Ενέργεια

Πετρέλαιο: Kοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι κινείται το Brent, στα 93 δολ. το αργό

Πετρέλαιο: Kοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι κινείται το Brent, στα 93 δολ. το αργό

Στήριξη από το ασθενέστερο δολάριο

 

Οι τιμές του πετρελαίου παρέμειναν σταθερές τη Δευτέρα, κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι, καθώς η υποστήριξη από το ασθενέστερο δολάριο και η ανάκαμψη των κινεζικών εισαγωγών αργού ανταποκρίθηκαν στις ανανεωμένες ανησυχίες για τη ζήτηση που συνδέονται με την αυστηρή προσέγγιση περιορισμού του κορωνοϊού στην Κίνα.

Περί τις 18:40 ώρα Ελλάδας το Brent ενισχυόταν 0,89%, στα 99,44 δολάρια το βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate ενισχυόταν 1,12%, στα 93,65 δολάρια.

Και τα δύο συμβόλαια μειώθηκαν κατά περισσότερο από 1 δολάριο το βαρέλι νωρίτερα στη συνεδρίαση, αφού οι Κινέζοι υγειονομικοί αξιωματούχοι επανέλαβαν το Σαββατοκύριακο τη δέσμευσή τους για αυστηρά μέτρα περιορισμού του COVID, καταργώντας τις ελπίδες για ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου από τον κορυφαίο εισαγωγέα αργού στον κόσμο.

Το Brent και το WTI ενισχύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας άνοδο 2,9% και 5,4%, αντίστοιχα, λόγω εικασιών για πιθανό τέλος στα lockdown για τον COVID-19 παρά την έλλειψη οποιωνδήποτε ανακοινωθέντων αλλαγών.

Ωστόσο, οι τιμές μείωσαν τα κέρδη λόγω του ισχυρότερου κλίματος κινδύνου, των ειδήσεων για ανάκαμψη των κινεζικών εισαγωγών αργού και της αποδυνάμωσης του δολαρίου ΗΠΑ έναντι άλλων νομισμάτων, δήλωσε ο αναλυτής της UBS Giovanni Staunovo.Και τα δύο συμβόλαια παραμένουν πολύ πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι, με το Brent να πλησιάζει τα 100 δολάρια.

Δολάριο και Κίνα

Το δολάριο ΗΠΑ βυθίστηκε έναντι του ευρώ τη Δευτέρα και η στερλίνα υποστηρίχθηκε από το κλίμα κινδύνου και το ράλι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ενώ οι εισαγωγές και οι εξαγωγές της Κίνας συρρικνώθηκαν απροσδόκητα τον Οκτώβριο, οι εισαγωγές αργού ανέκαμψαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο.

Οι τιμές του πετρελαίου υποστηρίχθηκαν επίσης από τις προσδοκίες για μικρότερες προμήθειες όταν το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις θαλάσσιες εξαγωγές αργού της Ρωσίας ξεκινήσει στις 5 Δεκεμβρίου, παρόλο που τα διυλιστήρια σε όλο τον κόσμο αυξάνουν την παραγωγή τους.

Τα διυλιστήρια πετρελαίου των ΗΠΑ αυτό το τρίμηνο θα λειτουργούν τα εργοστάσιά τους με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, κοντά ή πάνω από το 90% της δυναμικότητας. Το μεγαλύτερο ιδιωτικό διυλιστήριο της Κίνας Zhejiang Petroleum and Chemical Co (ZPC), εν τω μεταξύ, αυξάνει την παραγωγή ντίζελ.

Η Kuwait Integrated Petroleum Industries Co  ανακοίνωσε την Κυριακή ότι η πρώτη φάση του διυλιστηρίου της Al Zour ξεκίνησε τις εμπορικές της δραστηριότητες, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KUNA.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης