Ενέργεια

Τσίπρας: Τα υπερκέρδη της λιανικής το Σεπτέμβριο έφτασαν τα 485 εκατ. ευρώ

Τσίπρας: Τα υπερκέρδη της λιανικής το Σεπτέμβριο έφτασαν τα 485 εκατ. ευρώ
Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν επιδοτεί τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που δεν τα βγάζουν πέρα, αλλά τα καρτέλ.

«Το θέμα της ακρίβειας έχει πάρει πια ανεξέλεγκτες διαστάσεις» και αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στη χώρα μας, εδώ και πολλούς μήνες, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του επί της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη με θέμα: «Η κυβέρνηση τροφοδοτεί την αισχροκέρδεια αντί να προστατεύσει τους πολίτες» και η οποία συζητείται στην Ώρα του Πρωθυπουργού.

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν επιδοτεί τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που δεν τα βγάζουν πέρα, αλλά τα καρτέλ. 

«Εν μέσω της κρίσης, αντί να είστε προστάτης της κοινωνικής συνοχής, γίνατε ο προστάτης των καρτέλ και ο φύλακας-άγγελος της αισχροκέρδειας. Και χρίσατε τη ΔΕΗ, από εγγυητή της κοινής ωφέλειας και της ενεργειακής ασφάλειας, σε πρωταγωνιστή και οδηγό της κούρσας της αισχροκέρδειας στην ηλεκτρική ενέργεια» σημείωσε.  

«Φαίνεται αντί να παρακολουθείτε τι κάνουν οι άλλοι στη Ευρώπη, εσείς θέλατε μόνο να παρακολουθείτε τι λένε στο τηλέφωνο οι πολιτικοί σας αντίπαλοι» παρατήρησε. 

«Και ακόμη και όταν αναγκαστήκατε να καταργήσετε την παράνομη και παράλογη ρήτρα αναπροσαρμογής, το κάνατε προσχηματικά και για τα μάτια του κόσμου, αφού εν τέλει πολλαπλασιάσατε αντί να μειώσετε το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος. Έως και 57% μεγαλύτερο το μήνα Σεπτέμβριο» είπε. 

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι μόνο τον Σεπτέμβρη, τα υπερκέρδη στη λιανική ανήλθαν στα 485 εκατ. ευρώ:

«Πολλαπλασιάστε αντί να μειώσετε το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, το αυξήσατε έως 57% το Σεπτέμβριο, όπως λέει η ΡΑΕ σε επιστολή του προέδρου της προς τον υπουργό ΠΕΝ. Αποδεικνύει ότι η γενναιόδωρη επιδότηση των λογαριασμών από τα λεφτά των φορολογουμένων ευνοεί ακόμα μεγαλύτερη κερδοσκοπία. Το Σεπτέμβριο η τιμή χονδρικής ήταν 416 ευρώ/MWh, η οποία με 20 ευρώ κόστος εξισορρόπησης φτάνει τα 437 ευρώ και με λειτουργικά κόστη εμπορίας 25 ευρώ και κέρδος 5% φτάνει τα 482 ευρώ. Ξέρετε τι τιμολογήσανε οι προμηθευτές; 767 ευρώ/MWh, δηλαδή υπερβάλλον κέρδος 285 ευρώ/MWh. Με την κατανάλωση των οικιακών και εμπορικών καταναλωτών στα 1,7 εκατ. μεγαβατώρες, τα υπερκέρδη στη λιανική ανήλθαν σε 485 εκατ. ευρώ το Σεπτέμβριο», δήλωσε σχετικά.

«Τι καπέλο είναι αυτό κ. Μητσοτάκη;  Τίνος είναι αυτά τα χρήματα;  Και ποιος τα πληρώνει;» ζήτησε να μάθει, ενώ ρώτησε τον πρωθυπουργό τι έχει κάνει σχεδόν οκτώ μήνες μετά την εξαγγελία του στη Βουλή ότι θα φορολογήσει τα υπερκέρδη με 90%. «Πήρατε ένα ευρώ;  Δεκάρα τσακιστή δεν έχετε πάρει. Και ούτε θα πάρετε. Γιατί το σχέδιό σας είναι να τα παίρνετε από τους πολλούς που έχετε λεηλατήσει. Όχι από τους λίγους που με τις πλάτες σας έχουν θησαυρίσει» τόνισε.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας δήλωσε τα εξής σχετικά με τα καύσιμα:

«Υπάρχει τρομακτική αισχοκέρδεια στα πετρελαιοειδή. Έρευνες δείχνουν ότι οι πολίτες δαπανούν το μεγαλύτερο ποσοστό με βάση το εισόδημά τους από όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, δηλαδή το 13% του εισοδήματος. Λαμβάνετε και αποφάσεις όπως να πάρετε την επιδότηση του ντίζελ για να επιδοτήσετε το πετρέλαιο θέρμανσης. Αυτό σημαίνει ότι πέρυσι το ντίζελ είχε 1,4 και η βενζίνη 1,7, φέτος ντίζελ 2,1 έναντι 2,0, είναι πρωτοφανές». 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης