Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αλλαγή καυσίμου για τις μικρές μονάδες Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας

Αλλαγή καυσίμου για τις μικρές μονάδες Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τους σταθμούς συμπαραγωγής με χρήση προπανίου ή LPG χαρακτηρίζεται ως συμπαραγωγή υψηλής απόδοσης ανεξαρτήτως εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας

 

Τη δυνατότητα αντικατάστασης του φυσικού αερίου από προπάνιο ή μίγμα προπανίου-βουτανίου σε μικρές μονάδες Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας δίνει τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Το μέτρο υιοθετείται λόγω της ενεργειακής κρίσης με στόχο τόσο τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου όσο και κυρίως τη μείωση του ενεργειακού κόστους.
Σημειώνεται ότι μικρές μονάδες Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας μέχρι 35 MW διαθέτουν επιχειρήσεις κυρίως του τουριστικού τομέα για την κάλυψη των αναγκών τους ενώ αυτή την περίοδο προετοιμάζονται αντίστοιχες μονάδες από τουλάχιστον δυο βιομηχανικές επιχειρήσεις του κλάδου του χαρτιού.

Σύμφωνα με την τροπολογία σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής από Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού - Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης με μηχανές εσωτερικής καύσης, ισχύος έως 35MW και καύσιμο φυσικό αέριο, που βρίσκονται σε λειτουργία ή θα τεθούν σε λειτουργία μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023, μπορούν μέχρι τότε να προχωρήσουν σε εναλλαγή καυσίμου για αντικατάσταση του φυσικού αερίου με προπάνιο ή μίγμα προπανίου – βουτανίου (LPG).
Η δυνατότητα αυτή παρέχεται μόνο στις εγκαταστάσεις η αποθηκευτική ικανότητα των οποίων δεν υπερβαίνει τους 50 τόνους. Η διάρκεια χρήσης του νέου καυσίμου δεν μπορεί να ξεπερνά τους 18 μήνες από πρώτη εναλλαγή.

Προϋποθέσεις

Σύμφωνα με την τροπολογία οι εταιρίες για να προχωρήσουν στην αντικατάσταση του φυσικού αερίου θα πρέπει οι εγκαταστάσεις να πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλούς και καλής κατασκευής και λειτουργίας, σύμφωνα με βεβαίωση μηχανικού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου δεν απαιτείται τροποποίηση των εκάστοτε συμβάσεων λειτουργικής ενίσχυσης που έχουν συνάψει οι ενδιαφερόμενοι με τον ΔΑΠΕΕΠ.

Επίσης οι μονάδες μπορούν να εναλλάσσουν τη χρήση του καυσίμου τους σε μηναία βάση ενημερώνοντας τον ΔΑΠΕΕΠ για κάθε εναλλαγή, τουλάχιστον την προηγούμενη ημέρα, από έναρξη χρήσης του νέου καυσίμου.
Ειδικά για τις περιπτώσεις αδυναμίας λειτουργίας του σταθμού με χρήση προπανίου ή LPG οι ενδιαφερόμενες μονάδες μπορούν να προχωρούν σε εναλλαγή καυσίμου περισσότερες από μια φορά κάθε μήνα, αρκεί να ενημερώνουν τον ΔΑΠΕΕΠ τουλάχιστον τρεις ώρες πριν από έναρξη χρήσης του νέου καυσίμου.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τους σταθμούς συμπαραγωγής με χρήση προπανίου ή LPG χαρακτηρίζεται ως συμπαραγωγή υψηλής απόδοσης ανεξαρτήτως εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας.
Οι μονάδες συμπαραγωγής που θα προχωρήσουν στην αντικατάσταση του φυσικού οφείλουν να ενημερώσουν τον ΔΑΠΕΕΠ εγγράφως όταν θα επανέλθουν στην αποκλειστική χρήση του φυσικού αερίου ενώ σύμφωνα με την τροπολογία θα ακολουθήσει η έκδοση υπουργικής απόφασης για τον προσδιορισμό της τιμής αναφοράς για την αποζημίωση της ενέργειας που παράγεται από τους συγκεκριμένους σταθμούς με διαφορετικό καύσιμο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης