Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στεφάτος στην ΕΡΤ: Στα 250 δισ σε αξία μπορεί να φτάσουν τα αποθέματα φυσικού αερίου

Στεφάτος στην ΕΡΤ: Στα 250 δισ σε αξία μπορεί να φτάσουν τα αποθέματα φυσικού αερίου
Αν οι έρευνες κριθούν ικανοποιητικές, η ΕΔΕΥ εκτιμά ότι μέσα στο 2027 θα ξεκινήσει η παραγωγή φυσικού αερίου
Με την έκδοση της Νavtex το πλοίο “Sanco Swift” παίρνει το πράσινο φως για να ξεκινήσει τις σεισμικές έρευνες. Ως ημερομηνία έναρξης της δέσμευσης των δύο θαλάσσιων οικοπέδων αναγράφεται η 8η Νοέμβρη. Καλύπτει μια θαλάσσια περιοχή 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, νοτιοδυτικά της Κρήτης και νότια της Πελοποννήσου.

Οι σεισμικές έρευνες θα διαρκέσουν 2 χρόνια. Βάσει των αποτελεσμάτων τους, η κοινοπραξία θα κρίνει εάν θα προχωρήσουν σε ερευνητική γεώτρηση ή αν θα αποχωρήσει. Αν οι έρευνες κριθούν ικανοποιητικές, η ΕΔΕΥ εκτιμά ότι μέσα στο 2027 θα ξεκινήσει η παραγωγή φυσικού αερίου.

Το χρονοδιάγραμμα των ερευνών:

2022- 2024: Σεισμικές έρευνες
2024-2026: Διερευνητικές γεωτρήσεις
2026-2027: Ανάπτυξη κοιτάσματος
2027-2028: Παραγωγή Φυσικού Αερίου


Σε μελέτη του, το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης εκτιμά ότι τα δυνητικά αποθέματα της περιοχής μπορούν να φτάσουν τα 70 με 90 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

Όπως είπε στην ΕΡΤ ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ Αριστοφάνης Στεφάτος: «σε μια πρόχειρη εκτίμηση που είχαμε κάνει, αν είχαμε μια συντηρητική επιτυχία σε όλα μας τα μπλοκ, θα μπορούσαμε να μιλάμε για ένα σύνολο αγοράς της τάξης των 250 δισ.».

Την προηγούμενη εβδομάδα εκδικάστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση για ακύρωση της υπουργικής απόφασης περιβαλλοντικής έγκρισης του προγράμματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Την προσφυγή είχαν καταθέσει περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστηρίζοντας ότι η μελέτη είχε σοβαρά ελλείμματα μεταξύ άλλων για τις επιπτώσεις σε προστατευόμενα είδη, καθώς στην περιοχή έχουν εντοπισθεί 5 διαφορετικά είδη θαλάσσιων θηλαστικών.

Την Τρίτη ημέρα του συνεδρίου του ΟΗΕ ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοινώνει έναρξη εργασιών, προφανώς υπάρχει κάτι οξύμωρο, λέει ο Νίκος Χαραλαμπίδης από τη Greenpeace.

Σύμφωνα με τον κ. Στεφάτο θα τηρηθούν όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας για την προστασία του περιβάλλοντος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης