Ενέργεια

Φούρλαρης (αντιπρόεδρος ΡΑΕ): Κανένα πρόβλημα στην τροφοδοσία με ηλεκτρικό ρεύμα τον χειμώνα ακόμα και σε διακοπή αερίου

Φούρλαρης (αντιπρόεδρος ΡΑΕ): Κανένα πρόβλημα στην τροφοδοσία με ηλεκτρικό ρεύμα τον χειμώνα ακόμα και σε διακοπή αερίου

H αιχμή της ζήτησης το φετινό χειμώνα αναμένεται σε συνθήκες ισχυρού ψύχους να κυμανθεί μεταξύ 8600 και 9200 MW

 

Δεν θα υπάρξει πρόβλημα τροφοδοσίας της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια κατά τη διάρκεια του χειμώνα καθώς τα προληπτικά μέτρα που έχουν ληφθεί εξασφαλίζουν την επάρκεια ακόμη και σε περίπτωση για διακοπής της τροφοδοσίας της χώρας με ρωσικό αέριο.

Την εκτίμηση αυτή έκανε ο Β’ Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, και πρόεδρος της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης, Δημήτρης Φούρλαρης μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα “Ενεργειακή Επάρκεια σε Ηλεκτρισμό & Φυσικό Αέριο -Ασφάλεια τροφοδοσίας καταναλωτών” που διοργάνωσε το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τον κ. Φούρλαρη στην περίπτωση διακοπής τροφοδοσίας με ρωσικό φυσικό αέριο υπάρχει τεχνικά η δυνατότητα κάλυψης της ζήτησης για φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό αν και τίθεται ερώτημα για το κατά πόσο θα μπορούν να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι εξαγωγές φυσικού αερίου στην Βουλγαρία, η οποία τους τελευταίους μήνες και μετά την διακοπή της τροφοδοσίας από τη Ρωσία, εξαρτάται από τις εξαγωγές φυσικού αερίου που γίνονται μέσω Ελλάδος.

Τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια της χώρας είναι η αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής, η εξασφάλιση εναλλακτικού καυσίμου (Diesel) για τις πέντε συνολικά μονάδες φυσικού αερίου που έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν με πετρέλαιο καθώς και η εξασφάλιση αποθήκευσης φυσικού αερίου. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν χαμηλότερη συμμετοχή κατά τις βραδινές ώρες οπότε παρουσιάζεται η αιχμή της ζήτησης το χειμώνα (λόγω έλλειψης ηλιοφάνειας) ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει και το επίπεδο στο οποίο θα διαμορφωθούν τα υδατικά αποθέματα τους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών εργοστασίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, η αιχμή της ζήτησης το φετινό χειμώνα αναμένεται σε συνθήκες ισχυρού ψύχους να κυμανθεί μεταξύ 8600 και 9200 MW (τον προηγούμενο χειμώνα έφτασε στα 8600 MW).
Όπως εξήγησε ο κ. Φούρλαρης, οι φόβοι που διατυπώνονται για ενδεχόμενο έλλειψης αν δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες λιγνίτη και νερών και ταυτόχρονα έχουμε αυξημένες εξαγωγές, δεν δικαιολογούνται καθώς υπό τις περιστάσεις αυτές οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην ελληνική αγορά θα είναι αυξημένες, άρα δεν θα υπάρχει δυνατότητα εξαγωγών.
Ο ίδιος τόνισε ότι τα σχέδια αντίδρασης των διαχειριστών σε περίπτωση έλλειψης ενέργειας και σε ακραίες καιρικές συνθήκες προβλέπουν προγραμματισμένες περικοπές κάτι που όμως όπως είπε «αποτελεί ακραίο σενάριο και ελπίζουμε ότι δεν θα φτάσουμε ποτέ εκεί».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης