Ενέργεια

Φυσικό αέριο: Στο επίκεντρο των υπουργών Ενέργειας η πορεία προς το πλαφόν - Τα «αγκάθια»

Φυσικό αέριο: Στο επίκεντρο των υπουργών Ενέργειας η πορεία προς το πλαφόν - Τα «αγκάθια»
Η Ευρώπη προσπαθεί να «τιθασεύσει» τις υψηλές τιμές της ενέργειας μετά τη μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου σε όλο το μπλοκ σήμερα στο Λουξεμβούργο, στο πλαίσιο των προσπαθειών που κάνουν για τα επόμενα βήματά τους. Σύμφωνα πάντως με το Reuters, είναι αρκετά πιθανό να μεσολαβήσουν και άλλες εβδομάδες, προτού ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Η Ευρώπη προσπαθεί να «τιθασεύσει» τις υψηλές τιμές της ενέργειας μετά τη μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία. Σήμερα λοιπόν και χωρίς να υπάρχει νομική πρόταση για το πλαφόν, οι υπουργοί θα θέσουν το θέμα, εξετάζοντας τον τρόπο λειτουργίας του αλλά και τα πιθανά του μειονεκτήματα.

Τα τωρινά δεδομένα

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες, το κόστος του φυσικού αερίου έχει υποχωρήσει, εν μέσω ήπιου καιρού και καθώς οι χώρες έχουν γεμίσει δεξαμενές αποθήκευσης. Ορισμένοι διπλωμάτες της ΕΕ πρότειναν ότι αυτό θα μπορούσε να μειώσει τη δυναμική για τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους. Άλλοι υποστήριξαν  ότι απαιτείται ακόμη ένα ανώτατο όριο για την προστασία από πιθανές αυξήσεις των τιμών καθώς η Ευρώπη οδεύει προς τον χειμώνα.

Διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι οι σημερινές συνομιλίες  θα μπορούσαν να δώσουν στην Επιτροπή το πράσινο φως για αυτήν την πρόταση, αλλά ορισμένες χώρες αναζητούσαν περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργούσε ένα ανώτατο όριο τιμών. «Μου λείπουν πολλά πράγματα στην πρόταση. Η Επιτροπή θα πρέπει να παραδώσει τα υπόλοιπα μέρη του παζλ. Είμαι ελαφρώς απογοητευμένος που δεν προχωράμε όσο πιο γρήγορα γίνεται», δήλωσε ο υπουργός βιομηχανίας της Τσεχίας Jozef Sikela, ο οποίος προεδρεύει της συνεδρίασης.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι δεν είναι ακόμη σαφές πότε οι Βρυξέλλες θα κάνουν μια σταθερή πρόταση για ανώτατο όριο τιμών. Οποιαδήποτε πρόταση θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης από τις χώρες της ΕΕ, πιθανώς με στόχο την έγκρισή της σε έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας τον Νοέμβριο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης