Ενέργεια

Συμφωνία Ουγγαρίας και Σερβίας για την κατασκευή αγωγού για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου

Συμφωνία Ουγγαρίας και Σερβίας για την κατασκευή αγωγού για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου
Η Σερβία προμηθεύεται το πετρέλαιο της μέσω του πετρελαιαγωγού JANAF από την Κροατία

Η Ουγγαρία και η Σερβία συμφώνησαν να κατασκευάσουν έναν αγωγό για την προμήθεια αργού στη Σερβία με ρωσικό Urals μέσω του πετρελαιαγωγού Druzhba καθώς οι αποστολές του Βελιγραδίου μέσω της Κροατίας υπόκεινται στις κυρώσεις της ΕΕ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η ουγγρική κυβέρνηση.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε σε νέους περιορισμούς κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, οι οποίοι περιλαμβάνουν ανώτατο όριο στην τιμή του πετρελαίου για τις θαλάσσιες παραδόσεις αργού ρωσικού πετρελαίου σε τρίτες χώρες. Η Σερβία προμηθεύεται το πετρέλαιο της μέσω του πετρελαιαγωγού JANAF από την Κροατία.

«Ο νέος πετρελαιαγωγός θα επιτρέψει στη Σερβία να εφοδιάζεται με φθηνότερο αργό πετρέλαιο Urals, που θα συνδέεται με τον πετρελαιαγωγό της Φιλίας», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζόλταν Κόβατς.

Πρόσθεσε ότι η προμήθεια πετρελαίου της Σερβίας γινόταν σε μεγάλο βαθμό μμε αγωγό μέσω της Κροατίας, "αλλά αυτό είναι απίθανο να είναι δυνατό στο μέλλον λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί".

Η Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, υπήρξε ο πιο ένθερμος επικριτής των κυρώσεων κατά της Ρωσίας στην ΕΕ, λέγοντας ότι τα μέτρα ανέβασαν τις τιμές της ενέργειας. Η Βουδαπέστη υποστήριξε το πακέτο κυρώσεων της περασμένης εβδομάδας.

Ο νότιος κλάδος του αγωγού Druzhba, ή αλλιώς Friendship, περνά μέσω της Ουκρανίας προς την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία και είναι η κύρια πηγή προμήθειας για τα διυλιστήρια των τριών χωρών εδώ και χρόνια.

Η μοναδική εταιρεία πετρελαίου της Σερβίας είναι η NIS, στην οποία η ρωσική Gazprom Neft και η Gazprom μαζί κατέχουν πλειοψηφικό μερίδιο.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ουγγαρία είπε επίσης ότι θα βοηθήσει τη Σερβία με φυσικό αέριο εάν χρειαστεί.

Η Ουγγαρία έχει αποθέματα φυσικού αερίου που καλύπτουν κατανάλωση περίπου πέντε έως έξι μηνών, δήλωσε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης