Ενέργεια

Γαλλία: Παρέμβαση για την άρση του αποκλεισμού στα διυλιστήρια

Γαλλία: Παρέμβαση για την άρση του αποκλεισμού στα διυλιστήρια
Οι απεργοί ζητούν αυξήσεις μισθών, με φόντο τον πληθωρισμό και τα κέρδη-ρεκόρ των πετρελαϊκών ομίλων

Παρέμβαση ετοιμάζεται να κάνει η γαλλική κυβέρνηση, προκειμένου να μπει ένα τέλος στην ταλαιπωρία χιλιάδων οδηγών, λόγω απεργίας των διυλιστηρίων της χώρας, σύμφωνα με το Reuters.

Οι απεργίες άσκησαν πίεση στην κυβέρνηση του προέδρου Emmanuel Macron, καθώς ο αυξανόμενος πληθωρισμός επέφερε υψηλότερους λογαριασμούς ρεύματος, με την Γαλλία πρωθυπουργό Elisabeth Borne να συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων.

Περισσότερο από το 60% της ικανότητας διύλισης της Γαλλίας έχει τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω των απεργιών, οδηγώντας τις τιμές του ντίζελ σε υψηλότερα επίπεδα και αυξάνοντας τις εισαγωγές του καυσίμου. Η βιομηχανική δράση, υπό την ηγεσία του γαλλικού συνδικάτου CGT, έχει επηρεάσει κυρίως τα διυλιστήρια και τις αποθήκες της γαλλικής μεγάλης πετρελαϊκής TotalEnergies αλλά και τις εγκαταστάσεις του αμερικανικού κολοσσού Exxon Mobil  στη Γαλλία.

Στις προτάσεις των υπουργών περιλαμβάνεται το αίτημα στην TotalEnergies να παρατείνει για αρκετές ημέρες το πρόγραμμα εκπτώσεων στις τιμές των καυσίμων.

Το αίτημα των απεργών

Οι απεργοί ζητούν αυξήσεις μισθών, με φόντο τον πληθωρισμό και τα κέρδη-ρεκόρ των πετρελαϊκών ομίλων. Ο ενεργειακός όμιλος TotalEnergies πρότεινε  οι διαπραγματεύσεις για την ετήσια αύξηση μισθών να αρχίσουν αυτό το μήνα, προκειμένου να τερματιστούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις που συνεχίζουν να περιορίζουν την παραγωγή καυσίμων σε ορισμένες από τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της. «Η TotalEnergies καλεί τον οποιονδήποτε να ενεργεί υπεύθυνα, έτσι ώστε η εταιρία να μπορεί να εφοδιάσει τους Γάλλους στις καλύτερες δυνατές συνθήκες», ανέφερε σε μία ανακοίνωσή της η TotalEnergies.

Οι επίσημες μισθολογικές συνομιλίες είχαν αρχικά προγραμματιστεί να αρχίσουν στα μέσα Νοεμβρίου. Η έναρξη των διαπραγματεύσεων πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία είναι ένα από τα βασικά αιτήματα της ένωσης εργαζομένων CGT που βρίσκεται πίσω από τις απεργίες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης