Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μείωση 30% στις τιμές λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται τον Νοέμβριο - Kάτω από 0,40 ευρώ/KWh οι χρεώσεις

Μείωση 30% στις τιμές λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται τον Νοέμβριο - Kάτω από 0,40 ευρώ/KWh οι χρεώσεις

Οι χρεώσεις των παρόχων εκτιμάται ότι θα κινηθούν κατά μέσον όρο μεταξύ 0,40 και 0,45 ευρώ/KWh

 

Αποκλιμάκωση της τάξης του 30% αναμένεται στα τιμολόγια λιανικής της ηλεκτρικής ενέργειας για το Νοέμβριο που θα ανακοινώσουν σήμερα οι προμηθευτές. Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς σε καμία περίπτωση οι καταναλωτές δεν θα δουν σήμερα τιμές της τάξης των 0,60 ευρώ/MWh όπως συνέβη τον προηγούμενο μήνα καθώς η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου θα αποτυπωθεί και στα τιμολόγια του ηλεκτρισμού.


Έτσι οι χρεώσεις των παρόχων που θα ανακοινωθούν εκτιμάται ότι θα κινηθούν κατά μέσον όρο μεταξύ 0,40 και 0,45 ευρώ/KWh, αλλά η τελική τιμή που θα κληθούν να καταβάλουν οι καταναλωτές θα εξαρτηθεί από το ύψος της επιδότησης που θα ανακοινώσει κατά πάσα πιθανότητα αύριο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Υπενθυμίζεται πάντως ότι ο στόχος που έχει τεθεί από την κυβέρνηση είναι ο μέσος όρος της τιμής που πληρώνουν οι καταναλωτές να είναι της τάξης των 0,20-0,23 ευρώ/KWh.
Κατά συνέπεια η διαφορά έως τα 0,40-0,45 ευρώ/MWh θα καλυφθεί μέσω των επιδοτήσεων.
Πάντως παρά το γεγονός ότι οι τιμές χονδρικής του ηλεκτρισμού αποκλιμακώθηκαν τον Οκτώβριο, σε σχέση με τους δυο προηγούμενους μήνες, η ελληνική αγορά το τελευταίο διάστημα παραμένει ακριβή σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές.Η μείωση των τιμολογίων αντικατοπτρίζει την πτώση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο.Οι τελικές χρεώσεις για τους καταναλωτές θα προκύψουν μετά την ανακοίνωση των κρατικών επιδοτήσεων.

Η μείωση των τιμολογίων αντικατοπτρίζει την πτώση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο.Οι τελικές χρεώσεις για τους καταναλωτές θα προκύψουν μετά την ανακοίνωση των κρατικών επιδοτήσεων.


Σύμφωνα με τις κοινοποιήσεις από τις πρώτες ανακοινώσεις των προμηθευτών για τα τιμολόγια Νοεμβρίου:

Στα 0,397 ευρώ/KWh (από 59,5 τον Οκτώβριο) ανακοινώθηκε για το Νοέμβριο το οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ  για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες. Στα 0,409 ευρώ για κατανάλωση άνω των 500 KWh (από 60,7 τον Οκτώβριο). Νυχτερινό τιμολόγιο: 35,6 σεντς (από 55,4).

Protergia
: 0,39500 /KWh

Elpedison: 0,3800 ευρώ/KWh στο πρόγραμμα «Electricity Home Day». Στο «Elpedison Συνέπεια Day» η  χρέωση Νοεμβρίου διαμορφώνεται στα 35,27 λεπτά ανά kWh.

Ήρων:  43,9  ανά κιλοβατώρα για το πρόγραμμα PROTECT 4 Home (από 62 - 69,8)

NRG: NRG prime: 0,375 ευρώ/kWh ανεξαρτήτως κατανάλωσης. Τα υπόλοιπα προγράμματα 0,415 ευρώ/kWh ανεξαρτήτως κατανάλωσης

Watt &Volt  0,406 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 58,9)

Φυσικό Αέριο Ελλάδος 0,35 ευρώ ανά κιλοβατώρα συμπεριλαμβανομένης της έκπτωσης συνέπειας

Volterra  42,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 68,5)

Zenιθ: 38,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 58,9)

Ελίν: 39,5 σεντς ανά κιλοβατώρα (έναντι 59,9 τον Οκτώβριο)



Ανεβασμένη η συμμετοχή των ΑΠΕ

Πάντως προκαλεί ερωτηματικά το γεγονός ότι σήμερα η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ηλεκτροπαραγωγικό μείγμα είναι μόλις 15,6%, με τις ΑΠΕ να κυριαρχούν καταγράφοντας μερίδιο 41,8%. Σε πολύ υψηλά επίπεδα διαμορφώνονται και οι εισαγωγές, με ποσοστό 22,8%, καθώς η αρχιτεκτονική του ευρωπαϊκού συστήματος αγορών ηλεκτρισμού κατευθύνει αυτόματα τις ροές ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα με τις ακριβότερες τιμές.

H συμμετοχή του λιγνίτη στο ηλεκτροπαραγωγικό μείγμα σήμερα βρίσκεται στο 11,8% και των υδροηλεκτρικών στο 3%, ενώ η διασύνδεση της Κρήτης συμμετέχει με 3% στη συμβατική παραγωγή και 2% στις ΑΠΕ.
Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι η αυξημένη συμμετοχή των ΑΠΕ λόγω της οριακής τιμολόγησης του ρεύματος (δηλαδή με βάση την τελευταία και ακριβότερη μονάδα που θα μπει στο σύστημα και η οποία είναι μονάδα φυσικού αερίου) δεν επιτελούν το στόχο της μείωση των τιμών, ωστόσο αυξάνει τα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης λόγω του πλαφόν στην τιμή που έχει επιβάλει η κυβέρνηση.
Οι υψηλές τιμές χονδρικής καταγράφονται σε μία περίοδο ήπιων καιρικών συνθηκών και σχετικά χαμηλής ζήτησης ηλεκτρισμού, με περιορισμένο όγκο συναλλαγών στις 260,29 GWh.
Όσο για την τιμή του αερίου TTF, έκλεισε χθες με άνοδο 4,22% χθες, στα 118 ευρώ/MWh, ενώ η τιμή του διοξειδίου του άνθρακα διαμορφώθηκε την Τρίτη (18/10) στα 67,46 ευρώ/τόνο CO2 (-0,1%).

www.worldemergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης