Τελευταία Νέα

Η BlackRock εν μέσω διασταυρούμενων πυρών για το ESG

Η BlackRock εν μέσω διασταυρούμενων πυρών για το ESG

Οι επενδύσεις , η τήρηση των αρχών του ESG και η πολιτκή στις ΗΠΑ

 

Από την αρχή του έτους, οι Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί στις ΗΠΑ εντείνουν τα μηνύματά τους κατά του ESG. Η στρατηγική σύμφωνα με το Bloomberg άρχισε να κερδίζει προσοχή τον Μάιο, αφού ο πρώην αντιπρόεδρος Μάικ Πένς επέκρινε τις εκστρατείες επενδυτών-ακτιβιστών με στόχο να αναγκάσουν τον κολοσσό ορυκτών καυσίμων Exxon Mobil να ακολουθήσει κοινωνικά συνειδητές επενδυτικές αρχές. Ο πιθανός υποψήφιος για την προεδρία του 2024 είπε ότι προωθούν τους «αριστερούς» στόχους σε σχέση με τα συμφέροντα των επιχειρήσεων.

Η θέση του Πενς έχει λάβει υποστήριξη από πολλούς άλλους Ρεπουμπλικάνους, συμπεριλαμβανομένων των ακροδεξιών κυβερνήτων σε δύο από τις μεγαλύτερες πολιτείες - τον Γκρεγκ Άμποτ του Τέξας και τον Ρον ΝτεΣάντις της Φλόριντα - που απείλησαν να αφαιρέσουν τις κρατικές επιχειρήσεις από εταιρείες που υποστηρίζουν πρωτοβουλίες ή κανονισμούς που στοχεύουν στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ενώ οι μακροπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις είναι πιθανώς ελάχιστες για τις τράπεζες και τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, η πολιτική εκστρατεία δείχνει σημάδια ότι έχει κάποιο αντίκτυπο αυτή τη στιγμή. Αυτόν τον μήνα,Λουιζιάνα και Μιζούρι που ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικάνους απέσπασαν συνολικά 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια από την BlackRock Inc., επικαλούμενες ανησυχίες σχετικά με την τήρηση των αρχών του ESG.
Συνολικά, δεκαεννέα γενικοί εισαγγελείς από πολιτείες με κυβερνήσεις συμπεριλαμβανομένης της Αριζόνα, του Κεντάκι και της Δυτικής Βιρτζίνια, επέκριναν τη BlackRock επειδή επιδίωκε μια «ατζέντα για το κλίμα» σε αντίθεση, ισχυρίζονται, με αποδόσεις για τις κρατικές συντάξεις.
Ωστόσο, οι παρατηρητές της αγοράς ακολουθούν το παράδειγμα των πολιτικών του GOP. Αναλυτές της UBS AG υποβάθμισαν την BlackRock σε «ουδέτερη» από «αγορά» νωρίτερα αυτό το μήνα, εν μέρει όπως είπαν λόγω κινδύνων από την «θέση ESG» της εταιρείας. Οι αναλυτές έγραψαν ότι η «πρώιμη και ενεργητική» απεικόνιση της BlackRock ως πρωταθλητή των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και αρχών διακυβέρνησης στη διαχείριση κεφαλαίων έκανε την εταιρεία πολιτικό στόχο.
Ταυτόχρονα, η BlackRock, όπως όλοι οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, πλήττεται από τις μεγαλύτερες απώλειες στο χρηματιστήριο από την οικονομική κρίση του 2008 εν μέσω αυξανόμενων επιτοκίων και του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Το τελευταίο συνέβαλε στην άνοδο των τιμών της βενζίνης παγκοσμίως και οδήγησε τον πληθωρισμό σε υψηλό σχεδόν 40 ετών στις ΗΠΑ.

Υποβάθμιση

Δεδομένου αυτού του φόντου της αγοράς και της αυξανόμενης πολιτικοποίησης του ESG, οι αναλυτές της UBS υποστηρίζουν ότι η BlackRock αντιμετωπίζει την πιθανότητα απώλειας εντολών κεφαλαίων και αυξημένο ρυθμιστικό έλεγχο. Η ελβετική τράπεζα μείωσε τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη της BlackRock και μείωσε τον στόχο τιμής 12 μηνών για τη μετοχή της εταιρείας στα 585 δολάρια από 700 δολάρια. Οι μετοχές της BlackRock σημείωσαν άνοδο 14,18 δολ. για να κλείσουν στα 611,44 δολ. τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη.
Αφού το Μιζούρι ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αποσύρει συνταξιοδοτικά στοιχεία 500 εκατομμυρίων δολαρίων από την BlackRock, η εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη εξέδωσε μια ανακοίνωση λέγοντας ότι «αν και οι ενέργειες ορισμένων εκλεγμένων αξιωματούχων έχουν προσελκύσει πρωτοσέλιδα των μέσων ενημέρωσης, δεν αντικατοπτρίζουν το σύνολο των επενδυτικών αποφάσεων των πελατών».

Για παράδειγμα, η BlackRock έχει προσελκύσει 248 δισεκατομμύρια δολάρια καθαρών νέων μακροπρόθεσμων περιουσιακών στοιχείων φέτος, συμπεριλαμβανομένων 84 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τρίτο τρίμηνο. «Παραμένουμε δεσμευμένοι να προσφέρουμε στους πελάτες μας επιλογές και να τους προσφέρουμε τα καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους», ανέφερε η εταιρεία.
Και είναι ειρωνικό το γεγονός ότι η UBS υποβάθμισε την BlackRock, δεδομένου ότι η πρώτη είναι επίσης στόχος των Ρεπουμπλικανών.
Επίσης η UBS έχει συμπεριληφθεί σε μια λίστα με χρηματοπιστωτικές εταιρείες που υποστηρίζει ότι «μποϊκοτάρουν» τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, τον κύριο ένοχο πίσω από την κλιματική κρίση. Ως αποτέλεσμα, η UBS έμεινε εκτός του ομίλου που έτοιμη να βοηθήσει στη διευθέτηση της μεγαλύτερης συναλλαγής δημοτικών ομολόγων του κράτους.

Πυρά

Καθώς εταιρείες όπως η BlackRock αντιμετωπίζουν αυξανόμενη κριτική από τη δεξιά πτέρυγα της Αμερικής, δέχονται επίσης έντονη κριτική από τους προοδευτικούς.
Στη Νέα Υόρκη ο Μπραντ Λάντερ έγραψε τον Σεπτέμβριο στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της BlackRock, Λάρι Φινκ, λέγοντας ότι η Big Apple «επαναξιολογεί» τις δραστηριότητές της με την εταιρεία επειδή δεν κάνει αρκετά για να πιέσει τις εταιρείες να κάνουν περισσότερα για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Πράγματι, ο Φινκ προσπάθησε να ηρεμήσει τους Ρεπουμπλικάνους που του ζητούσαν να εγκαταλείψει τις βιώσιμες επενδύσεις λέγοντας ότι δεν είναι κατά του Big Oil. Η BlackRock έχει περίπου 170 δισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεις σε εισηγμένες εταιρείες ενέργειας των ΗΠΑ. Και ο Φινκ σημείωσε σε μια παρουσίαση της 12ης Οκτωβρίου ότι οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου «θα είναι μέρος της λύσης» στη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.
Ανάμεσα σε Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς ο Φινκ έγραψε την περίφημη επιστολή του ESG πριν από μερικά χρόνια. «Τώρα δέχομαι επίθεση εξίσου από την αριστερά και τη δεξιά», είπε πρόσφατα, «έτσι ελπίζω ότι κάνω κάτι σωστά».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης