ΕΣΕΚ: Στο 80% ανεβαίνει ο στόχος για τις ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή το 2030 και 30% στις μεταφορές - Στα 25 GW η δίεισδυση των ΑΠΕ

ΕΣΕΚ: Στο 80% ανεβαίνει ο στόχος για τις ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή το 2030 και 30% στις μεταφορές - Στα 25 GW η δίεισδυση των ΑΠΕ
Τι αναφέρει το υπό αναθεώρηση εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τα θέματα του κλίματος και της ενέργειας που θα δοθεί σε διαβούλευση αρχές 2023

Στις αρχές του επόμενου έτους αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Μάλιστα, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, οι βασικοί στόχοι του για το 2030 έχουν ήδη «κλειδώσει», ενώ η ειδική επιστημονική Επιτροπή του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) θα έχει καταλήξει και στις ειδικές λεπτομέρειες του σχεδίου, εντός του επόμενου μήνα.

Στο υπό αναθεώρηση εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τα θέματα του κλίματος και της ενέργειας, σύμφωνα με τα σενάρια που έχει «τρέξει» η ειδική ομάδα για το ΕΣΕΚ του ΥΠΕΝ, θα προβλέπεται συμμετοχή άνω του 70%, πιθανώς και κοντά στο 80% στην ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ για το 2030, πάνω από 50% πράσινη ενέργεια για ψύξη και θέρμανση και κοντά στο 30% ΑΠΕ στον τομέα των μεταφορών.

Για τις μονάδες αποθήκευσης και για τη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην ηλεκτροπαραγωγή, τη γενική εικόνα έχει ήδη δώσει με δηλώσεις του ο υπουργός Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας. Έτσι, από το χαρτοφυλάκιο μονάδων αποθήκευσης ενέργειας, συνολικής ισχύος 1,5 GW έως το 2030, που περιλαμβάνει το υφιστάμενο ΕΣΕΚ, ο «πήχης» θα ανέβει κλίμακα ώστε τα αντίστοιχα έργα να φτάσουν προς το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας στα 3 GW. Για τα πρώτα έργα που θα εγκατασταθούν έως το 2025 έχει άλλωστε ήδη προβλεφθεί επενδυτική ενίσχυση από το Ταμείο Ανάκαμψης, συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ.

Ο αναθεωρημένος στόχος για την αύξηση της αποθηκευτικής ισχύος στο νέο ΕΣΕΚ τίθεται προκειμένου να στηριχθεί ο αναβαθμισμένος στόχος διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας από τα 18,9 GW που προβλέπει το υφιστάμενο ΕΣΕΚ στα 25 GW για το σύνολο της εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030.

Επιπλέον, στο νέο σχέδιο θα ενσωματωθεί ο στόχος που έχει ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τουλάχιστον 2 GW εγκατεστημένης ισχύος υπεράκτιων αιολικών πάρκων έως το 2030, ο οποίος θα συνδυαστεί με επιμέρους δράσεις που αφορούν την ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά και την υλοποίηση μελέτης για την κοινωνικοοικονομική διάσταση του τομέα. Παράλληλα, για την ανάπτυξη των υπεράκτιων πάρκων θα προχωρήσει η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου που έχει ήδη δημοσιευθεί σε ΦΕΚ, με τις αναγκαίες εφαρμοστικές υπουργικές αποφάσεις καθώς και η ολοκλήρωση των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Επίσης, θα πρέπει να προχωρήσει και η έγκριση καθεστώτος λειτουργικής ενίσχυσης από την Κομισιόν, μια διαδικασία που αναμένεται να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες ενώ θα ακολουθήσει ο συντονισμός της συμμετοχής των ενδιαφερομένων μερών.

Ο αναλυτικός «οδικός χάρτης» για την επίτευξη των συγκριμένων ενεργειακών και κλιματικών προτεραιοτήτων και μέτρων, εκτός από τους στόχους για το έτος 2030, θα περιλαμβάνει και στόχους για το 2040. Επίσης, είναι αξιοσημείωτο ότι το νέο ΕΣΕΚ θα περιλαμβάνει μια πιο αναλυτική κοστολόγηση των μέτρων και των πολιτικών καθώς και την αναγκαία κοινωνικοοικονομική ανάλυση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης