Ενέργεια

ΗΠΑ: To πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου δεν θα στοχεύει τον ΟΠΕΚ

ΗΠΑ: To πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου δεν θα στοχεύει τον ΟΠΕΚ
Η Ουάσιγκτον έχει επικοινωνήσει με τους εκπροσώπους του ΟΠΕΚ για να τους διαβεβαιώσει για αυτά τα όρια στα σχέδιά της

Tα νέα βήματα της Ομάδας των Επτά προκειμενου να περιορίσουν τις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου σε αναγκαστική χαμηλή τιμή δεν θα επαναληφθούν έναντι των παραγωγών του ΟΠΕΚ, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Ουάσιγκτον έχει επικοινωνήσει με τους εκπροσώπους του ΟΠΕΚ για να τους διαβεβαιώσει για αυτά τα όρια στα σχέδιά της, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Τα σχόλια θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην άμβλυνση της διένεξης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σαουδικής Αραβίας, του κορυφαίου εξαγωγέα πετρελαίου και de facto ηγέτη του ΟΠΕΚ, σχετικά με αυτό που η Ουάσιγκτον θεωρεί ως συνεργασία με τη Ρωσία για να στερήσει από τις αγορές την προσφορά, καθώς πλησιάζει μια παγκόσμια ύφεση.

Οι εντάσεις μεταξύ καταναλωτικών χωρών, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι παραγωγοί πετρελαίου σχετικά με την πολιτική παραγωγής, έχουν διευρυνθεί με πηγές του Reuters να επισημαίνουν ότι η οργή του ΟΠΕΚ για το σχέδιο ανώτατων τιμών ήταν μεταξύ των λόγων για την απόφασή του να μειώσει την παραγωγή.

Ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος ομαδοποιεί το μπλοκ των παραγωγών με συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα μειώσει την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για να εξισορροπήσει τις αγορές και να καταστείλει την αστάθεια.
Η Σαουδική Αραβία είπε ότι η πραγματική μείωση πιθανότατα θα είναι περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd), καθώς πολλά μέλη του ΟΠΕΚ έχουν δυσκολευτεί να επιτύχουν τους υπάρχοντες στόχους παραγωγής τους.

Ο Λευκός Οίκος εκτιμά ότι η περικοπή θα μπορούσε να περιμένει μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ, μετά τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

Συνομιλίες

Ωστόσο, αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ δεν συνέδεσαν την κίνηση με το ανώτατο όριο της τιμής του ρωσικού πετρελαίου στις συζητήσεις τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Γουόλι Αντεγιέμο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες την περασμένη εβδομάδα δήλωσαν ότι η περικοπή θα ενισχύσει τα έσοδα της Ρωσίας και πρότειναν ότι σχεδιάστηκε για πολιτικούς λόγους από τη Σαουδική Αραβία, η οποία την Κυριακή αρνήθηκε ότι υποστηρίζει τη Μόσχα στην εισβολή της στην Ουκρανία.

Το ανώτατο όριο τιμών που αναμένεται να ισχύσει από τις 5 Δεκεμβρίου σχεδιάστηκε ειδικά για να αντιμετωπίσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δεν θα μεταφερθεί σε άλλους παραγωγούς, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, καθώς οι κινήσεις τους να χαλιναγωγήσουν την παραγωγή ανεβάζουν τις τιμές.

Ούτε οι νέες κυρώσεις σηματοδοτούν την έναρξη ενός καρτέλ αγοραστών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πολιτικών του ΟΠΕΚ στην αγορά πετρελαίου, είπε ο αξιωματούχος στο Reuters.

Ο όμιλος καταναλωτικών χωρών του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας που εδρεύει στο Παρίσι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η μείωση του ΟΠΕΚ+ έχει οδηγήσει σε άνοδο των τιμών και θα μπορούσε να ωθήσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση.

Ωστόσο, ο αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ εκτιμά ότι μπορεί να χρειαστεί μια άνοδος της τιμής των 30-40 $ ή μια μείωση της παραγωγής 10 φορές μεγαλύτερη από την πραγματική περικοπή της παραγωγής του ΟΠΕΚ + περίπου 900.000 bpd για να πυροδοτήσει ύφεση.

Η G7 θέλει να στερήσει από τη Μόσχα έσοδα εν καιρώ πολέμου, αλλά επιδιώκει να αποφύγει ένα παγκόσμιο σοκ προσφοράς, το οποίο θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές και να πλήξει τους δικούς τους πολίτες καθώς βαθαίνουν οι φόβοι για παγκόσμια ύφεση.

www.worldemergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης