Τελευταία Νέα

COP27: Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Αίγυπτος θα κατασκευάσουν ένα από τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα στον κόσμο

COP27: Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Αίγυπτος θα κατασκευάσουν ένα από τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα στον κόσμο

Το έργο θα εξοικονομήσει στην Αίγυπτο περίπου 5 δις δολάρια σε ετήσιο κόστος φυσικού αερίου

Παρουσία των πρόεδρων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και της Αιγύπτου υπογράφηκε η συμφωνία την Τρίτη για την ανάπτυξη ενός από τα μεγαλύτερα χερσαία αιολικά έργα στον κόσμο στην Αίγυπτο, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Κόλπου.

Το μνημόνιο συμφωνίας υπεγράφη μεταξύ της εταιρείας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας των ΗΑΕ Masdar παράλληλα με την κοινοπραξία της με την κύρια εταιρεία ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Αιγύπτου Infinity και την Hassan Allam Utilities, ανέφερε η ανακοίνωση στο πρακτορείο ειδήσεων WAM.

Η Masdar, η οποία διαθέτει χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνολικής αξίας άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων και συνολικής ισχύος άνω των 15 GW, ανακοίνωσε ότι το νέο έργο θα είναι το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα.
Το αγρόκτημα 10 GW θα παράγει 47.790 GWh καθαρής ενέργειας ετησίως και θα αντισταθμίζει 23,8 εκατομμύρια τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που ισοδυναμεί με περίπου το 9% των σημερινών εκπομπών CO2 της Αιγύπτου.
«Με αυτή τη συμφωνία για την ανάπτυξη του μεγαλύτερου έργου μας ποτέ, η Masdar είναι περήφανη που ενισχύει τη συμβολή μας στους στόχους της Αιγύπτου για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Mohamed Jameel al-Ramahi.
Η συμφωνία της Τρίτης υπεγράφη από τον Πρόεδρο Masdar Sultan al-Jaber, ο οποίος είναι επίσης ειδικός απεσταλμένος των ΗΑΕ για το κλίμα, τον υπουργό βιομηχανίας και τον επικεφαλής της κρατικής εταιρείας ενέργειας Adnoc, στο περιθώριο της εν εξελίξει συνόδου κορυφής για το κλίμα COP27 στην παράκτια πόλη Sharm El- της Αιγύπτου.

«Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Masdar θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τους μηδενικούς στόχους της Αιγύπτου και θα προσπαθήσουμε να προωθήσουμε τα κέρδη που έγιναν στο COP27 καθώς τα ΗΑΕ ετοιμάζονται να φιλοξενήσουν το COP28 το επόμενο έτος», δήλωσε ο Jaber.

Δίκτυο ΑΠΕ

Όταν ολοκληρωθεί, το αιολικό πάρκο θα αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας Green Corridor της Αιγύπτου, ένα δίκτυο με έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που στοχεύει να διασφαλίσει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν το 42% του ενεργειακού μείγματος της χώρας έως το 2035.

Το αιολικό έργο θα εξοικονομήσει στην Αίγυπτο περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσιο κόστος φυσικού αερίου, ανέφερε η δήλωση. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της Αιγύπτου ήταν περίπου 59,5 GW το 2019/2020, ανέφερε η αρχή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της χώρας σε ετήσια έκθεση.
"Το έργο θα επιτρέψει στη χώρα να εξοικονομήσει τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου, επιτυγχάνοντας έτσι οικονομική ανάπτυξη, μείωση των εκπομπών άνθρακα και παροχή μεγαλύτερης πρόσβασης σε βιώσιμες πηγές ενέργειας", δήλωσε ο Mohamed Mansour, πρόεδρος της Infinity Power, της κοινοπραξίας Masdar και Infinity.

Τον Απρίλιο, η Masdar και η Hassan Allam Utilities υπέγραψαν δύο μνημόνια συνεργασίας με αιγυπτιακούς οργανισμούς που υποστηρίζονται από το κράτος για να συνεργαστούν για την ανάπτυξη πράσινων μονάδων παραγωγής υδρογόνου ισχύος 4 GW στην Οικονομική Ζώνη της Διώρυγας του Σουέζ και στις ακτές της Μεσογείου.

Στην πρώτη φάση αυτού του έργου, μια πράσινη εγκατάσταση παραγωγής υδρογόνου θα αναπτυχθεί και θα λειτουργήσει έως το 2026, ικανή να παράγει 100.000 τόνους ηλεκτρονικής μεθανόλης ετησίως για ανεφοδιασμό στη Διώρυγα του Σουέζ, ανέφερε η δήλωση.
Οι εγκαταστάσεις ηλεκτρολύτη θα μπορούσαν να επεκταθούν σε έως και 4 GW έως το 2030 για την παραγωγή 2,3 εκατομμυρίων τόνων πράσινης αμμωνίας για εξαγωγή καθώς και την παροχή πράσινου υδρογόνου για τις τοπικές βιομηχανίες, ανέφερε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης