Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Simson: Εφικτή η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου άμεσα εάν συμφωνήσουν τα κράτη - μέλη

Simson: Εφικτή η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου άμεσα εάν συμφωνήσουν τα κράτη - μέλη

Καθοριστικός παράγοντας η συμφωνία στην Έκτακτη Σύνοδο στις 24 Νοεμβρίου

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να εισαγάγει ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα για να περιορίσει τις υπερβολικές αυξήσεις των τιμών, αλλά μόνο εάν οι χώρες δώσουν στις Βρυξέλλες την εντολή να προτείνει το μέτρο, δήλωσε την Τετάρτη η επικεφαλής ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson.

Μετά από μήνες υψηλών τιμών του φυσικού αερίου λόγω της μείωσης των προμηθειών από τη Ρωσία, η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει τις τιμές - αν και οι χώρες διχάζονται ακόμη μετά από εβδομάδες συνομιλιών, ενώ οι Βρυξέλλες δεν έχουν ακόμη υποβάλει επίσημη πρόταση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα μπορούσε να υποβάλει νομική πρόταση για ένα προσωρινό «δυναμικό» ανώτατο όριο στο χρηματιστήριο φυσικού αερίου της Ολλανδικής Διευκόλυνσης Μεταφοράς Τίτλων (TTF), εάν οι χώρες της ΕΕ ζητήσουν μια τέτοια πρόταση.
Σύμφωνα με το Reuters η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson είπε ότι θα ήταν ακόμα δυνατό να υπάρχει αυτό το ανώτατο όριο εγκαίρως για τον χειμώνα. Η Κομισιόν επεσήμανε ότι το όριο τιμής θα σχεδιαστεί για να αποτελέσει «έσχατη λύση» εάν οι τιμές αυξηθούν.
"Αυτό το ολλανδικό ανώτατο όριο αναφοράς για το φυσικό αέριο TTF, μπορούμε να το εισαγάγουμε αυτόν τον χειμώνα ήδη εάν λάβουμε την εντολή", είπε η Simson σε επιτροπή βουλευτών της ΕΕ.

Οι χώρες της ΕΕ θα μπορούσαν να παράσχουν αυτήν την εντολή σε έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών ενέργειας της ΕΕ στις 24 Νοεμβρίου, όταν θα αποφασίσουν εάν θα ζητήσουν από τις Βρυξέλλες να προτείνουν το ανώτατο όριο.

Διαφωνίες

Αλλά μια συναίνεση δεν φάνηκε εύκολη όταν οι υπουργοί Ενέργειας συναντήθηκαν την Τρίτη, με τις χώρες να εξακολουθούν να είναι διχασμένες.

Η Γερμανία ηγείται μιας μικρής ομάδας κρατών που αντιτίθεται στα ανώτατα όρια τιμών, προειδοποιώντας ότι ο περιορισμός της τιμής που θα πληρώσουν οι εταιρείες για το φυσικό αέριο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητά τους να αγοράζουν αρκετά καύσιμα καθώς η Ευρώπη οδεύει προς τον χειμώνα με σπάνιες ρωσικές προμήθειες.

Η Ιταλία, το Βέλγιο, η Πολωνία και άλλα 12 κράτη θέλουν ένα ανώτατο όριο τιμών σε όλη την ΕΕ, επικαλούμενες την πληθωριστική πίεση που έχουν πλήξει στις οικονομίες τους οι πρόσφατες αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου.

Συνήθως, μια ενισχυμένη πλειοψηφία 15 υπουργών από χώρες της ΕΕ θα μπορούσε να περάσει το μέτρο. Όμως ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η απόφαση των υπουργών θα είναι «ομόφωνη» - υποδηλώνοντας ότι μια χώρα θα μπορούσε να την εμποδίσει.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης