Ενέργεια

Αναλυτές Goldman Sachs: Στα 85 ευρώ/MWh το TTF το α΄τρίμηνο του 2023 - «Δραματικός» ο Ιούλιος

Αναλυτές Goldman Sachs: Στα 85 ευρώ/MWh το TTF το α΄τρίμηνο του 2023 - «Δραματικός» ο Ιούλιος
Τα τελευταία στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τον βιομηχανικό όμιλο Gas Infrastructure Europe δείχνουν ότι τα επίπεδα αποθήκευσης στην Ευρώπη βρίσκονται στο 94%.

Η Goldman Sachs προβλέπει ότι οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου θα μειωθούν κατά περίπου 30% τους επόμενους μήνες, καθώς τα κράτη μέλη έχουν αποκτήσει ένα σεβαστό πλεονέκτημα σε ότι αφορά τον εφοδιασμό τους.

Μάλιστα, το TTF διαπραγματεύτηκε στα 120 ευρώ/MWh την προηγούμενη βδομάδα. H Goldman λοιπόν αναμένει ότι αυτό το σημείο αναφοράς θα μειωθεί στα 85 ευρώ/MWh το πρώτο τρίμηνο του 2023. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε μια σημαντική αλλαγή σε σύγκριση με τα προηγούμενα ιστορικά των 340 ευρώ/MWh, όταν ξέσπασε η ενεργειακή κρίση με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πώς μειώθηκαν οι τιμές του φυσικού αερίου

Η πρόσφατη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου προήλθε από διάφορους παράγοντες. Η αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι βασικά πλήρης για τη φετινή χειμερινή περίοδο. Οι θερμοκρασίες αυτό το φθινόπωρο ήταν πιο ήπιες από τις αναμενόμενες, καθυστερώντας έτσι την έναρξη μιας περιόδου έντονης χρήσης και τέλος παρατηρείται υπερπροσφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Παράλληλα, πρόσφατες αναφορές κάνουν λόγο για αναμονή 60 πλοίων να εκφορτώσουν LNG στην Ευρώπη. Πράγματι, τα τελευταία στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τον βιομηχανικό όμιλο Gas Infrastructure Europe δείχνουν ότι τα επίπεδα αποθήκευσης στην Ευρώπη βρίσκονται στο 94%.

Οι βραχυπρόθεσμες πιέσεις

Παρά την αισιοδοξία για χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου βραχυπρόθεσμα, η οποία μπορεί να μετριάσει εν μέρει την κρίση κόστους ζωής, υπάρχει μεγάλη πίεση στους ευρωπαίους ηγέτες να εξασφαλίσουν προμήθειες μεσοπρόθεσμα.

Οι τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να αυξηθούν μετά τους πρώτους τρεις μήνες του 2023 λόγω πολλών παραγόντων. Μέχρι το τέλος του Ιουλίου του 2023, αναλυτές της Goldman κάνουν λόγο για άνοδο των τιμών σε λίγο κάτω από τα 250 ευρώ/MWh.

Τέλος, αρκετοί CEOs ενεργειακών κολοσσών αναγνωρίζουν την ευνοϊκή θέση στην οποία βρίσκονται στην παρούσα φάση, αλλά έχουν το μυαλό τους και στο μέλλον, το οποίο το χαρακτηρίζουν «μεταβλητό».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης