Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Uniper: Xρειάζεται επιπλέον βοήθεια για να συνεχίσει να αγοράζει φυσικό αέριο

Uniper: Xρειάζεται επιπλέον βοήθεια για να συνεχίσει να αγοράζει φυσικό αέριο

 Τα πρόσθετα χρήματα θα προέλθουν από ένα κυβερνητικό πρόγραμμα 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσουν τα νοικοκυριά και τη βιομηχανία

 

Η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να διαθέσει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ πρόσθετης χρηματοδότησης στην Uniper για να ξεπεράσει την ευρωπαϊκή κρίση φυσικού αερίου μετά την κατάργηση ενός προηγούμενου προγράμματος γσύμφωνα με το Reuters.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς συμφώνησε να εθνικοποιήσει την Uniper τον Σεπτέμβριο, δεσμεύοντας 29 δισεκατομμύρια ευρώ για να στηρίξει τον μεγαλύτερο εισαγωγέα φυσικού αερίου της Γερμανίας και να αποτρέψει αυτό που φοβόταν ότι θα μπορούσε να είναι μια κατάρρευση των ενεργειακών εταιρειών τύπου Lehman.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός του είχε σχεδιάσει να συμπληρώσει αυτή τη στήριξη με κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν μέσω εισφοράς φυσικού αερίου που στη συνέχεια καταργήθηκε, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει τώρα να δεσμεύσει πρόσθετη χρηματοδότηση χωριστά.

Η εφημερίδα Handelsblatt, η οποία ανέφερε πρώτη την ανάγκη για πρόσθετη χρηματοδότηση, επεσήμανε ότι η συνολική πρόσθετη στήριξη μπορεί να φτάσει τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ, επικαλούμενη κυβερνητικές και οικονομικές πηγές.

Τα πρόσθετα χρήματα θα προέλθουν από ένα κυβερνητικό πρόγραμμα 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσουν τα νοικοκυριά και τη βιομηχανία που είχαν προβλέψει «εξατομικευμένες» λύσεις για την υποστήριξη των εισαγωγέων φυσικού αερίου Uniper, Sefe και EnBW's, ανέφεραν πηγές.
Το ακριβές χρηματοδοτικό κενό θα καθοριστεί από τις μελλοντικές κινήσεις της τιμής του φυσικού αερίου, ανέφεραν πηγές στο Reuters. Οι μετοχές της Uniper υποχώρησαν 0,8%.

Η Uniper είχε αρχικά στραφεί στην κυβέρνηση για υποστήριξη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν έγινε πρώιμο θύμα της ενεργειακής κρίσης της Ευρώπης, αφού η Ρωσία διέκοψε τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη ως αντίποινα για τις κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Uniper Klaus Dieter Maubach δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι η εταιρεία έκανε ζημίες περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ την ημέρα από αγορές φυσικού αερίου και θα έχανε 10 δισεκατομμύρια ευρώ το τέταρτο τρίμηνο χωρίς χρηματοδότηση από την εισφορά φυσικού αερίου.
Ο Σολτς κατηγόρησε την Πέμπτη τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο. Το Κρεμλίνο αρνήθηκε ότι το έκανε και κατηγόρησε τη Δύση για την αύξηση των τιμών της ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης