Pexapark : Ενώ αυξάνεται η ζήτηση για διασυνοριακά PPAs το πλαφόν στις ΑΠΕ αποτελεί βασικό αντικίνητρο

Pexapark : Ενώ αυξάνεται η ζήτηση για διασυνοριακά PPAs το πλαφόν στις ΑΠΕ αποτελεί βασικό αντικίνητρο
Η ρυθμιστική αβεβαιότητα παραμένει μια μεγάλη πρόκληση για τις διασυνοριακές συναλλαγές
Σχετικά Άρθρα

Το ενδιαφέρον αυξάνεται για τις διασυνοριακές συμφωνίες αγοροπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) παρά τις αυξανόμενες τιμές ενέργειας. Οι εταιρείες αναζητούν τρόπους να εκπληρώσουν τις απαιτήσεις βιωσιμότητας και να στοχεύσουν ευκαιρίες αντιστάθμισης κινδύνου τόνισαν χαρακτηριστικά αναλυτές του κλάδου στο Montel.

«Παρά το όποιο εκδηλωμένο ενδιαφέρον για projects σε PPAs, αυτό δεν σημαίνει ότι οι συμφωνίες θα πραγματοποιηθούν κιόλας» τονίζει ο Rommero Carrillo, διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης στη συμβουλευτική Pexapark.

Ένας άλλος αναλυτής εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την αύξηση του ενδιαφέροντος σε διασυνοριακά PPAs, ακόμα και όταν οι τιμές σημείωναν ανοδική τάση. «Ένας αγοραστής μπορεί να θέλει να αγοράσει ενέργεια σε μια φθηνότερη αγορά, με τις διασυνοριακές συμφωνίες να παρέχουν μια κατάλληλη οικονομική αντιστάθμιση» πρόσθεσε.

Διασυνοριακά PPAs

Τα διασυνοριακά PPAs επιτρέπουν την αντιστοίχιση έργων ΑΠΕ με καταναλώσεις σε διαφορετικές χώρες. Πρόκειται για ψηφιακές συμφωνίες  με έναν καταναλωτή ενέργειας που επενδύει σε διεθνή έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να καλύψει ένα μερίδιο ή το σύνολο της ζήτησής του σε μια καθορισμένη περίοδο.

Τα deals γίνονται μεταξύ αγορών που έχουν στενή αλληλεπίδραση μεταξύ τους και ενδεχομένως η μια εκ των δύο, όπως συμβαίνει στην Ισπανία και την Πορτογαλία να είναι ρηχή.

Σύμφωνα με τον Carrillo για παράδειγμα , «στην Πορτογαλία, μια εταιρεία κοινής ωφέλειας μπορεί να θέλει να προμηθεύεται ενέργεια σε τιμές της ισπανικής αγοράς, επομένως σε ορισμένες αγορές το "ψάνχει" κανείς αρκετά αν δεν υπάρχουν αρκετό βάθος».

Η Βαλτική θα μπορούσε είναι μια άλλη περιοχή στην οποία θα ανθούσαν οι διασυνοριακές συμφωνίες, εάν υπήρχε έλλειψη έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε μια από τις αγορές, συμπλήρωσε το ανώτατο στέλεχος.

Ρυθμιστική αβεβαιότητα

Οι αγοραστές που αναζητούν διασυνοριακές συμφωνίες είναι πιθανό να είναι μεγάλες εταιρείες με στόχους βιωσιμότητας ή μεσαίου μεγέθους βιομηχανίες που θέλουν να προμηθευτούν μεταξύ 200-500 GWh, είπε ο Carrillo. «Αυτές οι συμφωνίες δεν είναι για αγοραστές Υψηλής Τάσης».

Oι προμηθευτές ενέργειας μπορεί να έχουν ενέργειας σε ορισμένες αγορές οπότε θα προσπαθήσουν να συσσωρεύσουν και να εξασφαλίσουν την ζητούμενης ποσότητας μιας συμφωνίας μέσω εγγυήσεων.

Επισημαίνεται ότι η ρυθμιστική αβεβαιότητα παραμένει μια μεγάλη πρόκληση για τις διασυνοριακές συναλλαγές, δήλωσαν παράγοντες της αγοράς. Τέλος, τα σχέδια της ΕΕ για την επιβολή πλαφόν στις τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής πλην του αερίου, στα 180 ευρώ/MWh θα αυξήσουν τη δυσκολία σύναψης διασυνοριακού PPA, δήλωσαν παράγοντες της αγοράς, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν κάποια «παραθυράκια» διαφοροποιήσεων μεταξύ των κρατών μελών.

«Ακριβώς επειδή υπάρχουν χαμηλότερες τιμές σε άλλη χώρα, αυτό δεν σημαίνει ότι η συμφωνία PPA θα έχει μεγαλύτερη αξία», πρόσθεσε ο Carrillo.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης