Ενέργεια

Συναγερμός στην Πολωνία: Εντοπίστηκε διαρροή στον πετρελαιαγωγό Druzhba - Τι λένε οι Ρώσοι

Συναγερμός στην Πολωνία: Εντοπίστηκε διαρροή στον πετρελαιαγωγό Druzhba - Τι λένε οι Ρώσοι
Ο αγωγός Druzhba είναι ο μεγαλύτερος αγωγός πετρελαίου στον κόσμο, και ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα πετρελαιαγωγών στον κόσμο

O πολωνικός διαχειριστής αγωγών PERN ανακοίνωσε σήμερα ότι χθες (11/10) εντόπισε διαρροή στη μια γραμμή του πετρελαιαγωγού Druzhba που μεταφέρει πετρέλαιο από τη Ρωσία στην Ευρώπη, διευκρινίζοντας κατόπιν ότι η διαρροή μάλλον προκλήθηκε από ατύχημα, σύμφωνα με το Reuters.

O PERN ανακοίνωσε ότι οι λόγοι της διαρροής έως στιγμής είναι άγνωστοι. Η διαρροή εντοπίστηκε σε τμήμα του αγωγού, περίπου 70 χιλιόμετρα από την πολωνική πόλη Πλοκ. Η δεύτερη γραμμή του αγωγού, και άλλα στοιχεία της υποδομής του PERN, λειτουργούν κανονικά, διευκρίνισε η εταιρεία. 

Περί του αγωγού

Ο αγωγός Druzhba είναι ο μεγαλύτερος αγωγός πετρελαίου στον κόσμο, και ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα πετρελαιαγωγών στον κόσμο.

Ο αγωγός μεταφέρει πετρέλαιο περίπου 4.000 χιλιόμετρα (2.500 μίλια) από το ανατολικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Ρωσίας σε σημεία στην Ουκρανία, τη Λευκορωσία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, την Τσεχική Δημοκρατία και τη Γερμανία. Το δίκτυο διακλαδίζεται επίσης σε πολυάριθμους αγωγούς για την παράδοση του προϊόντος του σε όλη την Ανατολική Ευρώπη και πέρα ​​από αυτήν.


7777_5.jpg


Ρωσική Transneft: Η ροή πετρελαίου προς την Πολωνία συνεχίζεται

Σύμφωνα με τη ρωσική Transneft, που μονοπωλεί τους αγωγούς πετρελαίου, ανακοίνωσε πως έχε λάβει ειδοποίηση από την PERN για διαρροή στον αγωγό Druzhba.
Ωστόσο, επισημαίνει πως η ροή πετρελαίου προς την Πολωνία συνεχίζεται.
«Η PERN δεν έχει ακόμα ενημερώσει την Transneft για το πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την επισκευή των ζημιών» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Η αναζήτηση της αιτίας

«Το βασικό που κάνουμε είναι να αντλήσουμε το υγρό, να εντοπίσουμε την διαρροή και στη συνέχειθα να τη σταματήσουμε» δήλωσε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής, Karol Kierzkowski στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TVP Info.

Έπειτα, ανέφερε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς να διαπιστωθεί η αιτία, ενώ απέκλεισε τον κίνδυνο για τους κατοίκους της περιοχής. Η δεύτερη γραμμή του αγωγού και άλλα στοιχεία της υποδομής του PERN λειτουργούσαν κανονικά, σύμφωνα με ανακοίνωση του Διαχειριστή που πρόσθεσε ότι: «Σε αυτό το σημείο, όλες οι υπηρεσίες αναλαμβάνουν δράση σύμφωνα με τους αλγόριθμους που προβλέπονται για τέτοιου είδους καταστάσεις».

Εκπρόσωπος της τσεχικής εταιρείας εκμετάλλευσης αγωγών MERO δήλωσε ότι δεν έχει δει καμία αλλαγή στις ροές προς την Τσεχική Δημοκρατία.

Ουδέν σχόλιο

Το γερμανικό διυλιστήριο Schwedt, το οποίο προμηθεύει το 90% των καυσίμων του Βερολίνου, το υπουργείο Οικονομίας και η ρυθμιστική αρχή του ομοσπονδιακού δικτύου δεν ήταν άμεσα διαθέσιμα για σχολιασμό.

Η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να εξαλείψει τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία έως το τέλος του έτους υπό τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, τους πρώτους επτά μήνες του έτους, η Ρωσία ήταν ακόμη ο κορυφαίος προμηθευτής της, αντιπροσωπεύοντας λίγο περισσότερο από το 30% των εισαγωγών πετρελαίου. Το διυλιστήριο Schwedt εξαρτιόταν ιδιαίτερα από τον Druzhba.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης