Ενέργεια

ΑΠΕ: Το σχέδιο για αναδρομικό πλαφόν κερδών διώχνει τους επενδυτές στην Ευρώπη

ΑΠΕ: Το σχέδιο για αναδρομικό πλαφόν κερδών διώχνει τους επενδυτές στην Ευρώπη

Η ομοσπονδία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προειδοποιεί επίσης για «ειδικό φόρο κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», καθώς το Βερολίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει τα κέρδη για την αιολική και την ηλιακή ενέργεια πιο επιθετικά από ό,τι για άλλες τεχνολογίες σύμφωνα με το Recharge

 

Ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει προειδοποιήσει ότι τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης για απομάκρυνση των λεγόμενων «υπερκερδών» στην ενεργειακή βιομηχανία –ακόμη και αναδρομικά– καταστρέφουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και μπορεί να είναι αντισυνταγματικά.

Το υπουργείο Οικονομίας και Κλίματος υπό την ηγεσία του Ρόμπερτ Χάμπεκ εργάζεται υπό υψηλή πίεση για να εισαγάγει γρήγορα ένα «φρένο τιμών στην ενέργεια» μετά την ψήφιση των πρόσφατων έκτακτων μέτρων της ΕΕ κατά του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

«Από την πλευρά των εσόδων της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας, σχεδιάζεται μια ειδική για την τεχνολογία απορρόφηση αυτών των κερδών. Αυτή η εισφορά στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύπλοκη επειδή πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη τα έσοδα και οι ζημίες στην αγορά μελλοντικής εκπλήρωσης. Επί του παρόντος συζητείται μια σταδιακή προσέγγιση».
Οι αιολικοί και ηλιακοί τομείς προειδοποιούν ότι το ανώτατο όριο εσόδων της ΕΕ θα σημαίνει ότι «οι επενδυτές απλώς θα πάνε αλλού»

Αναδρομική ισχύς

Το υπουργείο δεν σχολίασε τις συγκεκριμένες εκτιμήσεις που ανέφερε η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ότι το χαμηλότερο ανώτατο όριο κέρδους σχεδιάστηκε για την αιολική και την ηλιακή ενέργεια και ότι τα κέρδη πέρα ​​από το ανώτατο όριο (συν το λεγόμενο περιθώριο ασφαλείας) θα μειωνόταν κατά 90% , ανέφερε η εφημερίδα, με τον κανόνα να προγραμματίζεται να ισχύει αναδρομικά από την 1η Μαρτίου 2022 και μετά.

Το Βερολίνο με τα μέτρα αυτά σχεδιάζει να ανακουφίσει τους ιδιώτες και επιχειρησιακούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας που πλήττονται από τις υπερβολικά υψηλές τιμές ενέργειας και να αποσυνδέσει τις τιμές της ενέργειας από τις τιμές του φυσικού αερίου – χωρίς να αφαιρεί κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας. Η νομοθεσία αναμένεται να περάσει από το υπουργικό συμβούλιο εντός τεσσάρων εβδομάδων.

Η ομοσπονδία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Γερμανίας (BEE) τόνισε ότι η κρίση κόστους και προσφοράς απολιθωμάτων δεν πρέπει να βλάψει άλλες πηγές ενέργειας, οι οποίες ήδη σήμερα μειώνουν τις τιμές της ενέργειας και είναι απαραίτητες για την επίτευξη των στόχων για το κλίμα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Κατά τη γνώμη μας, η αναδρομική φύση των μαζικών παρεμβάσεων στην αγορά από την 1η Μαρτίου 2022 και μετά, είναι επίσης αντισυνταγματική», δήλωσε η πρόεδρος της BEE Simone Peter.
Η ΕΕ προσβλέπει σε απροσδόκητα έσοδα 140 δισεκατομμυρίων δολαρίων από παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας «για να προστατεύσει τους πολίτες από τις αυξημένες τιμές»

Ασφάλεια επενδύσεων

Η ομοσπονδία προειδοποίησε ότι ένα τέτοιο μέτρο θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια των επενδύσεων και του σχεδιασμού και θα μπορούσε να οδηγήσει σε χρεοκοπίες κατά τη διάρκεια της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης.

«Αυτή η μαζική παρέμβαση στην αγορά έρχεται σε μια κακή στιγμή που οι διαγωνισμοί εξακολουθούν να είναι υπογεγραμμένοι λόγω ετών εμποδίων στην επέκταση των [Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας]», είπε ο Peter.

Ο τελευταίος γύρος χερσαίων διαγωνισμών αιολικής ενέργειας της Γερμανίας ήταν σε μεγάλο βαθμό υποτονικός, κάτι που κατά τη γνώμη του ενεργειακού τομέα οφειλόταν στην αύξηση των τιμών των πρώτων υλών για ανεμογεννήτριες και στην αύξηση του κόστους χρηματοδότησης λόγω των υψηλότερων επιτοκίων – και τα δύο μετά από το ρωσικό εισβολή στην Ουκρανία.

«Τα μέτρα που προτείνει τώρα η κυβέρνηση δημιουργούν de facto έναν ειδικό φορολογικό νόμο κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο οποίος περιορίζει μονομερώς τους μελλοντικούς κλάδους της μελλοντικής βιομηχανίας ενέργειας με ουδέτερη κλιματική αλλαγή. Αυτός δεν μπορεί να είναι ο στόχος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης», είπε ο Peter.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης