Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ρεβυθούσα: Ποιοί φέρνουν φορτία LNG το Νοέμβριο και έχουν κλείσει slots για το 2023

Ρεβυθούσα: Ποιοί φέρνουν φορτία LNG το Νοέμβριο και έχουν κλείσει slots για το 2023

Εγγύηση του κράτους για το 50% της δέσμευσης χώρου αποθήκευσης σε μακροχρόνια βάση (20ετία) στην κατεύθυνση των στρατηγικών αποθεμάτων, ώστε να αποφευχθεί η έννοια της κρατικής ενίσχυσης για την Ν.Καβάλα υπό εξέταση

 

Αυξημένες εισαγωγές LNG αναμένονται για τον Νοέμβριο καθώς παρά το γεγονός ότι η ζήτηση φυσικού αερίου στην εγχώρια αγορά καταγράφει πτωτική πορεία, αυξάνονται συνεχώς οι εξαγωγές προς γειτονικές χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα τροφοδοσίας λόγω της Ρωσίας.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΣΦΑ η ζήτηση φυσικού αερίου στην εγχώρια αγορά μειώθηκε κατά 15% τον Σεπτέμβριο ως αποτέλεσμα του περιορισμού της χρήσης του για ηλεκτροπαραγωγή λόγω και της αυξημένης συνεισφοράς των ΑΠΕ. Ωστόσο στη Ρεβυθούσα τον ίδιο μήνα καταγράφηκε ιστορικό ρεκόρ εκφορτώσεων πλοίων μεταφοράς LNG. Συγκεκριμένα από την αρχή του έτους έως και τον Σεπτέμβριο έδεσαν στη Ρεβυθούσα 60 LNG Carries ενώ το υγροποιημένο φυσικό αέριο καλύπτει πλέον το 40% του συνολικού μίγματος φυσικού αερίου της χώρας.
Όπως όλα δείχνουν ανάλογη θα είναι και η πορεία των επόμενων μηνών αφού χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Μολδαβία, ακόμη και η Ουκρανία ενδιαφέρονται να προμηθευτούν αέριο από την Ελλάδα.
Οι εκτιμήσεις του ΔΕΣΦΑ είναι ότι οι εξαγωγές θα φτάσουν τα 2 bcm.

Εν τω μεταξύ και λόγω της ενεργειακής κρίσης μεγάλη είναι η κινητικότητα για την εξεύρεση λύσης στην υπόθεση της δημιουργίας της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στην Καβάλα, η εκμετάλλευση της οποίας προωθείται μέσω διαγωνισμού που διενεργεί το ΤΑΙΠΕΔ.
Μία πρόταση που εξετάζεται είναι να εγγυηθεί το κράτος για το 50% της δέσμευσης χώρου αποθήκευσης σε μακροχρόνια βάση (20ετία) στην κατεύθυνση των στρατηγικών αποθεμάτων, ώστε να αποφευχθεί η έννοια της κρατικής ενίσχυσης

Ποιοί θα φέρουν φορτία τον Νοέμβριο

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ το Νοέμβριο είναι προγραμματισμένο να ξεφορτώσουν στη Ρεβυθούσα εννέα φορτία των εταιριών Μυτιληναίος, Elpedison, ΔΕΠΑ και MET Energy.
Συγκεκριμένα στις 6 Νοεμβρίου η Μυτιληναίος θα φέρει ένα φορτίο δυναμικότητα 147.710 κ.μ.. Η Elpedison έχει προγραμματίσει τέσσερα φορτία εκ των οποίων τα δυο 9 Νοεμβρίου δυναμικότητας 17.725 κ.μ. και 36.928 κ.μ. και τα άλλα δυο στις 24 Νοεμβρίου δυναμικότητας από 22.157κμ το κάθε ένα.

Η ΔΕΠΑ θα φέρει τρία φορτία στις 11 τις 18 και τις 22 Νοεμβρίου δυναμικότητας 14.476 κμ, 22.157 κμ και 73.855 κμ και η Βουλγαρική MET Energy έχει προγραμματίσει ένα φορτίο για τις 16 Νοεμβρίου δυναμικότητα 137.000 κμ.
Και βέβαια το ενδιαφέρον για εισαγωγές LNG δεν σταματάει στο 2022. Σύμφωνα με τον μέχρι σήμερα προγραμματισμό του ΔΕΣΦΑ για το 2023 έχουν δεσμευθεί χρονοθυρίδες αεριοποίησης στη Ρεβυθούσα, φορτίων δυναμικότητας 145.000 κμ το κάθε ένα και συγκεκριμένα 10 από την Μυτιληναίος, 5 από την Elpedison και δυο από την Motor Oil.

Κινητικότητα για την αποθήκη στην Καβάλα

Εν τω μεταξύ και λόγω της ενεργειακής κρίσης μεγάλη είναι η κινητικότητα για την εξεύρεση λύσης στην υπόθεση της δημιουργίας της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στην Καβάλα, η εκμετάλλευση της οποίας προωθείται μέσω διαγωνισμού που διενεργεί το ΤΑΙΠΕΔ. Όπως είναι γνωστό στο διαγωνισμό ο οποίος επί του παρόντος παραμένει εδώ και μήνες παγωμένος η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μαζί με τον ΔΕΣΦΑ και η Energean.
Το πρόβλημα έγκειται στον κανονισμό τιμολόγησης των υπηρεσιών που θα παρέχει η εγκατάσταση και τη λεγόμενη κοινωνικοποίηση του κόστους (δηλαδή το ποσό που μπορεί να ανακτήσει ο ανάδοχος από τους χρήστες).

Οι ενδιαφερόμενοι θεωρούν ότι με τον κανονισμό που προτείνει η ΡΑΕ μπορεί να ανακτηθεί η επένδυση έως 350 εκατ. ευρώ όταν οι σημερινές τιμές φτάνουν στο 1 δισ. ευρώ και επιμένουν σε κοινωνικοποίηση του έργου στο 95%, όπως έχει συμβεί με τον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας. Μία πρόταση που εξετάζεται αφορά να εγγυηθεί το κράτος για το 50% της δέσμευσης χώρου αποθήκευσης σε μακροχρόνια βάση (20ετία) στην κατεύθυνση των στρατηγικών αποθεμάτων, ώστε να αποφευχθεί η έννοια της κρατικής ενίσχυσης

Μάλιστα με δεδομένο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να χαλαρώσει περεταίρω τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι η παροχή εγγύησης από το δημόσιο θα μπορούσε να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο και αποδεκτή από την Κομισιόν.

www.worldemergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης