Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Iσπανία: Έως τέλος του 2023 το ανώτατο όριο στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις των τιμολογίων φυσικού αερίου

Iσπανία: Έως τέλος του 2023 το ανώτατο όριο στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις των τιμολογίων φυσικού αερίου
Οι αυξήσεις τιμών στο κομμάτι της αγοράς που ρυθμίζεται από το κράτος προσαρμόζονται σε τριμηνιαία βάση και δεν μπορούν να υπερβούν το 15%

Η Ισπανία θα επεκτείνει το ανώτατο όριο στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις των τιμών του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κατά ένα χρόνο έως το τέλος του 2023 για να τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας, δήλωσε την Τρίτη η υπουργός Ενέργειας Teresa Ribera μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Το μέτρο, το οποίο ισχύει για όλα τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν ρυθμιζόμενες τιμές ανεξάρτητα από το εισόδημά τους, εγκρίθηκε παράλληλα με ένα σχέδιο δαπανών επιπλέον 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθηθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Οι αυξήσεις τιμών στο τμήμα της αγοράς που ρυθμίζεται από το κράτος προσαρμόζονται σε τριμηνιαία βάση και δεν μπορούν να υπερβούν το 15%. Η τιμή εκεί, περίπου 0,06 ευρώ ανά κιλοβατώρα, είναι περίπου δύο έως τέσσερις φορές χαμηλότερη από ό,τι στην απελευθερωμένη αγορά όπου οι πάροχοι μπορούν να αλλάξουν τις τιμές ανά πάσα στιγμή.

«Επεκτείνουμε τα οφέλη από τα τιμολόγια του φυσικού αερίου τελευταίας ανάγκης για τους μικρούς καταναλωτές, είτε είναι ΜΜΕ είτε οικογένειες», είπε η Ribera .

Το πακέτο που εγκρίθηκε την Τρίτη αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την καταπολέμηση του πληθωρισμού μετά το άλμα στο ενεργειακό κόστος, καθώς το τέλος των περιορισμών COVID-19 ενίσχυσε τη ζήτηση και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο οδήγησε σε αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου.

Η κυβέρνηση ενέκρινε επίσης ένα νέο ευεργετικό τιμολόγιο για την προστασία 1,7 εκατομμυρίων οικογενειών που ζουν σε κτίρια με κεντρική θέρμανση. Αυτά τα νοικοκυριά πρέπει να έχουν εγκαταστήσει ατομικούς μετρητές πριν από τον Σεπτέμβριο του 2023 και να μην καταναλώνουν περισσότερο από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης