Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γερμανία: Πως θα γίνει η επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου

Γερμανία: Πως θα γίνει η επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου

 Τι αναφέρει η πρόταση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων

 

Η γερμανική επιτροπή εμπειρογνωμόνων φυσικού αερίου παρουσίασε τη Δευτέρα προτάσεις στην κυβέρνηση για ανώτατο όριο τιμής φυσικού αερίου στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ώστε να βοηθήσει τους πολίτες να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και να ενθαρρύνουν τις εταιρείες να παραμείνουν στη χώρα και να διατηρήσουν θέσεις εργασίας.

Τα νοικοκυριά στη χώρα πληρώνουν πάνω από 2-1/2 φορές περισσότερα για ένα μέσο ετήσιο συμβόλαιο φυσικού αερίου από τον προμηθευτή τους από ό,τι πριν από ένα χρόνο - πριν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία διακόψει τον εφοδιασμό φυσικού αερίου και ωθήσει τις τιμές απότομα υψηλότερα σύμφωνα με στοιχεία από την πύλη τιμών ενέργειας Check24 .

Στην τελική έκθεσή της, η Επιτροπή αναφέρει ότι το Βερολίνο θα πρέπει να περιορίσει τις τιμές του φυσικού αερίου στα 12 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα (kWh) για το 80% της βασικής κατανάλωσης των νοικοκυριών από τον Μάρτιο του 2023 έως τουλάχιστον τα τέλη Απριλίου 2024.

Αυτό συγκρίνεται με μια μέση τιμή τον Οκτώβριο των 18,6 λεπτών ανά kWh, σύμφωνα με το Check24, που θα μπορούσε να εξοικονομήσει ένα μέσο νοικοκυριό με ετήσια κατανάλωση 20.000 kWh περίπου 1.056 ευρώ ετησίως.

Το ανώτατο όριο θα πρέπει επίσης να περιορίσει τις τιμές για τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές στα 7 σεντς ανά kWh από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως το τέλος Απριλίου 2024, σύμφωνα με την έκθεση 34 σελίδων της επιτροπής, η οποία εφαρμόζεται στο 70% της βασικής κατανάλωσης των εταιρειών το 2021.

Η Επιτροπή ανέφερε ότι οι εταιρείες που κάνουν χρήση του μέτρου θα πρέπει να διατηρήσουν τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις στη Γερμανία και να διατηρήσουν το 90% των θέσεων εργασίας για ένα χρόνο, μεταξύ άλλων προϋποθέσεων.

Η εφάπαξ πληρωμή στα νοικοκυριά θα πρέπει να ανέρχεται στο λογαριασμό του φυσικού αερίου ενός μήνα και να γίνει έως τις 20 Δεκεμβρίου.

Το υπουργικό συμβούλιο έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει την Τετάρτη για να αποφασίσει για την ελάφρυνση του Δεκεμβρίου, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας.

Η κυβέρνηση αναμένεται να υιοθετήσει πολλές από τις προτάσεις ως μέρος ενός πακέτου 200 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς τον περασμένο μήνα για να αμβλύνει τον αντίκτυπο της ανόδου των τιμών.

Ο Σολτς είπε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει αυτή την εβδομάδα για τα βασικά σημεία της επιτροπής και το υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε ότι ενώ το Βερολίνο θα κάνει κάποιες τεχνικές προσαρμογές στις προτάσεις για τις τιμές.

Η Επιτροπή πρότεινε επίσης ένα σταθερό οικονομικό κίνητρο για ορισμένους καταναλωτές που εξοικονομούν 20% ή περισσότερο της κατανάλωσης αερίου τους σε σύγκριση με το 2021.

Οι άμεσες πληρωμές και οι αποταμιεύσεις από ανώτατο όριο θα πρέπει να φορολογούνται ως μη μετρητά για όσους κερδίζουν περισσότερα από 72.000 ευρώ ετησίως, προτείνεται.

Όσοι βρίσκονται σε οικονομική δυσπραγία λόγω των αυξανόμενων λογαριασμών θέρμανσης θα πρέπει να λάβουν βοήθεια από τις αρχές του επόμενου έτους, ανέφερε επίσης.

«Το ταμείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανεξάρτητα από τον τύπο της πηγής ενέργειας», έγραφε η έκθεση.

Τα ιδιωτικά νοικοκυριά θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον έξι μήνες προθεσμία για να τακτοποιήσουν ενεργειακά χρέη και οι ιδιοκτήτες που κάνουν προκαταβολές για τους ενοικιαστές τους θα πρέπει επίσης να λάβουν άτοκη στήριξη ρευστότητας, ανέφερε η Επιτροπή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης