Ενέργεια

Σκρέκας: Στο 90% η απορρόφηση των αυξήσεων του Νοέμβρη - Δείτε παραδείγματα για τους λογαριασμούς

Σκρέκας: Στο 90% η απορρόφηση των αυξήσεων του Νοέμβρη - Δείτε παραδείγματα για τους λογαριασμούς

Σήμερα το πρωί στις 9.30 π.μ. ο Υπουργός Ενέργειας ανακοινώνει τις επιδοτήσεις

 

Σχετικά Άρθρα
UPD (9.50) Συνεχίζονται και το Νοέμβριο οι επιδοτήσεις τόσο στον ηλεκτρισμό όσο και στο φυσικό αέριο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Στον ηλεκτρισμό οι επιδοτήσεις των οικιακών καταναλωτών είναι κλιμακωτές αναλόγως της κατανάλωσης και αφορούν τόσο τις κύριες όσο και τις μη κύριες κατοικίες

Συγκεκριμένα για κατανάλωση μέχρι 500 KWh η επιδότηση ανέρχεται σε 238 ευρώ/MWh και αφορά σχεδόν το 90% των νοικοκυριών. Για καταναλώσεις πάνω από 501-1000 KWh η επιδότηση προσδιορίζεται σε 188 ευρώ/MWh.

Στην περίπτωση που το νοικοκυριό μειώσει την κατανάλωση του κατά 15% σε σχέση με πέρσι η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ/MWh.

Για πολύ μεγάλες καταναλώσεις πάνω από 1001 KWh η επιδότηση είναι 98 ευρώ/MWh. Έχει υπολογιστεί ότι σε αυτή την κατηγορία ανήκει μόλις το 2% των νοικοκυριών.

Για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) που αφορά τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά η επιδότηση καλύπτει σχεδόν το 100% της αύξησης και ανέρχεται σε 286 ευρώ/MWh.

Το σύνολο των επιδοτήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα τον Νοέμβριο για τους οικιακούς καταναλωτές ανέρχεται σε 270 εκατ ευρώ.

Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές με εγκαταστάσεις έως 35 KVA και κατανάλωση έως 2000 KWh η επιδότηση ανέρχεται σε 200 ευρώ/MWh.

Για όλα τα μη οικιακά τιμολόγια με καταναλώσεις πάνω από 2000 KWh η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται σε 50 ευρώ/MWh.

Για το σύνολο των αγροτικών καταναλώσεων η επιδότηση ανέρχεται σε 238 ευρώ/MWh.

Το σύνολο των επιδοτήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος σε όλες τις κατηγορίες των καταναλωτών ανέρχονται σε 430 εκατ. ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος τους προέρχεται από το μηχανισμό παρακράτησης των υπερεσόδων των παραγωγών στην πηγή που υιοθέτησε η κυβέρνηση τον Ιούλιο. Μέχρι στιγμής ο συγκεκριμένος μηχανισμός έχει συγκεντρώσει 2,3 δις ευρώ.

Σε ότι αφορά τις επιδοτήσεις στο φυσικό αέριο θα είναι οριζόντιες για το σύνολο των οικιακών καταναλωτών θα δίνονται από τη ΔΕΠΑ σε συνεργασία με τους παρόχους και ανέρχονται σε 25 ευρώ/MWh

Aναλυτικά:

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ανακοίνωσε σήμερα τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης για τον μήνα Νοέμβριο.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

Στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι  αρχηγοί των κρατών – μελών κατέληξαν σε κατ’ αρχήν συμφωνία για δραστικές παρεμβάσεις, με στόχο την μείωση των τιμών ενέργειας. Στην πολύμηνη προσπάθεια για κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές απέναντι στην ενεργειακή κρίση, η Ελλάδα είναι πρωταγωνιστής και κινείται στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης από την αρχή της κρίσης, με κατάθεση προτάσεων και διαρκείς συνεννοήσεις.

Δύο από τις προτάσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού, για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και για κοινές προμήθειες, βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν πια τη στήριξη της πλειοψηφίας των κρατών μελών της Ευρώπης.

Είναι γεγονός ότι η προοπτική μιας κοινής ευρωπαϊκής παρέμβασης αποτυπώθηκε άμεσα στις αγορές με Αποτέλεσμα την σταδιακή μείωση στην τιμή του φυσικού αερίου πανευρωπαϊκά.

Η Ευρώπη αναζητά ακόμα κοινές πολιτικές για την ενεργειακή κρίση. Ωστόσο, η ελληνική Κυβέρνηση έχει δράσει από την εμφάνιση της κρίσης χωρίς να περιμένει τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για έναν ακόμα μήνα απορροφούμε το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης στους λογαριασμούς ρεύματος, διατηρούμε προσιτές τις τιμές λιανικής και στηρίζουμε στην πράξη νοικοκυριά, επαγγελματίες και αγρότες.

Συγκεκριμένα:

Ηλεκτρική Ενέργεια - Επιδότηση σε Οικιακά Τιμολόγια

Για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.

Η κλιμακωτή επιδότηση για τον Νοέμβριο διαμορφώνεται ως εξής: 

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh η επιδότηση θα είναι 238 €/MWh. Αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
  • Για την μηνιαία κατανάλωση από 501-1000kWh η επιδότηση είναι 188 €/MWh. Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 €/MWh.
  • Για την μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1001KWh, η επιδότηση ανέρχεται στα 98 €/MWh. Αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 €/MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.
  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) απορροφούμε σχεδόν το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 286 €/MWh.

Η αξία της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Νοέμβριο ανέρχεται στα 270 εκατ. ευρώ.

Ηλεκτρική Ενέργεια - Επιδότηση σε Επαγγεματικά Τιμολόγια

Συγκεκριμένα:

  • Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35KVa και κατανάλωση έως τις 2.000KWh, η επιδότηση για τον μήνα Νοέμβριο ανέρχεται στα 200 €/ΜWh.
  • Για τους επαγγελματικοούς και εμπορικούς  καταναλωτές έως 35KVa που ξεπερνούν τις 2.000KWh αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 50€/MWh.
  • Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 238 €/MWh. 

Το συνολικό ποσό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα το Νοέμβριο ανέρχεται στα 430 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού προέρχεται από τον καινοτόμο μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς, που έχει εφαρμόσει η Ελληνική Κυβέρνηση από τον προηγούμενο Ιούλιο  και  έχει αποδώσει μέχρι σήμερα πάνω από 2,3 δισ. Ευρώ.

 Ο συγκεκριμένος μηχανισμός υιοθετήθηκε από την Ευρώπη για να εφαρμοστεί σε όλα τα Κράτη Μέλη. Τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για έναν νέο μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων όταν και αν αυτά δημιουργούνται και στον κλάδο της προμήθειας. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αισχροκερδεί σε βάρος των πολιτών. Τα ανακτηθέντα χρήματα θα επιστραφούν στους λογαριασμούς νοικοκυριών και επαγγελματιών.

2222_3.JPG




Προτεραιότητα η εξοικονόμηση

Βασική προτεραιότητα όμως παραμένει και η εξοικονόμηση ενέργειας. Η ελλάδα τους επόμενους μήνες έχει ένα στόχο να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας τις ώρες αιχμής κατά τουλάχιστον 5%.

Άρα η προσπάθεια όλων μας είναι να περιορίσουμε την χρήση ενεργοβόρων συσκευών τις ώρες από 6 το απόγευμα έως 9 το βράδυ, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιούνται τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας.


Φυσικό Αέριο - Επιδότηση σε Οικιακά Τιμολόγια - Νοικοκυριά

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 25 € ανά θερμική MWh για όλους τους οικιακούς καταναλωτές. Το μέτρο αφορά σε 700.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

 

Η Κυβέρνηση συνεχίζει την εφαρμογή της πολιτικής της σε δυο παράλληλα μέτωπα:

-          Πρώτον στην Ευρώπη, προσπαθώντας να πείσει για την ανάγκη κοινών και αποφασιστικών πολιτικών, και

-          Δεύτερον, σε εθνικό επίπεδο, θωρακίζοντας τους καταναλωτές από τις επιπτώσεις του ενεργειακού πολέμου που έχει κηρύξει η Ρωσία στην Ευρώπη.

Παρά τις μεγάλες δυσκολίες και την πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση, η ελληνική Κυβέρνηση αποδεικνύει ότι συνεχίζει να στέκεται πλάι στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ώστε να μη μείνει κανένας απροστάτευτος ούτε αυτόν τον χειμώνα.


Nωρίτερα το WEN έγραφε:


Μεταξύ 14 και 18 λεπτών ανά KWh θα κυμαίνονται
οι τελικές τιμές καταναλωτή για την ηλεκτρική ενέργεια το Νοέμβριο μετά την ανακοίνωση των επιδοτήσεων που θα γίνει νωρίς σήμερα το πρωί από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Οι επιδοτήσεις θα συνεχίσουν να είναι κλιμακωτές αναλόγως του ύψους της κατανάλωσης με στόχο τη συγκράτηση της κατανάλωσης ηλεκτρισμού στο πλαίσιο και της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για περικοπή της ζήτησης τόσο σε ηλεκτρισμό όσο και σε φυσικό αέριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου και η συνακόλουθη μείωση της χονδρικής τιμής του ρεύματος έχει ήδη αποτυπωθεί στις προβλέψεις των προμηθευτών ηλεκτρισμού για το Νοέμβριο οι οποίοι παρουσίασαν τιμολόγια μειωμένα κατά μέσο όρο 35% σε σχέση με τον Οκτώβριο.

Έτσι οι περισσότερες χρεώσεις των προμηθευτών διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο γύρω στα 38-39 λεπτά/KWh γεγονός που περιορίζει σημαντικά την ανάγκη επιδότησης των τελικών καταναλωτών για την επίτευξη του τελικού στόχου, δηλαδή οι τιμές να είναι μεν αυξημένες σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα αλλά να μην είναι δυσβάσταχτες.

Οι επιδοτήσεις καθορίζουν το τελικό τιμολόγιο

Είναι ενδεικτικό ότι πάροχοι όπως για παράδειγμα η NRG παρουσίασαν τιμολόγια που κυμαίνονται μεταξύ 37,5-41,5 λεπτών/KWh έναντι 57,9-59,9 λεπτών/KWh τον Οκτώβριο, μειώνοντας τις χρεώσεις σχεδόν κατά 20 λεπτά/KWh.
Η ΔΕΗ από την πλευρά της που διαθετει μερίδιο άνω του 60% στην αγορά διαμόρφωσε το οικιακό της τιμολόγιο κλιμακωτά προσφέροντας 39,7 λεπτά/KWh για κατανάλωση έως 500 KWh τον μήνα (έναντι 59,5 λεπτά/ ΚWh) και για καταναλώσεις άνω των 500/KWh η χρέωση διαμορφώνεται στα 40,9/ ΚWh.

 

Σε επιφυλακή το ενεργειακό επιτελείο

Πάντως παρά το γεγονός ότι για τον Νοέμβριο η κατάσταση μοιάζει διαχειρίσιμη καθώς δεν χρειάζεται συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού για τις επιδοτήσεις, ωστόσο η επιφυλακή για το πως θα εξελιχθεί η κρίση και κυρίως πόσο θα διαρκέσει παραμένει. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη διάρκεια του 12μηνου από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως τον Σεπτέμβριο του 2022 το κόστος της ενεργειακής κρίσης και των επιδοτήσεων έφθασε τα 9 δις ευρώ.

Το ποσό αυτό δείχνει ότι τα 2,2 δις ευρώ που έχουν συγκεντρωθεί από τον περασμένο Ιούλιο στο ΤΕΜ λόγω του μηχανισμού παρακράτησης στην πηγή των υπερεσόδων των παραγωγών ηλεκτρισμού, προφανώς και δεν μαζί με τα έσοδα από τους ρύπους, προφανώς και δεν επαρκούν ώστε η διαδικασία να είναι ουδέτερη δημοσιονομικά και να μην επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός.
Αυτός είναι και ο λόγος που ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει προαναγγείλει και ήδη νομοθετεί μια σειρά από μέτρα που προκαλούν μεγάλες αντιδράσεις στην αγορά, αλλά υιοθετούνται προκειμένου να περιοριστεί η επιβάρυνση του προϋπολογισμού.

Εισφορά για τις μονάδες φυσικού αερίου

Έτσι χθες ο κ. Σκρέκας κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία η οποία προβλέπει την επιβολή ειδικής εισφοράς 10 ευρώ/MWh σε όλες τις μονάδες φυσικού αερίου υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.
Η εισφορά θα ισχύσει από τον Νοέμβριο και θα υπολογίζεται επί της ποσότητας φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Από την εισφορά εξαιρούνται οι μικρές μονάδες Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού - Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (Σ.Η.ΘΥ.Α.) που έχουν συνάψει σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης, με τον ΔΑΠΕΕΠ.

Η ειδική εισφορά που αναλογεί σε κάθε μονάδα ηλεκτροπαραγωγής θα υπολογίζεται ανά μήνα από τον ΔΕΣΦΑ και θα ενημερώνονται στο τέλος κάθε μήνα τόσο οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί ηλεκτρισμού όσο και η ΡΑΕ. Η είσπραξη της εισφοράς θα γίνεται από τον ΔΕΣΦΑ και στη συνέχεια θα καταβάλλεται στον ΔΑΠΕΕΠ που διαχειρίζεται το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το ΥΠΕΝ προχώρησε στην κίνηση αυτή καθώς διαπιστώθηκε ότι μετά τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου οι τιμές ηλεκτρισμού κινούνται κάτω του πλαφόν που έχει τεθεί και ως εκ τούτου η συνεισφορά των μονάδων φυσικού αερίου στο ΤΕΜ είναι τόσο τον Σεπτέμβριο όσο και τον Οκτώβριο σχεδόν μηδενική.

Χρεώσεις ΥΚΩ

Επίσης με άλλη τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή εξουσιοδοτείται ο ΥΠΕΝ να προχωρήσει σε αναθεώρηση των χρεώσεων ΥΚΩ που επιβάλλονται στο σύνολο των λογαριασμών του ρεύματος από την 1η Νοεμβρίου. Σύμφωνα με την τροπολογία η υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί για την αναθεώρηση των ΥΚΩ θα προβλέπει τη δημιουργία αποθεματικού ασφαλείας στον ειδικό λογαριασμό ΥΚΩ. Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο κ. Σκρέκας το συγκεκριμένο αποθεματικό στο λογαριασμό των ΥΚΩ θα μπορεί να διατεθεί για την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων αν και το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η πιο μεγάλη ενεργειακή κρίση παγκοσμίως είναι εύλογο να θεωρήσει κανείς ότι τους επόμενους μήνες ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί το αποθεματικό αυτό για την αντιμετώπιση της.

Πέραν αυτών χθες στη Βουλή ο κ. Σκρέκας επανέλαβε για μια ακόμη φορά την απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργήσει έναν ακόμη μηχανισμό είσπραξης των υπερεσόδων της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. ‘Όπως είπε την επόμενη ή μεθεπόμενη εβδομάδα, θα κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή, και υπουργική απόφαση, που θα φορολογεί τα υπερέσοδα που θα δημιουργηθούν στον κλάδο της προμήθειας, για το ενδεκάμηνο μέχρι τον Νοέμβριο. Και τα έσοδα αυτά θα κατευθυνθούν στο Ταμείο Ενεργειακής για την επιδότηση των τελικών λογαριασμών του ρεύματος.

Τέλος σε ότι αφορά τα υπερέσοδα των ηλεκτροπαραγωγών για την περίοδο από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως και τον Ιούνιο του 2022 τα οποία έχει νομοθετηθεί ότι θα φορολογηθούν με ποσοστό 90% αλλά δεν έχουν καταλογιστεί, εκτιμάται ότι ίσως και εντός της επόμενης εβδομάδας να υπογραφεί η υπουργική απόφαση για την είσπραξη τους εντός του έτους. Το συνολικό ποσό υπολογίζεται σε 400 εκατ ευρώ εκ των οποίων τα περίπου 200 αφορούν τη ΔΕΗ και ο καταλογισμός τους θα γίνει κατά προσέγγιση, πριν την ολοκλήρωση του ελέγχου από τους ορκωτούς λογιστές και θα ακολουθήσει στο μέλλον εκκαθάριση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης