Ενέργεια

Δούκας: Νέα υπερκέρδη των εταιρειών τον Οκτώβριο από τον στρεβλό μηχανισμό της Κυβέρνησης

Δούκας: Νέα υπερκέρδη των εταιρειών τον Οκτώβριο από τον στρεβλό μηχανισμό της Κυβέρνησης
Το συνολικό κόστος των επιδοτήσεων τον Οκτώβριο ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Δούκα

«Ο περίφημος μηχανισμός της Κυβέρνησης δημιουργεί κάθε μήνα εκατοντάδες εκατομμύρια νέα υπερκέρδη σε όλους του προμηθευτές μέσω των πανάκριβων τιμολογίων που ανακοινώνουν» υπογραμμίζει μεταξύ άλλων σε σημερινή του δήλωση, ο Γραμματέας του τομέα Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Χάρης Δούκας.

«Εκπνέει ο Οκτώβριος και τα υπερκέρδη στο ρεύμα και αυτό το μήνα  είναι αποκαλυπτικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΕ οι προμηθευτές αγόρασαν το ρεύμα 233 ευρώ / MWh στην πανάκριβη ελληνική χονδρεμπορική , που σημειωτέον τον Οκτώβριο ήταν πρώτη στην Ευρώπη, και πούλησαν κοντά στα 600 ευρώ.

Δηλαδή σε υπερδιπλάσια τιμή από την αγορά κερδίζοντας μόνο για ένα μήνα τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ.

Ο περίφημος μηχανισμός της Κυβέρνησης δημιουργεί κάθε μήνα εκατοντάδες εκατομμύρια νέα υπερκέρδη σε όλους του προμηθευτές μέσω των πανάκριβων τιμολογίων που ανακοινώνουν. Για να εξισορροπήσει αυτόν το στρεβλό μηχανισμό η Κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να ξοδεύει δυσθεώρητα ποσά επιδοτήσεων κάθε μήνα απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Συγκεκριμένα, το συνολικό κόστος των επιδοτήσεων τον Οκτώβριο ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ, όταν από τα υπερκέρδη που κατακρατά ο μηχανισμός στην πηγή, προήλθαν μόλις 250 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, μόνο τον Οκτώβριο χρησιμοποιήθηκαν για τις επιδοτήσεις κοντά στα 850 εκατ. ευρώ από τα κρατικά ταμεία αντί να χρηματοδοτήσουν τις προβλεπόμενες από τον προϋπολογισμό αναπτυξιακές επενδύσεις, όπως είναι οι διασυνδέσεις των νησιών, επενδύσεις εκσυγχρονισμού του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας για να μπορεί να απορροφά περισσότερες ανανεώσιμες, επενδύσεις υποστήριξης της δίκαιης μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών κλπ.

Η πολιτική ανεπάρκεια της Κυβέρνησης να αντικαταστήσει την στρεβλή εκδοχή της ρήτρας αναπροσαρμογής με ένα αποτελεσματικό σύστημα διαμόρφωσης τιμών λιανικής και δίκαιων αποζημιώσεων για όλους, οδήγησε σε αυτό το κάκιστα σχεδιασμένο σύστημα που χρηματοδοτεί κάθε μήνα τα υπερκέρδη ενεργειακών εταιρειών, αντί για τις κρίσιμες υποδομές για την χώρα και τις επόμενες γενιές».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης