται.

Σε ότι αφορά τις τιμές του ηλεκτρισμού, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας η μέγιστη τιμή το πεντάμηνο Νοεμβρίου 2021 – Μαρτίου 2022 έφθασε στα 600 ευρώ/MWh ενώ η μέση τιμή ανά μήνα κινήθηκε μεταξύ 230 και 270 ευρώ/MWh.

Αιχμή της ζήτησης 6-10 μ.μ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, η αιχμή της ζήτησης παρατηρείται τις βραδινές ώρες 6-10 μ.μ. και διαμορφώνεται κοντά στα 8.000 MW. Έτσι ο στόχος της εξοικονόμησης τοποθετείται κοντά στις 1.500 MWh ανά ημέρα. Πάντως το διάστημα του 24ώρου στο οποίο θα εφαρμοστεί το μέτρο απομένει να καθοριστεί και σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι διαφορετικό ανά μήνα καθώς παρατηρείται διαφοροποίηση των αιχμών.

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης θα οριστικοποιηθούν το επόμενο διάστημα και όπως όλα δείχνουν πέραν των παραδοσιακών ωρών αιχμής που είναι μεταξύ 6 το απόγευμα με 10 το βράδυ θα προστεθούν και κάποιες πρωινές ώρες όπως για παράδειγμα η περίοδος 9 – 10. Και τούτο διότι οι μεγάλες βιομηχανίες ήδη για εξοικονόμηση κόστους έχουν περιορισμένη ή και μηδενική παραγωγή κατά τις βραδινές ώρες.

Σημειώνεται ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί με τη διεξαγωγή δημοπρασιών που θα απευθύνονται σε επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από τη Μέση ή την Υψηλή τάση οι οποίες θα αποζημιώνονται για την περικοπή της κατανάλωσης.

Δεν προβλέπεται υποχρεωτικότητα για τα νοικοκυριά

Για τα νοικοκυριά δεν προβλέπεται υποχρεωτικός στόχος εξοικονόμησης, ισχύει όμως το πρόσθετο μπόνους έκπτωσης 15% στα τιμολόγια για όσους μειώσουν την κατανάλωση κατά 15% σε σχέση με πέρυσι. Πάντως προτροπές θα απευθύνονται και σε οικιακούς καταναλωτές, επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις ώστε να μην καίνε άσκοπα ρεύμα κατά τις ώρες 7-9 μ.μ.

Για τους καταναλωτές της Χαμηλής Τάσης θα υπάρξει καμπάνια με συστάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας. Θα καλούνται καθημερινά τις ώρες 7-9 μ.μ. να μην ξεχνούν αναμμένο τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, να ρυθμίζουν τον θερμοστάτη του κλιματιστικού και των σωμάτων φυσικού αερίου στη θερμοκρασία των 19 βαθμών Κελσίου, να αποφεύγουν τη χρήση πλυντηρίων και άλλων ενεργοβόρων συσκευών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο σημειώθηκε μείωση της ζήτησης πάνω από 13% σε σχέση με τους αντίστοιχους περσινούς μήνες. Εκτιμάται ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί εξαιτίας των υψηλών τιμών της ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης