Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Εnel: Παράνομο το ιβηρικό μοντέλο - Νομικές προσφυγές

Εnel: Παράνομο το ιβηρικό μοντέλο - Νομικές προσφυγές
Πλήγμα της τάξεως των 300 εκατομμυρίων ευρώ από τη νέα φορολογία

Η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφελείας της Ιταλίας, Enel δήλωσε ότι ένας απροσδόκητος φόρος στις ενεργειακές εταιρείες που σχεδίαζε η Ισπανία ήταν «παράνομος» και θα επέφερε νομικές προσφυγές στα δικαστήρια Δεν συμμερίζεται δηλαδή την εφαρμογή του μέτρου περί παρακράτησης μέρους των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας υπέρ των καταναλωτών.

Η Enel, η οποία ελέγχει την εισηγμένη ισπανική εταιρεία κοινής ωφελείας Endesa αναθεώρησε προς τα κάτω την καθοδήγησή της για τα συνήθη καθαρά έσοδα του 2022, λόγω των πιο προσεκτικών προσδοκιών για τις ιταλικές δραστηριότητές της.

Η νέα καθοδήγηση οδηγία περιλαμβάνει επίσης ένα δυνητικό πλήγμα, της τάξεως των 300 εκατομμυρίων ευρώ από τη νέα φορολογία, δήλωσε στους αναλυτές ο Οικονομικός Διευθυντής της Enel, Alberto De Paoli, σε τηλεδιάσκεψη μετά τα αποτελέσματα.

«Εμείς θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κοινοβουλευτική διαδικασία στην Ισπανία, προκειμένου να αξιολογήσουμε πιθανές δικαστικές παρενέργειες όταν εγκριθεί ο κανονισμός. Θεωρούμε αντίθετη τη φορολογία με τις διατάξεις των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» συμπλήρωσε.

H πορεία του Ομίλου

Τα τακτικά καθαρά έσοδα του ομίλου μειώθηκαν κατά 9,5% σε ετήσια βάση στα 3 δισ. ευρώ μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου, καθώς οι υψηλές τιμές των commodities επηρέασαν τις λιανικές δραστηριότητες του ομίλου, ιδιαίτερα στην Ιταλία, ανέφερε η εταιρεία.

Σχετικά με τα κέρδη, η εταιρεία κάνει πρόβλεψη μεταξύ 5-5,3 δις. ευρώ, σε σύγκριση με την προηγούμενη των 5,6-5,8 δις. ευρώ. Άφησε αμετάβλητη την καθοδήγηση EBITDA και είπε ότι θα καταβάλει μέρισμα 0,40 ευρώ ανά μετοχή φέτος. Το καθαρό χρέος μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου αυξήθηκε στα 69,7 δισ. ευρώ από 62,2 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου, αλλά ο όμιλος είναι πεπεισμένος ότι θα μειωθεί μεταξύ 58 και 62 δισ. ευρώ έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Τέλος, η αναλυτική παρουσίαση των σχεδίων του Ομίλου για το 2023-25 θα πραγματοποιηθεί στις 22 Νοεμβρίου και θα αφορά την ενημέρωση των επενδυτών σχετικά με πιθανές νέες πωλήσεις στη Λατινική Αμερική.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης