Ενέργεια

Η Nord Stream ξεκίνησε έρευνες για την διαρροή του αγωγού στα ανοικτά της Σουηδίας

Η Nord Stream ξεκίνησε έρευνες για την διαρροή του αγωγού στα ανοικτά της Σουηδίας

Δεν έχει λάβει άδεια από την Δανία για να ερευνήσει την ζημιά

 

Η Nord Stream AG, ο διαχειριστής του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 που παρουσιάζει διαρροή, έστειλε ένα ναυλωμένο πλοίο στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Σουηδίας για να ερευνήσει τη ζημιά για πρώτη φορά, ανακοίνωσε η εταιρεία Πέμπτη.

Η Σουηδία και η Δανία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τέσσερις διαρροές του Nord Stream που εντοπίστηκαν τον περασμένο μήνα προκλήθηκαν από εκρήξεις, αλλά δεν έχουν πει ποιος μπορεί να ευθύνεται. Οι παγκόσμιοι ηγέτες το έχουν χαρακτηρίσει πράξη δολιοφθοράς.

Η Nord Stream AG, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στη ρωσική Gazprom, ανακοίνωσε ότι ένα ειδικά εξοπλισμένο σκάφος έφτασε στην αποκλειστική οικονομική ζώνη ανοιχτά της Σουηδίας, επιβεβαιώνοντας προηγούμενα σχόλια του σουηδικού ναυτικού.
«Μετά την πραγματοποίηση των εργασιών βαθμονόμησης, οι ειδικοί θα είναι έτοιμοι εντός 24 ωρών για να ξεκινήσουν την έρευνα της περιοχής που έχει υποστεί ζημιά που θα διαρκέσει 3-5 ημέρες, σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις», ανέφερε.

Έρευνα

Οι σουηδοί εισαγγελείς και η αστυνομία ολοκλήρωσαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα μια έρευνα για τον τόπο του εγκλήματος, αλλά το ναυτικό της σκανδιναβικής χώρας την Τετάρτη δήλωσε ότι θα διενεργήσει τη δική του έρευνα.
Η Σουηδία έχει απορρίψει τις εκκλήσεις των ρωσικών αρχών να συμμετάσχει στην έρευνά της ή να μοιραστεί τυχόν πορίσματα προτού ολοκληρωθεί.

Η Nord Stream AG δήλωσε ότι εξακολουθεί να αναμένει άδεια για να εκτιμήσει τη ζημιά στο τμήμα του αγωγού στην οικονομική ζώνη της Δανίας.

«Στο πλαίσιο της έρευνας του τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δανίας, η Nord Stream AG εξακολουθεί να αναμένει την απόφαση των αρχών για τη χορήγηση των απαραίτητων αδειών για την εκτίμηση των ζημιών», ανέφερε.

Η Νορβηγία, πλέον ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, αύξησε τις επιθεωρήσεις των αγωγών της μετά τις ύποπτες εκρήξεις στον Nord Stream τον περασμένο μήνα, δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής της υποδομής παροχής φυσικού αερίου της χώρας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης