Ενέργεια

Κοντά σε συμφωνία Τσεχία και Γερμανία για την κοινή χρήση φυσικού αερίου σε έκτακτη ανάγκη

Κοντά σε συμφωνία Τσεχία και Γερμανία για την κοινή χρήση φυσικού αερίου σε έκτακτη ανάγκη

Οι διμερείς συμφωνίες αποτελούν μέρος των σχεδίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε σοκ στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο

 

Η Τσεχική Δημοκρατία και η Γερμανία είναι κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για την κοινή χρήση φυσικού αερίου σε περιόδους έκτακτης ανάγκης, δήλωσε τη Δευτέρα ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας Jozef Sikela, καθώς οι χώρες προσπαθούν να ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια εν μέσω της μείωσης των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου.

"Πιστεύω ότι έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο σε αυτό το θέμα και ότι θα μπορέσουμε να κλείσουμε την αμοιβαία συμφωνία μας σύντομα", δήλωσε ο Sikela, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ στην Πράγα.

Οι διμερείς συμφωνίες αποτελούν μέρος των σχεδίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε σοκ στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο, αν και οι συμφωνίες άργησαν να υλοποιηθούν.

Ο Sikela, είπε ότι οι δύο χώρες είχαν ορίσει όρους υπό τους οποίους θα αρχίσουν να μοιράζονται φυσικό αέριο καθώς και ποια αποζημίωση θα καταβάλει η Τσεχική Δημοκρατία στη Γερμανία για τη χρήση του μηχανισμού, χωρίς να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Γερμανία ήταν μεγάλος προορισμός και χώρα διέλευσης για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου προτού η Μόσχα αρχίσει να μειώνει τις εξαγωγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την εισβολή της στην Ουκρανία και τις επακόλουθες κυρώσεις από τις Βρυξέλλες.

Η Τσεχική Δημοκρατία ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου εξαρτημένη από τις ρωσικές προμήθειες μέσω γερμανικών δρομολογίων, αλλά έχει διαφοροποιήσει τις προμήθειες, όπως και άλλες χώρες της ΕΕ.
Η χώρα συνεχίζει να λαμβάνει σχεδόν όλο το φυσικό της αέριο μέσω του γερμανικού συστήματος μεταφορών, το οποίο τώρα προέρχεται από τερματικούς σταθμούς LNG της Δυτικής Ευρώπης και τη Νορβηγία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης