Ενέργεια

Το γερμανικό προσχέδιο για μείωση της τιμής φυσικού αερίου - «Ένεση» 96 δισ. ευρώ

Το γερμανικό προσχέδιο για μείωση της τιμής φυσικού αερίου - «Ένεση» 96 δισ. ευρώ
Πρόβλημα στην συγκεκριμένη πρόταση είναι η ουσιαστική έλλειψη κινήτρων για εξοικονόμηση

UPD (16.02) - Η Γερμανία δήλωσε σήμερα ότι σκοπεύει να εφαρμόσει επειγόντως ένα σχέδιο 96 δισεκατομμυρίων ευρώ (93 δισεκατομμύρια δολάρια) για να μειώσει την πίεση στους καταναλωτές από την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, καθώς προειδοποιήθηκε ότι η κατάσταση εφοδιασμού προς το χειμώνα παρέμεινε τεταμένη ακόμη και με πλήρη αποθέματα.

Υποστηρίχθηκαν οι προτάσεις της επιτροπής για να δοθεί σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις εφάπαξ πληρωμή αξίας ενός μηνιαίου λογαριασμού φυσικού αερίου φέτος και μηχανισμό περιορισμού των τιμών από τον Μάρτιο, και γίνεται επεξεργασία της εφαρμογής τους.

Σύμφωνα με ένα δεύτερο στάδιο του σχεδίου της Γερμανίας, το φρένο θα μειώσει την τιμή του φυσικού αερίου στα 12 σεντς από τον Μάρτιο έως το τέλος Απριλίου 2024 στο 80% της χρήσης. Για τους μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες, θα εφαρμοστεί τροχοπέδη επτά λεπτών στην τιμή προμήθειας από τον Ιανουάριο του 2023.

76_6.jpg

Νωρίτερα, το WEN αναμετέδιδε ότι:

H αρμόδια επιτροπή των ειδικών στη Γερμανία συμφώνησε, όπως μεταδίδει το Reuters, σε μια σειρά προτάσεων για την μείωση των αυξανόμενων τιμών φυσικού αερίου.

Στα σχέδια συμπεριλαμβάνεται η κρατική καταβολή μιας εφάπαξ πληρωμής σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που θα αντιστοιχεί σε ένα μηνιαίο λογαριασμό φυσικού αερίου για την τρέχουσα χρονιά. Επίσης, το φρένο στις τιμές από τον Μάριο ή Απρίλιο του 2023 είναι στις «σκέψεις» του προσχεδίου.

Παράλληλα, η Επιτροπή επεξεργάζεται ένα ξεχωριστό σχέδιο για τους μεγάλους καταναλωτές φυσικού αερίου στον βιομηχανικό τομέα. Σε δεύτερη φάση, το κράτος θα μπορούσε να επιδοτεί το 60% με 80% της προβλεπόμενης κατανάλωσης φυσικού αερίου, με τους καταναλωτές να πρέπει να πληρώσουν το υπόλοιπο σε τιμές αγοράς, παρέχοντας ακόμη κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας. Η επιδοτούμενη τιμή θα μπορούσε να είναι περίπου 12 με 14 σεντς ανά κιλοβατώρα (kWh).

Τέλος, σύμφωνα με τους ειδικούς, πλεονέκτημα της εφάπαξ πληρωμής είναι η ανακούφιση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά η ουσιαστική έλλειψη κινήτρων για εξοικονόμηση είναι ένα disadvantage.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης