Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ξεκινά τo market test για την αύξηση της δυναμικότητας του TAP - Πράσινο φως από τις Ρυθμιστικές Αρχές

Ξεκινά τo market test για την αύξηση της δυναμικότητας του TAP - Πράσινο φως από τις Ρυθμιστικές Αρχές

Tι προβλέπει η απόφαση των τριών ρυθμιστικών αρχών

 

To πράσινο φως για την έναρξη της διαδικασίας επαύξησης της δυναμικότητας του αγωγού TAP έδωσαν οι Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Αλβανίας. Η δεσμευτική φάση , σύμφωνα με την κοινή απόφαση των τριών Ρυθμιστικών Αρχών θα ξεκινήσει στις 14 Νοεμβρίου και δεσμευτικές προσφορές θα μπορούν να κατατεθούν τον Ιανουάριο του 2023. Η διαδικασία διεξάγεται με συνεργασία των τριών γειτονικών Διαχειριστών Συστήματος Μεταφοράς, TAP, SNAM Rete Gas και ΔΕΣΦΑ, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/459.

Στόχος είναι η κατανομή δυναμικότητας σε μακροχρόνια βάση στα υφιστάμενα ή σε νέα Σημεία Διασύνδεσης κατά μήκος του αγωγού TAP και η αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Τα σχετικά Σημεία Διασύνδεσης είναι: Κήποι (TR-GR), Κομοτηνή (GR), Νέα Μεσημβρία (GR), Kucove (AL), Relievi Roskovec (AL), Fier (AL) και Melendugno (IT).

Το έργο επαύξησης της δυναμικότητας προβλέπει τέσσερα πιθανά επίπεδα προσφοράς στο σημείο εισόδου Κήποι (minimum, limited, partial και full), ανάλογα με το επίπεδο δεσμευτικών προσφορών που θα υποβληθούν, οδηγώντας σε πιθανή πλήρη επαύξηση έως και 27 MCm3/ημέρα.

To Μarket test θα κρίνει το ποσοστό αύξησης της δυναμικότητας του αγωγού. Η κοινοπραξία του ΤΑΡ προσφέρει τρεις διαθέσιμες επιλογές επαύξησης δυναμικότητας του αγωγού:
Περιορισμένη επαύξηση, περί τα 14,4 bcm/a συνολικά – από τα 10 bcm/a περίπου της τωρινής δυναμικότητας του ΤΑΡ, μερική επαύξηση σε συνολικά 17,1 bcm/a και πλήρη επαύξηση σε περίπου 20bcm/a συνολικά.

Αναγκαία η αναβάθμιση

Η αναβάθμιση της δυναμικότητας του Tap αποτελεί προτεραιότητα και για την ΕΕ καθώς έχει απόλυτη ανάγκη τις αυξημένες ποσότητες αζέρικου αερίου για την υποκατάσταση του ρωσικού. Στο πλαίσιο αυτό Βρυξέλλες και Μπακού υπέγραψαν τον Ιούλιο συμφωνία για τον διπλασιασμό των προμηθειών σε 20 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως έως το 2027.

Το Αζερμπαϊτζάν έχει ήδη συνδράμει την Ευρώπη αυξάνοντας τις ποσότητες αερίου που μεταφέρει μέσω του Tap από τα 8 περίπου δις. το 2021 σε 11,2 δις. φέτος.

Από τον Αύγουστο με την έναρξη λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού IGB αζέρικο αέριο μέσω του Tap φτάνει και στη Βουλγαρία , η οποία έχει συμβολαιοποιήσει τη προμήθεια 1 δις. κμ αερίου ετησίως. Ο Tap καλύπτει σήμερα το 20% περίπου των αναγκών της Ελλάδας με αέριο από το Aζερμπαιτζάν.

Εν όψει του δεσμευτικού Market test πάντως και συγκεκριμένα στις 3 Νοεμβρίου , το Αζερμπαϊτζάν προειδοποίησε την ΕΕ , σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν οι Financial Times, ότι για να μπορέσει να τηρήσει τη δέσμευσή του να διπλασιάσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς το μπλοκ, χρειάζεται να προχωρήσουν νέες επενδύσεις στους αγωγούς του και μακροπρόθεσμες συμβάσεις αγοράς από ευρωπαϊκές εταιρίες, πολύ πέραν του 2027.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης