Ενέργεια

Γερμανία: Πλαφόν στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και φορολογία στα υπερκέρδη

Γερμανία: Πλαφόν στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και φορολογία στα υπερκέρδη

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί επίσης από ένα πακέτο βοήθειας 200 δισεκατομμυρίων ευρώ που η κυβέρνηση του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε στα τέλη του περασμένου μήνα

 

Η κυβέρνηση της Γερμανίας σχεδιάζει να εισαγάγει ανώτατο όριο στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά και τη βιομηχανία για να μετριάσει τον αντίκτυπο του αυξανόμενου κόστους ενέργειας, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου που επικαλείται το Reuters την Τετάρτη.

Για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση του ανώτατου ορίου και να πληρώσει για τη σταθεροποίηση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, το Βερολίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να αφαιρέσει τα κέρδη ορισμένων εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με το έγγραφο.

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί επίσης από ένα πακέτο βοήθειας 200 δισεκατομμυρίων ευρώ που η κυβέρνηση του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε στα τέλη του περασμένου μήνα για να βοηθήσει νοικοκυριά και εταιρείες να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Το έγγραφο δεν διευκρίνισε πόσα κεφάλαια θα αντληθούν από το πακέτο και πόσα από την εισφορά κερδών.

Κατανάλωση

Το ανώτατο όριο, το οποίο το προσχέδιο δεν προσδιορίζει ποσοτικά, θα βασίζεται στην ιστορική ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Ο σχεδιασμός του θα είναι παρόμοιος με ένα "φρένο" τιμών για το φυσικό αέριο, λεπτομέρειες για το οποίο η κυβέρνηση ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα, σύμφωνα με το έγγραφο.
Ωστόσο, σε αντίθεση με την προτεινόμενη ελάφρυνση για τους καταναλωτές φυσικού αερίου, το προσχέδιο δεν περιλαμβάνει εφάπαξ πληρωμή για την κάλυψη του λογαριασμού ρεύματος ενός μήνα φέτος.

Ως μέρος του σχεδίου, το Βερολίνο μπορεί να φορολογήσει το 90% των κερδών που αποκομίζουν οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας πάνω από το κόστος παραγωγής. Για τις τιμές spot, η εισφορά θα ισχύει αναδρομικά από τον Μάρτιο και για τις μελλοντικές τιμές από τον Δεκέμβριο.

Οι μετοχές της RWE του μεγαλύτερου παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας και μιας από τις εταιρείες που ενδέχεται να επηρεαστούν, υποχώρησαν 1,5% μετά την είδηση.«Βλέπουμε κάποιο αυξημένο κίνδυνο κερδών και, κατά την άποψή μας, τυχόν αναδρομικές αλλαγές στη Γερμανία θα ήταν τόσο έκπληξη όσο και ένα σαφές αρνητικό μήνυμα για τις επενδύσεις του κλάδου», έγραψαν οι αναλυτές της Jefferies, διατηρώντας μια βαθμολογία «αγοράς» στην RWE.

Το έγγραφο, που θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας στις 18 Νοεμβρίου, ανέφερε ότι η άμεση και μελλοντική ισχύς επηρεάστηκε από τις χαμηλές τιμές χονδρικής ενέργειας καθώς η έλλειψη φυσικού αερίου ανέβασε τις τιμές. Η συνολική ενεργειακή λειψυδρία εκτείνεται επίσης στο αργό πετρέλαιο και τον άνθρακα.

Το έγγραφο, από το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας, έδειξε ότι η παραγωγή ενέργειας από λιθάνθρακα, φυσικό αέριο και βιομεθάνιο δεν θα συμπεριληφθεί στα μέτρα, λόγω του υψηλότερου κόστους παραγωγής τους.

Ευρώπη

Η Ιταλία και η Βρετανία έχουν εφαρμόσει παρόμοιες εισφορές, ενώ η Ισπανία έχει εισαγάγει μια προσωρινή.

Τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε το πλαίσιο για τις εισφορές απροσδόκητων κερδών στις ενεργειακές εταιρείες, αλλά μετά από επιμονή της Γερμανίας, αφήνοντας πολλά περιθώρια στα μέλη του μπλοκ να σχεδιάσουν τα δικά τους μέτρα.

Στη Γερμανία, η εισφορά θα συνυπολογίσει το βασικό κόστος των εταιρειών ανάλογα με τον τύπο της παραγωγής ενέργειας.

Για παράδειγμα, θα αντιπροσωπεύει περίπου 10 λεπτά του ευρώ (0,098 $) ανά κιλοβατώρα (kWh) για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, επιπλέον των 3 σεντ ανά kWh ως λεγόμενη επιβάρυνση ασφαλείας, που σημαίνει ότι το 90% των κερδών που πραγματοποιήθηκαν πάνω από 13 σεντ θα φορολογηθούν.

Στην πυρηνική ενέργεια θα ήταν 4 σεντς ανά kWh, συν την επιβάρυνση ασφαλείας 3 λεπτών.

www.worldemergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης